Stare de urgenţă instituită în California din cauza incendiilor

Un incendiu de vegetaţie continuă să se răspândească în zonele de munte şi de deşert californiene. Echipele de urgenţă s-au luptat timp de câteva luni cu incendiile în statul american lovit de secetă.
Pompier în timpul unui incendiu masiv în statul american California, 18 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.08.2016

Fiind controlat în proporţie de doar peste 4%, incendiul Blue Cut a distrus zeci de locuinţe şi a forţat 80.000 de oameni să îşi părăsească căminul, au declarat oficialii statului american California. Pompierii s-au luptat să reducă pagubele produse de incendiu, care a afectat începând de marţi aproximativ 10.370 de hectare de teren.

“Vor exista multe familii care se vor întoarce acasă şi nu vor mai avea nimic”, a declarat şeful serviciului de pompieri din San Bernardino, Mark Hartwig. “Incendiul a lovit puternic. A lovit rapid. A lovit cu o intensitate pe care nu am mai văzut-o înainte”, a adăugat el.

Cauza incendiului Blue Cut – localizat într-o secţiune dens circulată a Interstate 15, care se îndreaptă de la graniţa americano-mexicană spre frontiera canadiană – rămâne în continuare necunoscută. Oficialii nu au raportat până acum morţi, deşi câini special pregătiţi au căutat printre ruine potenţiale victime. Guvernatorul Jerry Brown a declarat stare de urgenţă pentru comitatul San Bernardino, situat la aproximativ 100 km est de Los Angeles.

Peste 34.000 de locuinţe rămân sub avertizări de evacuare, în timp ce pompierii îşi concentrează eforturile pe salvarea locuinţelor din comunităţile montane Lytle Creek, Wrigthwood şi Phelan. Ei au implorat rezidenţii să nu se gândească de două ori dacă li se cere să plece, dar se pare că mulţi au ales să rămână în locuinţele lor.

“Din rapoartele pe care le-am primit, este posibil ca aproximativ jumătate dintre cetăţeni să nu fi plecat”, a declarat Lyn Sieliet, purtătoare de cuvânt a Serviciului american pentru Protecţia Pădurilor. “Acest lucru schimbă modul în care putem lupta cu focul. Acum trebuie să avem grijă de oamenii de acolo în timp ce încercăm să protejăm structurile şi să construim o linie de apărare pe măsură ce incendiul se îndreaptă spre acea zonă”.

Aproximativ 10 avioane, 15 elicoptere, 1.500 de pompieri continuă să lupte cu incendiul. Mulţi au venit din alte zone ale Californiei şi chiar aaparţin Gărzii Naţionale.

La nord de oraşul San Francisco, pompierii au reuşit să controleze 50% dintr-un incendiu care s-a extins pe o suprafaţă de 15,5 km pătraţi şi a distrus cel puţin 175 de locuinţe şi 8 sedii de companii în comunitatea Lower Lake în weekendul care a trecut. Un incendiator suspect a fost citat la tribunal în legătură Incendiul Clayton.

Seceta ce a durat o jumătate de deceniu a făcut ca statul California să fie extrem de inflamabil; opt incendii ard în prezent – din Shasta în nord până la Camp Pendleton, în apropiere de San Diego. Meteorologii guvernamentali susţin că seceta şi căldura intensă din sudul Californiei reprezintă o potenţială ameninţare de incendii de vegetaţie până cel puţin în luna decembrie. Vânturile din Santa Ana, care mătură aerul deşertului către coasta californiană, încep în general în luna septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor