De Crăciun un român face greva foamei pentru toţi ceilalţi români

Alexandru Popescu, ecologistul care a început greva foamei cerând oprirea exploatării gazelor de şist
Alexandru Popescu, ecologistul care a început greva foamei cerând oprirea exploatării gazelor de şist (Epoch Times România)

Ploieşteanul Alexandru Popescu, 45 ani, anticar, a început sâmbătă 21 decembrie o grevă a foamei în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a sensibiliza opinia publică şi autorităţile cu privire la explorarea gazelor de şişt începută la Pungeşti.

Alexandru Popescu a ajuns la Pungeşti în 3 decembrie, la o zi după faimoasa intervenţie în forţă a jandarmilor care au izolat satul la ora 4 dimineaţă pe data de 2 decembrie, comiţând numeroase abuzuri împotriva ţăranilor. Activistul a fost martorul ocular şi în cazul abuzurilor din 7 decembrie, comise de jandarmii care au împărţit sute de amenzi abuzive şi au arestat protestatarii veniţi din toate colţurile României.

Prin greva sa, Alexandru Popescu cere retragerea trupelor de Jandarmi din Pungeşti, anchetarea imediată a abuzurilor comise de jandarmi în această toamnă, interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare hidraulică precum şi pedepsirea celor care s-au făcut vinovaţi de abuzuri şi ilegalităţi în problema gazelor de şişt.

Reamintim că la Pungeşti, compania americană Chevron a început explorarea pe un teren care aparţinea comunei Siliştea. Terenul pe care se face explorarea ar fi ajuns în posesia primarului din Pungeşti, Mircia Vlasă, cu numai câteva luni înainte de primirea avizului de explorare, după un schimb de terenuri nu tocmai legal.

Sonda de explorare de la Pungeşti se află la câteva sute de metri de prima casă a satului.

La protestele ţăranilor din localitate faţă de amplasarea sondei şi faţă de începerea explorării, care este bănuită de efecte pe termen lung de nocivitate necunoscută, Jandarmeria a răspuns cu o serie întreagă de ilegalităţi, intervenind brutal în zonă în două rânduri.

În 2 decembrie (la orele 4 dimineaţa). Timp de peste 24 de ore satul a fost izolat, nepermiţându-se intrarea sau ieşirea persoanelor din sat, inclusiv a copiilor, cărora li s-a interzis deplasarea la şcoală.

În urma anchetei făcute, Epoch Times a descoperit numeroase abuzuri comise de jandarmi, începând cu sechestrare de persoane, arestări arbitrare, încălcarea Constituţiei (dreptul la informaţie prin interzicerea accesului presei în zonă), vătămare corporală a protestatarilor, efectuare de percheziţii ilegale, amenzi ilegale, precum şi numeroase alte încălcări ale Legii 550 de funcţionare a Jandarmeriei.

În 7 decembrie. Jandarmii au eşuat să aresteze persoanele care au rupt gardul de sârmă ce împrejmuia terenul concesionat companiei Chevron, însă au arestat şi molestat activiştii paşnici veniţi la Pungeşti din solidaritate cu sătenii, comiţând din nou arestări arbitrare, hărţuiri ale localnicilor şi chiar percheziţii fără mandat.

În urma acţiunilor Jandarmeriei, zona a fost vizitată de Avocatul Poporului două săptămâni mai târziu. Asociaţia APADOR-CH a emis astăzi un raport despre abuzurile comise de Jandarmerie la Pungeşti, a cărui concluzie este că autorităţile au intervenit violent.

Premierul Victor Ponta a felicitat jandarmii pentru acţiunile din 2 şi 7 decembrie. Ministrul de interne Radu Stroe a declarat în numeroase rânduri că Jandarmeria a acţionat legal la Pungeşti, în ciuda numeroaselor plângeri ale activiştilor ecologişti şi de drepturile omului.