Remus Cernea: La Pungeşti oamenii sunt umiliţi şi terorizaţi de autorităţile statului

Proteste Pungeşti
Proteste Pungeşti (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

UPDATE - Deputatul Cernea, aflat la Pungeşti, a scris vineri pe contul său de Facebook că este martorul unei „atmosfere de teroare şi de stat poliţienesc”.

„Sunt martorul unei atmosfere de teroare şi de stat poliţienesc din Pungeşti. Poliţia îmi monitorizează fiecare mişcare din localitate. Chiar acum câteva minute o maşină de poliţie a oprit în faţa casei în care am înnoptat, verificând dacă maşina cu care am venit este încă parcată în curte... Este incredibil cum merg lucrurile aici...”, a declarat deputatul.

„Am fost în permanenţă monitorizat de poliţtie, în comună maşinile de poliţie şi jandarmerie patrulează la fiecare câteva minute generând o atmosferă de intimidare a cetăţenilor... Suntem în plin stat poliţienesc! Democraţia este suspendată în această enclavă instaurată de guvern la Pungeşti...”, a adăugat Cernea.

***

Deputatul Remus Cernea a mers joi la Pungeşti unde s-a întâlnit cu locuitorii de acolo şi a avut „discuţii impresionante şi emoţionante” cu nişte oameni umiliţi şi terorizaţi de autorităţile statului.

„Am ascultat mărturii şocante despre cum sunt oamenii intimidaţi şi agresaţi de către autorităţile statului. Am văzut eu însumi cum patrulează maşinile de poliţie la fiecare două minute. Maşinile cu jandarmi sunt amplasate, de asemenea, pe străzile din comuna Pungeşti! Este, cu adevărat, o enclavă ruptă din Uniunea Europeană, o enclavă în care drepturile omului sunt suspendate, cetăţenii sunt umiliţi, iar instituţiile de forţă ale statului se manifestă nestingherit terorizând populaţia”, a afirmat Remus Cernea.

Deputatul a susţinut că „jandarmii au intrat în forţă în casele oamenilor. Copiii se tem să meargă la şcoală şi îşi doresc ca Moş Crăciun să vină pentru a-i lua pe jandarmi...”.

„Oamenii din Pungeşti povestesc cu durere şi cu lacrimi în ochi despre abuzurile şi presiunile la care sunt supuşi de către autorităţi. În acelaşi timp, îşi păstrează simţul umorului spunând chiar că ar fi de acord cu gazele de şist dacă prima sondă va fi amplasată pe pământurile preşedintelui Băsescu, iar cea de a doua în curtea premierului Ponta”, a adăugat Cernea.

Sătenii din Pungeşti s-au exprimat împotriva operaţiunilor de explorare a gazelor de şist de către compania Chevron, despre care susţin că vor distruge o întreagă comună şi viitorul locuitorilor ei, fiind ştiut faptul că acestea sunt asociate cu o creştere spectaculoasă a activităţii seismice, cu otrăvirea apelor şi a mediului etc.

Deşi majoritatea protestelor au fost paşnice au existat şi momente când sătenii, lângă care s-au alăturat activişti din toată ţara, au răbufnit. Ajunşi la capătul răbdării, o parte din aceştia au intrat pe terenul companiei, au aruncat cu pietre în camioanele firmei angajate de Chevron şi au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

După o serie de incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, iar numărul forţelor de ordine a fost suplimentat considerabil, cu „susţinerea totală” a premierului Victor Ponta. Protestatarii au acuzat în nenumărate rânduri că au fost agresaţi şi loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.

Poziţia premierului Ponta

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne să transmită jandarmilor ş poliţiştilor că au susţinerea sa pentru aplicarea legii, referindu-se la protestele împotriva companiei americane Chevron, aratand ca statul trebuie sa intervina daca sunt distruse proprietati publice sau private.

"Vă rog sa comunicaţi din partea mea şi jandarmilor, şi Poliţiei, că au susţinerea mea pentru aplicarea legii şi că nimeni care distruge proprietăţi publice sau private - am auzit această prostie pe care credeam că nu o mai aud în secolul XXI, că noi nu trebuie să apăram proprietatea privată, deci dacă intră si dărâmă gardul de la ziarul care a zis chestia asta, atunci ar trebui să nu ne băgăm? Trebuie sa ne băgăm", i-a spus Ponta ministrului de Interne, Radu Stroe, în şedinţa de guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne