Avocatul Poporului a primit 51 de solicitări de a sesiza CCR pe tema legii alegerilor parlamentare

Peste 50 de persoane cer sesizarea Curţii Constituţionale, acuzând că legea alegerilor parlamentare încalcă anumite articole din Constituţie.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Avocatul Poporului susţine că a primit 51 de solicitări din partea unor persoane fizice care i-au cerut să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la legea alegerilor parlamentare pe motiv că aceasta introduce interdicţii ale exercitării drepturilor electorale, relatează Agerpres.

Ciorbea a sesizat acestea într-o scrisoare trimisă luni conducerii Camerei Deputaţilor, scrisoare în care precizează că petenţii invocă "în esenţă" încălcarea unor articole din Constituţie.

Practic, petenţii susţin că prevederile referitoare la faptul că nu pot fi alese persoane cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă, introduc noi interdicţii în ceea ce priveşte exercitarea drepturilor electorale şi anume dreptul de vot şi dreptul de a fi ales.

De asemenea, petenţii mai acuză "sintagme eronate, contrare prevederilor constituţionale", şi faptul că dispoziţiile din actul normativ sunt "neclare, imprecise, respectiv lipsite de previzibilitate."

Petenţii mai apreciază ca şi prevederile art. 2 alin. 2 din lege, conform cărora cetăţenii români au dreptul de vot şi de a fi aleşi, indiferent de rasă, sex, naţionalitate, origine etnică, limbă vorbită, religie, opinie politică, avere sau origine socială sunt neconstituţionale.

În scrisoarea adresată conducerii Camerei Deputaţilor, Avocatul Poporului precizează că a constatat că pentru soluţionarea acestor petiţii sunt necesare "o serie de clarificări" , motiv pentru care s-a adresat Înaltei Curţi, Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Curţii de Apel Bucureşti, Agenţiei Naţionale de Integritate, comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, Ministerului Justiţiei.

Scrisoarea lui Ciorbea a fost înaintată Comisiei juridice de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, având termen până miercuri pentru un punct de vedere.