Ce opţiuni (nu) au liberalii dacă ajung la concluzia că Ciucă nu intră în turul doi. Ar putea apela la scenariul "Hellvig"?

Nicolae Ciuca, Lucian Bode si Rares Bogdan (PNL) (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
22.08.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a apreciat, într-o emisiunea Digi24, că liberalii au o problemă în a-l "împinge" pe Nicoale Ciucă în turul doi, însă "nici nu au alt candidat şi nici nu mai au timp să creeze alt candidat", iar scenariul "Hellvig" nu pare fezabil în acest moment în care alegerile prezidenţiale bat la uşă.

Jurnalist: Se pare că la PNL au conştientizat că, în momentul ăsta, nu prea sunt şanse de turul 2 pentru Nicolae Ciucă. Şi atunci cum se aşază lucrurile? Ce vor face?

Cristian Pîrvulescu: Lucrurile se vor aşeza în funcţie de situaţia de pe teren. Domnul general Ciucă, în limbajul militar, care este cel mai familiar, a spus: nu ne retragem, ne repliem şi căutăm alte poziţii de atac, de contraatac. Ca urmare, PNL nu va renunţa la candidat sau nu are cum să o facă. Nici pentru USR, chiar dacă doamna Lasconi are o campanie foarte puternică în momentul de faţă, care umbreşte campania "ostaşului în slujba ţării", cel puţin în zona urbană, este o campanie vizibilă, pentru că, nu-i aşa, trebuie să acopere notorietatea.

Jurnalist: Vă referiţi la panotaj sau vă referiţi şi la prezenţa pe scena publică?

Cristian Pîrvulescu: Panotajul este însoţit de prezenţa pe scena publică, de atacurile permanente, de prezenţa la tot felul de manifestaţii care sunt contradictorii, de la Untold, la o manifestaţie religioasă, peste tot, astfel încât să acopere cât mai mult din electorat în căutarea transformării doamnei într-un candidat de turul al doilea.

Ştiţi, elefantul este în cameră şi se numeşte Mircea Geoană. Mircea Geoană este candidatul de turul al doilea, nu a ieşit din joc, este în joc în momentul în care discutăm, vor încerca, foarte probabil, să-l scoată din joc. Are şi domnul Geoană atuurile sale şi sondajele îmi indică că e un candidat de turul doi, cu sau fără un partid.

Am văzut astăzi informaţii că în PNL s-ar discuta - nu vor recunoaşte niciodată oficial - chiar o posibilă susţinere a lui Mircea Geoană la turul al doilea. Mă întreb, până la urmă, declaraţiile continue ale domnului Crin Antonescu n-or merge oarecum şi în direcţia asta? Pentru că critica conducerea partidului şi spunea că nu are cu cine să voteze şi în orice caz nu cu candidatul liberal. Vă daţi seama că un asemenea atac din interiorul partidului liberal macină încrederea în acel candidat. Dar n-au alt candidat şi nici nu mai au timp să creeze alt candidat.

Domnul Hellvig nu poate deveni candidatul salvator al partidului în două luni de zile din neant, mai ales cu trecutul de şef al SRI. Ca urmare, se pot gândi să negocieze un tandem pentru turul al doilea. Se gândesc dintotdeauna să negocieze un asemenea tandem, dar totul depinde de poziţia partidului.

Oricine nu intră în turul doi nu va avea o reprezentare politică la parlamentare. Acele parlamentare între cele două tururi sunt un cadru otrăvit şi nu pentru PSD. PSD va intra în turul doi absolut sigur. PNL nu este sigur, are capacitatea să intre, dar în acest moment candidatul său, care poate să performeze la un moment dat, este în sondaje destul de jos.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor