Victor Ciorbea, de partea deţinuţilor-scriitori. Toată povestea a plecat de la Relu Fenechiu

Guvernul Cioloş a pus capăt - prin ordonanţă de urgenţă - controversatului fenomen al "deţinuţilor-scriitori", adevărate "fabrici" producătoare de lucrări ştiinţifice. Supărat că nu mai beneficiază de reducerea de pedeapsă, Relu Fenechiu a atacat decizia la CCR, iar Victor Ciorbea l-a susţinut în demersul său.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deţinuţii care au apucat să scrie diverse lucrări până în momentul în care Guvernul Cioloş a dat ordonanţa de urgenţă care suspendă reducerea pedepsei au fost nedreptăţiţi, este de părere Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, care a trimis un punct de vedere la Curtea Constituţională în acest sens, informează Digi 24.

Toată povestea a plecat de la fostul ministru Relu Fenechiu. Aflat în spatele gratiilor pentru fapte de corupţie, Relu Fenechiu şi-a descoperit vocaţia artistică şi a scris anul trecut două cărţi, pentru fiecare urmând să beneficieze de o reducere de pedeapsă de 30 de zile.

La începutul anului însă, a intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă prin care s-a suspendat acordarea reducerii pedepsei pentru lucrări ştiinţifice. Nemulţumit de situaţie, Relu Fenechiu a ridicat problema în instanţă şi a obţinut trimiterea ordonanţei pe masa Curţii Constituţionale, scopul fiind de a împiedica aplicarea retroactivă a noilor prevederi.

După înregistrarea dosarului, Curtea Constituţională a solicitat puncte de vedere de la mai multe instituţii, printre care şi Avocatul Poporului.

"Autorul excepţiei apreciază că textul legal este neconstituţional în măsura în care permite comisiilor de eliberare condiţionată să aplice aceste dispoziţii unei proceduri de acordare a zilelor-câştig demarate înainte de intrarea în vigoare a actului normativ", este punctul de vedere transmis de Avocatul Poporului.

În opinia lui Victor Ciorbea, ordonanţa Guvernului Cioloş este contrară Constituţiei pentru că se aplică inclusiv pentru deţinuţii care terminaseră de scris o lucrare sau chiar mai multe în momentul în care actul normativ a intrat în vigoare.

"Pentru condamnatul care îşi prefigurase conduita în acord cu cerinţele legii în vigoare la acea dată, asumându-şi sarcina elaborării unei lucrări ştiinţifice, în considerarea faptului că aceasta îi va aduce anumite beneficii pe tărâmul executării pedepsei, legea retroactivează şi este lipsită de previzibilitate", a precizat Avocatul Poporului.

O decizie favorabilă în cazul Fenechiu i-ar pica bine şi lui Dan Voiculescu care a semnat 10 lucrări de când a fost încarcerat, în august 2014. Tot atâtea cărţi a scris în spatele gratiilor şi omul de afaceri Dinel Staicu.

În ianuarie, înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei, erau în elaborare peste 100 de lucrări ştiinţifice.