Ciolacu, acuzat că îşi bate joc de pensionari: "Sute de mii sunt nevoiţi să stea cu orele la coadă, în căldură, la porţile Caselor de Pensii"

Casă de pensii din Bucureşti acum 2 săptămâni. (Facebook - Violeta Alexandru)
Andrei Pricopie
22.08.2024

REPER a lansat un atac dur, joi, la adresa premierului Marcel Ciolacu pe tema recalculării pensiilor românilor.

"Episodul 1: Marcel Ciolacu promite pensii mai mari cu până la 80%, Ministerul Muncii se felicită pentru reuşită, Poşta Română pregăteşte plicuri, aproape 720.000 de pensionari se trezesc, peste noapte, cu pensii mai mici. Sute de mii de oameni care au o vârstă sunt astăzi nevoiţi să stea cu orele la coadă, în căldură, la porţile Caselor de Pensii, pentru a-şi redobândi drepturile dinaintea marii reforme a sistemului de pensii. Domnul Ciolacu ne spune că e o greşeală care va fi reparată. Eu cred că, în cel mai bun scenariu, cel fără premeditare, e analfabetism funcţional.

Episodul 2: dincolo de umilinţa de la cozi, pensionarii trebuie acum să plătească taxe uriaşe, unele ajung la câteva mii de lei, pentru a-şi obţine, de la Arhivele Naţionale, documentele doveditoare privind vechimea în muncă, fără de care nu îşi pot revendica diverse creşteri de pensii. Sunt dovezile pentru venituri suplimentare obţinute înainte de aprilie 2001, care ar putea să le aducă bani în plus.", a precizat REPER.

Ciolacu, acuzat ca şi-a bătut joc de "cei mai fragili şi mai osteniţi dintre noi"

"2800 lei, fără TVA, costă la arhive o adeverinţă de vechime grupe speciale de muncă, pentru recalcularea pensiei. 2800 de lei! Mai mult decât dublul pensiei minime din ţară asta. În această situaţie se află peste un milion de oameni. O afacere din care gestionarii arhivelor pot câştiga cam jumătate de miliard de euro, dacă unul din 5 pensionari ar plăti aceste taxe, în medie. Pe scurt, domnule Ciolacu, i-aţi minţit, iar acum îi umiliţi pe cei mai fragili şi mai osteniţi dintre noi, după munca de o viaţă. Social-democraţie în toată splendoarea sa”, a afirmat Ramona Strugariu, copreşedinta Partidului REPER.

Partidul REPER cere demisia urgentă a Ministrei PSD a Muncii şi soluţii rapide pentru ca seniorii afectaţi de aceste erori să-şi redobândească automat drepturile. Totodată, cerem eliminarea imediată a taxelor uriaşe pentru dobândirea dovezilor privind veniturile suplimentare.

"Este o încălcare flagrantă a dreptului la pensie, garantat de Constituţia României, şi o sfidare a demnităţii umane, să pretinzi asemenea taxe unor pensionari. Nu toată ţara asta are pensii speciale, din care să-şi permită să plătească. Politicile economice fără pic de viziune pe care le-aţi girat, inflaţia şi creşterea preţurilor îi condamnă deja la sărăcie pe mulţi dintre seniorii României. Dacă nu le puteţi face bine, măcar încetaţi să le mai faceţi rău", a mai adăugat Ramona Strugariu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor