Avocatul Poporului s-a sesizat în scandalul traficului cu copii în orfelinatele din sudul ţării

Avocatul Poporului Victor Ciorbea a declanşat o anchetă privind suspiciunea de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării.
Victor Ciorbea (Euen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
22.07.2016

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a declanşat o anchetă în instituţiile statului la care a făcut referire ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, în declaraţiile sale referitoare la suspiciunea de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de instituţia condusă de Victor Ciorbea.

Potrivit documentului citat, sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a articolului 49 din Constituţie privind protecţia copiilor şi a tinerilor.

În emisiunea "În faţa ta", difuzată de Digi 24, pe 17 iulie, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat că există suspiciuni de trafic cu copii în unele instituţii de protecţie ale statului, din zona de sud-est a ţării, că aceste suspiciuni se bazează pe rapoartele instituţiilor de profil şi că sunt în derulare investigaţii, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

În contextul scandalului legat de cazurile de sclavie din Berevoieşti, ministrul Muncii a dezvăluit că a primit date alarmante de la serviciile de informaţii privind suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie în instituţii care găzduiesc copii în numele statului.

Având în vedere că în aceste cazuri sunt anchete în curs, ministrul a precizat doar că sunt mai multe instituţii în sud-estul ţării, însă nu a dat locaţia exactă a acestora. Anchetele au fost declanşate în luna mai, iar în cadrul acestor investigaţii deja au fost ridicate persoane de la o astfel de instituţie din Bucureşti, a precizat ministrul.

În acest moment, minorii din instituţiile respective sunt în siguranţă, a adăugat Dragoş Pîslaru, precizând că, din păcate, acest tip de lucruri, de abuzuri se întâmplă în mai multe locuri din ţară.

Ministrul a precizat că Guvernul a cerut ca Autoritatea pentru Protecţia Copilului, cu Ministerul Sănătăţii, cu Inspecţia Socială, să facă controale semnificative, sistematice, la toate centrele unde sunt copii; de asemenea, a vorbit cu prefecţii să demareze propriile investigaţii. Însă, a subliniat Pîslaru, lucrurile acestea persistă de ani de zile şi vorbim de subfinanţare, de o marginalizarea a copiilor instituţionalizaţi.

Dezvăluirile ministrului despre traficul de minori au fost făcute în contextul unei discuţii despre cazul de sclavie de la Berevoieşti. Potrivit lui Pîslaru, acest caz de exploatare umană nu este unic, iar astfel de abuzuri au loc de ani de zile în România şi nu sunt demascate, pentru că, pe de o parte, românilor "nu le place să se privească în oglindă", iar pe de altă parte, e convenabil ca asistaţii sociali să fie o "masă de manevră".

Un alt factor care a permis existenţa şi proliferarea acestui fenomen ar consta în faptul că sistemul de asistenţă socială din România este centrat pe beneficii, nu pe servicii şi, exact ca sistemul de sănătate, şi sistemul asistenţei sociale este atins de corupţie.

Merită menţionat că despre copiii abuzaţi presa a vorbit intens în ultima vreme. O serie de investigaţii publicate de jurnalistul Ovidiu Vanghelie - CRJ - au scos la iveală numeroasele abuzuri ce au loc sub umbrela centrelor ce ar trebui să ofere servicii sociale. La Mediaş, de exemplu, potrivit lui Vanghelie, în centrul pentru integrare ocupaţională, fetele erau traficate pentru prostituţie şi cerşetorie, iar la Roşiori la fel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor