Ciolacu se pregăteşte s-o dea afară pe Firea din conducerea PSD. "Va fi doar o persoană din sală, nimic mai mult"

Marcel Ciolacu şi Gabriela Firea (Facebook/CiolacuMarcel)
Andrei Pricopie
22.08.2024

Analistul politic Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a vorbit despre planul preşedintelui PSD Marcel Ciolacu de a scăpa de Gabriela Firea din conducerea partidului la Congresul de sâmbătă.

Într-o discuţie cu jurnalistul Cosmin Prelipceanu, la Digi24, politologul a explicat motivele pentru care Ciolacu vrea să ducă până la capăt trecerea Gabrielei Firea pe linie moartă.

Jurnalist: Marcel Ciolacu se pregăteşte să se despartă definitiv, spun unii, de Gabriela Firea. Se va întâmpla la Congres. Ştim că Ciolacu îşi pregăteşte o conducere care să fie alcătuită numai din apropiaţi. Credeam că subiectul Firea e închis. Pare că nu.

Gabriela Firea a aplaudat candidatura lui Marcel Ciolacu. A spus că este şansa partidului de a avea din nou preşedinte după 20 de ani, preşedinte al ţării. Dar, totuşi, Marcel Ciolacu vrea să scape de ea.

Ce manevră are de făcut Marcel Ciolacu la Congres? Pentru că noi ştim cu toţii şi istoria ne spune, o spunea chiar Marcel Ciolacu însuşi, în acest moment, el intră pe un drum fără întoarcere. Cu sens unic. Ori câştigă preşedinţia, ori pierde tot.

Cristian Pîrvulescu: Varianta tandemului în care, eventual, cei doi, domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, candidatul PSD şi candidatul PNL, intră în turul al doilea al prezidenţialelor, atunci, chiar dacă ar câştiga domnul Ciucă, domnul Ciolacu ar avea asigurată poziţia de prim-ministru şi şi-ar salva şi poziţia de preşedinte al partidului. Varianta aceasta rămâne puţin probabilă, dar nu poate fi total exclusă în momentul de faţă.

Ştim deja că domnul Băluţă va candida pentru funcţia pe care o deţine doamna Firea, ceea ce înseamnă că doamna Firea va fi contracarată inclusiv în organizaţia sa de bază, poziţie pe care nu ştiu dacă o va putea apăra. Deci, într-adevăr...

Ştiţi că în momentul în care a fost întrebată dacă rămâne prim-vicepreşedinte, şi asta era acum o săptămână, o săptămână şi jumătate, bănuia că da. Nu avusese niciun fel de discuţie. Cu toţii ştiam că nu. Era în ordinea lucrurilor. Şi asta pentru că, de la scandalul Azilelor Groazei, am văzut foarte clar cum domnul Ciolacu se debarasează de o contracandidată. Căci doamna Firea era o posibilă contracandidată la preşedinţia partidului şi la preşedinţia României, chiar dacă domnia sa nega, sondajele de opinie o indicau la momentul respectiv ca fiind favorită. Vedem cum greşesc sondajele de opinie sau cum păcălesc, pentru că ele dau imaginea dintr-un moment, iar crizele pur şi simplu mătură politicienii.

Doamna Firea este, în momentul de faţă, o simplă spectatoare de la Bruxelles a vieţii politice bucureştene. Poate că va reveni. Are totuşi capacităţi de comunicare pe care alţi lideri PSD nu le au, dar nu foarte curând. Va profita, probabil, de primele crize care vor apărea în partid. Dar, cu siguranţă, sâmbătă, când va fi prezentă la pavilionul expoziţional unde va avea loc Congresul PSD, va fi doar o persoană din sală. Şi nimic mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor