Băsescu îi face din nou „probleme” lui Ponta: A cerut respingerea legii care înfiinţează Fundaţia "Proiect Ferentari"

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, luni, reexaminarea şi respingerea Legii privind înfiinţarea Fundaţiei "Proiect Ferentari", actul normativ fiind iniţiat de Guvernul Ponta în vederea derulării proiectelor de integrare a romilor, scrie Realitatea.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
24.12.2013

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, luni, reexaminarea şi respingerea Legii privind înfiinţarea Fundaţiei "Proiect Ferentari", actul normativ fiind iniţiat de Guvernul Ponta în vederea derulării proiectelor de integrare a romilor, scrie Realitatea.

Şeful statului avertizează că proiectul de lege nu are prevederi exacte care să reglementeze normele de la care face excepţie în momentul în care stabileşte înfiinţarea Fundaţiei de către Secretariatul General al Guvernului (SGG). Acesta a evidenţiat, de asemenea, faptul că se remarcă o suprapunere de atribuţii cu Agenţia Naţională pentru Romi.

"Nu se prevede ce rol are SGG, prin atribuire echivocă „se înfiinţează Fundaţia „Proiect Ferentari” a Secretariatului General al Guvernului”, nefiind deci clar dacă fundaţia se află în subordonarea SGG sau acesta este fondator al acestei entităţi. De asemenea, nu se stabilesc în mod clar în expunerea de motive argumentele care stau la baza derogării prevăzute la Art. 1, simpla invocare a «situaţiei de fapt existente la momentul actual» nefiind suficientă să fundamenteze elaborarea proiectului de lege de către Guvernul României. În acelaşi context, prin Art. 3, sunt enumerate activităţile, în vederea realizării obiectivelor acestei fundaţii. Astfel, învederăm faptul că acestea se suprapun cu atribuţiile Agenţiei Naţionale pentru Romi, agenţie aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului", reiese din cererea de reexaminare a preşedintelui.

În acelaşi timp, Traian Băsescu contestă calitatea Fundaţiei "Proiect Ferentari" de structură apolitică notând că prin mecanismul de desemnare a conducerii, SGG decide ce reprezentant al organizaţiilor neguvernamentale va face parte din structura de conducere a fundaţiei.

„În Art. 6 din acest act normativ se reglementează structura organului de conducere al acestei persoane juridice care ar urma sa fie compus din 7 membri. În acest context, în care cel de al 7-lea membru, un reprezentant al unei organizaţii neguvernamentale, este desemnat de către secretarul general al Guvernului, fără a se face nici cea mai mică referire la criteriile de selecţie, nu poate decât să arate, în mod neechivoc, faptul că această fundaţie nu are o capacitate reală de a fi în afara deciziei politice, deşi se menţionează, la Art. 1 al actului normativ trimis spre promulgare, că această fundaţie este o persoană juridică română, apolitică şi de utilitate publică”, susţine preşedintele.

Totodată „în ceea ce priveşte perspectiva importanţei şi utilităţii obiectivelor acestei fundaţii, în Art. 2 din lege, lipsesc principiile de bază care privesc organizarea şi funcţionarea persoanei juridice nou-înfiinţate, principii a căror detaliere ar conduce la definirea clară a statutului propriu”.

"Denumirea fundaţiei creează confuzie cu privire la destinaţia propriu-zisă a acestui organism. Denumirea induce percepţia că organismul se va concentra pe situaţia comunităţii rome din aria urbană Ferentari, în timp ce aria obiectivelor arată că această fundaţie va urmări „îmbunătăţirea permanentă a condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor români de etnie romă în comunităţile în care aceştia trăiesc”, a adăugat Traian Băsescu.

Şeful statului cere respingerea acestui proiect de lege pe care îl primise spre promulgare.

Potrivit proiectului de lege, "se înfiinţează Fundaţia „Proiect Ferentari” a Secretariatului General al Guvernului, persoană juridică română, fără scop patrimonial, de utilitate publică". Fundaţia are ca obiective centrale îmbunătăţirea condiţiilor permanente de viaţă ale romilor şi "identificarea şi administrarea finanţării, cu celeritate şi transparenţă, a obiectivelor de investiţii în comunităţile de romi, indiferent dacă acestea se află în mediul rural sau urban".

De asemenea, are printre atribuţii implementarea de activităţi investiţionale în zona Ferentari-Rahova, propunerea de planuri de dezvoltare pentru comunităţile de romi autorităţilor locale, oferirea de asistenţă tehnică Agenţiei Naţionale pentru Romi şi ONG-urilor romilor, atunci când este solicitată, dar şi promovarea culturii rome în România şi la nivel internaţional.

Statutul fundaţiei este aprobat prin ordin al secretarului general al Guvernului, iar Consiliul director este compus din 7 membri: câte doi desemnaţi de Parlament, Guvern şi de administraţia locală şi unul din partea unui ONG stabilit de secretarul general al Guvernului.

Premierul Victor Ponta a făcut referire la acest proiect de lege în luna iulie, când, în urma discuţiei cu omologul său francez inclusiv referitor la chestiunea integrării romilor, a declarat că ONG-urile care critică Guvernul pentru ineficienţa politicilor de integrare a romilor sunt, de fapt, responsabile de 20 ani de aceste politici şi au cheltuit o mulţime de bani ineficient.

"Organizaţiile neguvernamentale pe care le invocaţi sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an. Însă în 20 de ani s-au folosit foarte mulţi bani, s-au făcut foarte multe dezbateri şi, din păcate, s-a dovedit un sistem neeficient. Deci, decizia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari, cel mai mare cartier din Bucureşti, care are un proiect special dedicat de integrare şi de dezvoltare a nivelului de viaţă", a declarat premierul Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor