Comisia de Industrii reclamată pentru încalcarea regulamentului la modificarea Legii Minelor

Doamna Ştefania Simion, consilier juridic al Asociaţiei Alburnus Maior şi coordonator juridic al reţelei Mining Watch România a sesizat mai multe nereguli în procedura de modificare a Legii minelor 85/2003 discutată în Camera Deputaţilor pe data de 9 decembrie 2013.
Conferinţă de presă susţinută la Sediul ActiveWatch de Nicuşor Dan şi Ştefania Simion cu privire la ” abuzurile de la Pungeşti” (Epoch Times România)
Ioana Florea
23.12.2013

Ştefania Simion, consilier juridic al Asociaţiei Alburnus Maior şi coordonator juridic al reţelei Mining Watch România, a sesizat mai multe nereguli în procedura de modificare a Legii minelor 85/2003 discutată în Camera Deputaţilor pe data de 9 decembrie 2013.

Pe lângă faptul că modificările propuse de guvern ar fi permis companiilor miniere confiscarea proprietăţilor private, dar şi numeroase alte facilităţi şi excepţii procedurale, s-au produs multiple încălcări ale Regulamentului Camerei Deputaţilor şi ale unor principii de legiferare prevăzute de normele constituţionale.

Asociaţia Alburnus Maior a sesizat, astăzi, 23 decembrie 2013, Comisiei Juridice de Disciplină şi Imunitate a Camerei Deputaţilor, încălcările de regulament produse de Comisia de Industrii în modificările aduse Legii Minelor nr. 85/2003 şi intenţionează să sesizeze neregulile şi Comisiilor Europene şi investitorilor în proiecte miniere.

E binecunoscut faptul că în modificarea Legii Minelor nr. 85/2003 s-au introdus numeroase amendamente preluate din proiectul de lege cunoscut sub denumirea de "Legea Specială pentru Roşia Montană" propus de Guvernul Ponta. Amendamentele respective au fost introduse în proiectul de modificare a Legii Minelor cu o zi înainte ca legea specială pentru Roşia Montană să fie respinsă în Senat.

Criticile de fond privind neconstituţionalitatea prevederilor propuse prin proiectul L573/2013 sau privind încălcările aduse mai multor legi-cadru în domeniile exproprierii pentru utilitate publică, administrării şi concesionării domeniului public, protecţiei patrimoniului cultural şi natural sau urbanismului şi amenajării teritoriului au fost expuse înaintea votului din Plenul Camerei Deputaţilor tuturor deputaţilor, dar şi comunicate publicului larg în vederea mobilizării pentru combaterea proiectului legislativ” afirmă Simion.

Folosind stenograma Şedinţei Plenului Camerei Deputaţilor din data de 10.12.2013 afişată pe site-ul Camerei Deputaţilor şi înregistrările făcute de reporterii Epoch Times la Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor pe data de 16.12.2013, au fost depistate următoarele încălcări:

1. Modificarea substanţială de către Camera Deputaţilor a proiectului legislativ primit de la Senat încalcă principiul constituţional al bicameralismului.

Modificările operate de Comisia de Industrii şi propuse spre adoptare plenului Camerei Deputaţilor aduc diferenţe majore de conţinut juridic faţă de forma legii transmise de Senat.

Conform declaraţiei lui Iulian Iancu din data de 16.12.2013 în cadrul Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor: „Am fost sesizaţi la ora 16.00 cu un proiect de lege la care doar un coleg de-al nostru a avut 31 sau 36 de amendamente, am mai avut vreo 70 de amendamente venite de la alţi colegi, practic, sufocant şi imposibil să comunicăm măcar aspectele extrem de importante.”

2. Înscrierea pe ordinea de zi a Plenului Şedinţei Camerei Deputaţilor din 10.12.2013 a proiectului 573/2013 a încălcat art. 91 al Regulamentul Camerei Deputaţilor care prevede ca “Ordinea de zi şi programul de lucru aprobate se transmit în scris şi pe suport electronic deputaţilor şi grupurilor parlamentare şi se afişează la sediul Camerei Deputaţilor în aceeaşi zi în care au fost aprobate de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare

Proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a şedinţei de plen din data de 10.12.2013 după începutul şedinţei şi fără ca anterior deputaţii să fi primit proiectul cu toate documentele aferente.

În şedinţa Comisiei de Industrii din 16 decembrie s-a afirmat că: „Dacă tot au fost acele chestiuni cu legea, au venit două comisii aici să discute şi să facă un raport pe fond, pe Legea minelor, şi au fost acele chestiuni că nu era materialul, că nu ştiam ce discutăm, că ce a fost la Senat sau de ce material vorbim, vă spun eu, toată chestiunea ce s-a produs în plen a fost din cauză ca legea nu a fost trecută pe ordinea de zi de la început, s-a spus că nu există raport şi că va fi trecută pe ordinea de zi sub rezerva sosirii raportului. Deci dacă tot facem o muncă de-aia de-o noapte, hai să facem raportul, să fie de dimineaţa de la prima oră, să fie pe ordinea de zi de prima dată, pentru că suspiciunea din plen, de acolo a plecat, că n-a fost pe ordinea de zi, s-a introdus pe ordinea de zi după aia sub rezerva primirii raportului şi foarte mulţi colegi din varii motive au avut o poziţie contrară celei care se stabilise noaptea aici la noi şi care aşa cum aţi spus a fost o poziţie corectă, şi unii chiar ştim că este o poziţie corectă şi că este o lege bună, au votat împotrivă sau au plecat din sală cu gândul că vor trebui să mai candideze vreodată pe unde sunt, lucru total eronat".

3. Raportul întocmit de către Comisia de Industrii privind proiectul L573/2013 încalcă normativul de conţinut prevăzut de Regulamentul Camerei Deputaţilor la art. 97.

Conform art. 97 Raportul Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor privind L573/2013 ar fi trebuit să cuprindă: autorii amendamentelor admise şi autorii tuturor amendamentelor respinse; referiri la modul cum s-au soluţionat propunerile cuprinse în avizul Consiliului Legislativ, având în vedere că acest aviz a adus numeroase critici privind încălcarea unor norme de tehnică legislativă în proiectul de lege propus de către Guvern; referiri la punctul de vedere al Guvernului; menţiuni dacă există implicaţii financiare asupra bugetului de stat sau asupra bugetului asigurărilor sociale de stat, imobilelor expropriate din perimetrele miniere, etc. Evident aceste lucruri lipsesc din Raport.

Remus-Florinel Cernea: "Şi procedural, şi pe fond, legea are grave vicii. Vă spun că aseară, la comisie, şi domnul Iancu este martor, s-a discutat şi un amendament pe care l-am propus, şi anume acela de a interzice mineritul pe baza de cianuri, amendamentul a fost, într-adevăr, respins de către comisie, dar el nu figurează în raportul pe care tocmai l-am văzut pe site, a fost votat în urmă cu câteva minute. Aşadar, în sfârşit, există raportul Comisiei pentru industrii pe site, însă fără a conţine şi amendamentele respinse, ceea ce este iarăşi un viciu grav de procedură. Toate amendamentele ar trebui discutate, ar trebui să aibă şansa de a fi discutate şi votate în plen” (stenograma Şedinţei Plenului Camerei Deputaţilor din data de 10.12.2013).

4. Raportul Comisiei de Industrii încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor, Art. 99, sub aspectul obligativităţii asumării amendamentelor depuse.

Amendamentele depuse la Comisia de Industrii şi dezbătute de aceasta în şedinţa din 9.12.2013 nu au fost asumate de iniţiatori, cu excepţia a două dintre ele.

Acest fapt a fost sesizat în dezbaterile din Plenul Camerei Deputaţilor din data de 10.12.2013 de mai mulţi deputaţi prezenţi.

Lucian Nicolae Bode: "Domnule preşedinte, Stimaţi colegi, Am înţeles după cele aproape trei ore de dezbatere în comisie de azi-noapte că nu vorbim de proiectul de lege respins de Senat. Nu vorbim nici de proiectul de lege dezbătut de aproape trei ani de Comisia pentru industrii din Camera Deputaţilor. Vorbim de un nou proiect de lege, cu amendamente neasumate de niciun parlamentar, ci de întreg grupul, fără a vedea, cu nume şi prenume, cine îşi asumă aceste amendamente. Spun că această grabă dublată de o lipsă totală de transparenţă nu va face din Legea minelor o lege care să nu suscite discuţii şi dezbateri în continuare în afara Parlamentului” (stenograma Şedinţei Plenului Camerei Deputaţilor din data de 10.12.2013)".

5. Raportul Comisiei de Industrii nu a fost transmis deputaţilor şi iniţiatorului în termenul prevăzut de Regulamentul Camerei Deputaţilor la Art. 97, care este de 3 zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului de lege sau a propunerii legislative.

Potrivit discuţiilor purtate în cadrul Comisiei de Industrii din data de 16.12.2013, raportul Comisiei pentru L573/2013, care a fost dezbătut în Plenul Camerei Deputaţilor în data de 10.12.2013, a fost întocmit în noaptea dinspre 9.12-10.12.2013.

"Mă întorc la discuţia despre Legea minelor, ştiţi cum a fost discuţia până la 10 noaptea şi am încercat să o facem, e adevărat, consider că a fost o greşeală de strategie că nu ne-am calculat votul când am vrut să forţăm legea pentru că e păcat că acea lege a murit prin neîntrunirea numărului total de voturi. Mai bine o scoteam de pe ordinea de zi, o amânam cu o săptămână, facem o informare către colegi, era deja muncită, raportul era deja pozitiv şi revenea în plen ca o noutate şi se vota".

[…] “Acum totuşi trebuie să vă spun ce s-a întâmplat de a trebuit să trecem într-un regim atât de rapid. Noi niciodată n-am trecut în comisia noastră în ritmul asta, dar niciodată, de când suntem în Parlament. Ce s-a întâmplat atunci? Avem următoarea poziţie: am solicitat o săptămână, respectiv săptămâna trecută, să o analizăm, săptămâna asta s-o votăm. Dacă ne-ascultau, mâine trecea. S-a spus că nu va fi cvorum mâine şi nu va trece şi pierd aşa, REMIN Baia Mare, MINVEST Deva, Complexul Energetic cu exploatările de cărbune, cei care aveau licenţele şi aveau nevoie de începerea exploatării sub toate categoriile de resurse, de la rocă, de la, şi practic blocăm o activitate numai pentru faptul că noi n-am fi dorit să facem efortul ăsta să ne mobilizăm. Şi pentru lucrul ăsta ne-am mobilizat, am stat, nu vă pot spune cam în ce măsură stai să citeşti fiecare articol cu mare atenţie, dacă ne scăpa ceva, un cuvânt aiurea, dacă era ceva în neregulă, eram făcuţi praf. Observaţi că de când s-a votat legea, în afară de faptul că se suspectează în continuare în spaţiul public că ea era dedicată celor de la Gold Corporation, fără niciun argument, altceva nu se spune? Pentru că ea a fost foarte atent analizată. A doua zi a întârziat să ajungă la prima oră tocmai pentru ca toate amendamentele noastre, toate amendamentele respinse trebuiau să fie incluse în lege, trebuia să fie făcut raportul corect…”

[…] "Atenţie, în câteva ore e imposibil să fii aşa de riguros cât am fi făcut-o în câteva zile. Deci a fost o decizie politică deşi noi am insistat şi am spus nu, lăsaţi-o o săptămână, va fi votată săptămâna viitoare…Era votată mâine şi aveau numai de câştigat, dar, decizia politică luată de liderii de grup şi biroul permanent a impus Comisiei …Noi nu puteam decât să spunem aici în Comisie ca nu respectăm decizia Biroului Permanent şi a liderilor de grup. Nu, am făcut un efort supraomenesc, el ne-a costat, pe mine personal m-a costat în mod direct pentru că am fost suspectat că aş face nişte jocuri. N-am făcut niciun joc[…]” (transcriere realizată de Alburnus Maior a înregistrării audio a discuţiilor din Comisia de Industrii din data de 16.12.2013 realizate de publicaţia The Epoch Times România)

6. Raportul Comisiei de Industrii prezentat Plenului Camerei Deputaţilor după începerea şedinţei din data de 10.12.2013 a conţinut amendamente nedezbătute în şedinţa Comisiei de Industrii din 9.12.2013 şi prin aceasta s-a încălcat Regulamentul Camerei Deputaţilor, Art. 99 care stipulează că „este interzis preşedintelui Camerei să supună dezbaterii sau votului un amendament asupra căruia comisia nu s-a pronunţat

Analiza Asociaţiei Alburnus Maior conchide că:

Responsabilitatea pentru accelerarea procedurii legislative în Camera Deputaţilor privind proiectul L573/2013 aparţine în mare măsură membrilor Comisiei de Industrii, care au forţat dezbaterea raportului de fond şi trimiterea proiectului în plen spre dezbatere finală cu încălcarea evidentă a propriului Regulament şi chiar a unor norme constituţionale de legiferare. Membrii Comisiei de Industrii admit chiar anihilarea unor etape şi termene procedurale privind dezbaterea raportului de fond privind proiectul L573/2013, acuzând în schimb presiuni insurmontabile din partea Biroului Permanent şi a grupurilor parlamentare.

Situaţii ca cele descrise în raport apar deoarece asemenea legi se negociază mai întâi cu beneficiarii lor, companii care nu numai le dictează conţinutul, dar le şi trasează termen limită de adoptare a lor. Urmează apoi un simulacru de procedură legislativă ca să nu pară că ne-am trezit cu legea publicată direct în Monitorul Oficial. Această comisie de industrii este o “zonă de risc major” şi va fi supravegheată ca atare” a mai declarat pentru Epoch Times Ştefania Simion.

Eugen David, Preşedintele Alburnus Maior a afirmat: "am citit stenogramele discuţiilor de la comisia de industrii, după votul la legea minelor. Impresia cu care am rămas a fost aceea a unui regim rupt de realitate, care nici măcar nu mai pretinde a fi reprezentantiv şi democratic. Acei oameni care ar trebui să discute legi poartă nişte discuţii atât de stupide şi perfide, dar concretizate în fapte pe cât de grave pe atât de devastatoare."

Asociaţia Alburnus Maior este un ONG cu sediul în Roşia Montană, jud. Alba şi reprezintă interesele acelor locuitori din Roşia Montană şi din Bucium care se opun proiectului Roşia Montană şi refuză să-şi înstrăineze proprietăţile pentru a face loc proiectului minier.

Asociaţia a iniţiat şi coordonează Campania Salvaţi Roşia Montană, care în cei 12 ani de activitate a devenit cea mai mare mişcare socială şi de mediu din România. Alburnus Maior a coordonat sute de demonstraţii şi activităţi de lobby la nivel naţional şi internaţional, acţiuni de scriere de petiţii, informarea investitorilor şi acţionarilor Gabriel Resources, acţiuni în justiţie, seminarii de informare pentru localnici privind activităţi economice alternative mineritului, activităţi culturale şi e vigilentă în continuare pentru a apăra drepturile cetăţenilor la un mediu curat şi la proprietate.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor