Situaţie absurdă. Drama celor 130 de familii din Runcurel, satul pierdut în actele Guvernului [video]

Guvernul a permis Companiei Energetice Oltenia să extindă mina de lignit de la Jilţ Nord şi peste vatra satului Runcurel, din Gorj, însă a uitat să prevadă în decizie despăgubiri pentru oamenii de acolo. APADOR-CH cere Executivului să regândească ştergerea de pe hartă a localităţii.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

În decembrie 2015, Guvernul a permis Companiei Energetice Oltenia să extindă mina de lignit de la Jilţ Nord şi peste vatra satului Runcurel, însă a uitat să prevadă în decizie despăgubiri pentru casele şi acareturile sătenilor, ca şi când acolo nu ar fi existat decât terenuri agricole.

APADOR-CH i-a solicitat o întrevedere premierului Dacian Cioloş, pentru a-i explica situaţia dramatică a celor 130 de familii din Runcurel, scăpate din vedere de executiv când a emis HG 960/2015.

"Localnicii sunt duşi cu vorba de mai mulţi ani de Compania Energetică Oltenia, că vor fi mutaţi cu tot cu sat, biserică, cimitir şi şcoală într-o comună vecină, Teleşti, însă în acest timp nu s-a concretizat nimic. Excavaţiile miniere au înaintat între timp către sat, mâncând tot mai mult din terenurile agricole ale oamenilor şi afectându-le tot mai mult viaţa: casele li s-au crăpat, păşunile pe care păşteau vitele lor s-au redus.

În decembrie 2015, jumătate dintre săteni au primit notificări din partea CEO să elibereze terenurile, întrucât conform HG 960/2015 acestea sunt practic ale minei. Hotărârea de guvern permite preluarea întregului sat de către CEO, dar prevede despăgubiri de 1 euro/mp doar pentru terenul agricol. Sătenii sunt revoltaţi şi spun că în lipsa unor compensaţii juste nu îşi pot reface viaţa în altă parte, dar din cauza lucrărilor miniere învecinate nici viaţa din Runcurel nu mai poate fi o opţiune pentru multă vreme" arată organizaţia.

APADOR-CH solicită Guvernului Cioloş să regândească soluţia pentru Runcurel, întrucât actuala HG 960/2015 le încalcă oamenilor din sat drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: dreptul la protecţia proprietăţii şi dreptul la viaţă privată.

Vă invităm să citiţi raportul întocmit de APADOR-CH la faţa locului, document trimis atât premierului Dacian Cioloş cât şi Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.