China şi India refuză să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia. Riscă să fie acuzate de "complicitate" [CNN]

(De la st la dr) Preşedintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping şi premierul indian Narendra Modi (Getty Images)
Andrei Popescu
08.03.2022

Atât China, cât şi India au refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia şi ambele state s-au abţinut de la vot în privinţa rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi Adunării Generale a ONU care cereau Moscovei să oprească imediat războiul. De altfel, preşedintele chinez Xi Jinping l-a numit pe Vladimir Putin “cel mai bun prieten”, în timp ce premierul indian Narendra Modi a folosit expresia “prieten drag”, relatează CNN, într-o analiză.

În condiţiile în care Statele Unite şi-au exprimat în mod clar poziţia potrivit căreia ţările care nu condamnă războiul început de Putin în Ucraina sunt considerate ca fiind aliate cu Rusia, cele mai populate două naţiuni ale lumii înfruntă presiuni internaţionale tot mai mari pentru a vorbi împotriva războiului – sau riscă să fie văzute drept complici.

Faptul că India şi China au ales să nu se conformeze presiunilor Occidentului a evidenţiat influenţa Rusiei în Asia, unde vânzările de arme şi comerţul fără obligaţii au permis Moscovei să exploateze neînţelegerile regionale şi să slăbească legăturile cu vesticii.

În SUA şi Europa, liderii şi-au prezent răspunsul la invazie ca făcând parte dintr-o luptă ideologică mai amplă de susţinere a libertăţilor democratice şi a statului de drept. Dar pentru China şi India, acele linii nu sunt clare, iar unii experţi sugerează că cele două state ar fi motivate mai mult de propriile interese.

Rusia şi China

În timp ce trupele ruseşti s-au masat la graniţa cu Ucraina cu câteva săptămâni înainte de invazie, Xi şi Putin păreau să fie mai apropiaţi ca niciodată.

Potrivit sursei citate, adevăratul motiv al apropierii dintre China şi Rusia ar fi tensiunile reciproce cu SUA.

Până acum, China a refuzat să condamne atacul ruşilor sau să îl numească “invazie” şi a afirmat că înţelege “temerile de securitate legitime” ale Moscovei. La rândul său, mass media de stat chineză a repetat poziţia Moscovei cu privire la Ucraina.

Săptămâna trecută, Guo Shuqing, preşedinte al Comisiei de Reglementare a Băncilor şi Asigurărilor din China, a transmis că Beijingul nu va participa la sancţiunile impuse de Occident asupra Rusiei.

Cu toate acestea, Beijingul are, de asemenea, unele legături cu Ucraina, care consideră China drept cel mai mare partener comercial al său. Ucraina s-a alăturat în 2017 proiectului chinez “Centura şi Drumul” iar în 2021 preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina este pentru China un potenţial “pod către Europa”.

Deşi există o şansă ca Beijingul să poată beneficia economic de pe urma unei Rusii mai dependente şi mai izolate, regimul comunist chinez va fi de asemenea îngrijorat că proiectele sale ar putea fi lovite de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei. De exemplu, săptămâna trecută, Asian Infrastructure Investment Bank, o bancă de dezvoltare susţinută de Beijing, a anunţat că îşi suspendă toate activităţile din Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

În plus, China va trebui să suporte o potenţială deteriorare a relaţiilor sale cu Occidentul.

Invazia rusă în Ucraina a unit aliaţii occidentali aşa cum nu a făcut-o nicio altă problemă în ultimii ani, iar sprijinul tacit al Chinei nu a rămas neobservat.

Unii analişti au evidenţiat paralele între planurile Rusiei asupra Ucrainei şi temerile legate de viitorul Taiwanului – o democraţie insulară pe care China o consideră ca fiind o parte a sa, afirmând în mai multe rânduri că va prelua controlul asupra ei chiar şi cu forţa armelor.

Rusia şi India

Există un elefant în cameră când vine vorba de relaţia Indiei cu Rusia: China. India, cea mai mare democraţie din lume, a urmărit să contracareze influenţa tot mai mare a comuniştilor chinezi în regiunea Asia-Pacific. Un semn al acestui lucru este rolul Indiei în Quad – un grup de securitate neoficial cu SUA, Japonia şi Australia care a devenit recent mai activ.

În plus, precizează CNN, India are relaţii în domeniul apărării şi cu Rusia. Conform estimărilor, India cumpără peste 50% din echipamentul său militar din Rusia. Acest echipament este vital ţinând cont de tensiunile continue de la graniţa Indiei cu China, care s-ar putea amplifica din nou. În plus, India are o relaţie tensionată cu Pakistanul, care s-a transformat într-o criză la regiunea lor de frontieră Kashmir în 2019.

În 2018, India a semnat un acord în valoare de 5 miliarde de dolari cu Rusia pentru achiziţionarea unui sistem de rachete pentru apărare aeriană.

India nu priveşte situaţia din Ucraina în termeni ai relaţiei sale cu această ţară, ci se gândeşte la pericolele din curtea sa, a declarat Happymon Jacob, profesor asociat de diplomaţie şi dezarmare la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi.

Până acum, conform CNN, India a încercat să fie cu picioarele în două ambarcaţiuni. Modi a discutat atât cu Zelenski, cât şi cu Putin şi a promis ajutoare umanitare Ucrainei. Totuşi, Modi nu a condamnat în mod explicit atacurile Rusiei asupra Ucrainei, ci a cerut o “încetare imediată a violenţelor” şi “eforturi concentrate din partea tuturor părţilor” în vederea negocierii.

Rusia şi India au o lungă istorie de relaţii de prietenie, care se întind până în era sovietică, atunci când fosta URSS a ajutat India să câştige războiul din 1971 cu Pakistanul.

Totodată, comerţul în domeniul apărării dintre SUA şi India a crescut de la aproape zero în 2008 la peste 20 de miliarde de dolari în 2020.

Apoi mai este şi presiunea internă – după ce un student indian a fost ucis în timpul unor bombardamente ruseşti în oraşul ucrainean Harkiv în timp ce se afla la cumpărături, s-au amplificat apelurile ca India să ajute la evacuarea sutelor de studenţi indieni blocaţi în oraşul ucrainean nord-estic Şumi, care a fost lovit de bombardamente puternice în ultimele zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor