Un milion de venezueleni protestează împotriva lui Maduro

Manifestanţii venezueleni doresc organizarea unui referendum privind destituirea preşedintelui Nicolas Maduro, care să aibă loc înainte de 1 ianuarie. Dacă Maduro pierde referendumul înainte de 10 ianuarie, atunci vor avea loc alegeri anticipate.
Opoziţia venezueleană protestează împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Caracas, 1 septembrie 2016.
Opoziţia venezueleană protestează împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în Caracas, 1 septembrie 2016. (Captură Foto)

Opoziţia politică a Venezuelei susţine că protestul în masă de joi – numit “Ocuparea Caracasului” – împotriva preşedintelui Nicolas Maduro a scos pe stradă peste un milion de oameni. Manifestanţii au cerut o schimbare politică în ţara lovită de sărăcie şi foamete.

Manifestanţii au promis că vor menţine presiunea până când Maduro este alungat de la putere.

“Va cădea, va cădea, guvernul va cădea”, au scandat manifestanţii, în timp ce mulţi dintre ei fluturau steaguri naţionale.

Liderul opoziţiei Jesus Torrealba din gruparea politică Masa Rotundă a Unităţii Democratice a declarat că este cel mai mare protest din deceniile recente, participând între 950.000 şi 1,1 milioane de venezueleni.

“Este un marş istoric. Astăzi începe un stadiu decisiv în această luptă”, a adăugat el.

Zeci de străzi au fost blocate de oameni furioşi din cauza lipsurilor alimentare în continuă creştere şi o rată a inflaţiei care este aşteptată să depăşească 700% în acest an.

Tensiunile s-au amplificat înaintea protestului, în condiţiile în care guvernul lui Maduro a aruncat în închisoare mai mulţi activişti binecunoscuţi, a plasat soldaţi în oraş şi a avertizat în legătură cu o potenţială vărsare de sânge.

Un grup mic de manifestanţi, aparent purtând măşti, au aruncat cu pietre în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi au arestat câteva persoane.

Contra-protestul lui Maduro

Maduro a condus un miting mult mai mic de susţinători extremişti, mulţi dintre ei fiind angajaţi la stat. Numărul participanţilor a fost estimat la sub 30.000.

Preşedintele socialist le-a spus că opozanţii politici, înarmaţi cu explozibili plastici, încearcă să dea o lovitură de stat, precum cea care l-a alungat de la putere pentru scurt timp pe răposatul său predecesor Hugo Chavez în 2002.

“Astăzi am oprit o lovitură de stat care a urmărit să umple Venezuela şi Caracasul cu violenţă şi moarte. Suntem în căutarea câtorva criminali care au plătit pentru masacrarea oamenilor”, a declarat Maduro susţinătorilor săi, fără să aibă vreo dovadă a acuzaţiilor făcute.

Analistul politic Dimitris Pantoulas a declarat că limbajul de război al lui Maduro pare să îi fi energizat pe opozanţii care altfel s-ar fi aflat la cozile lungi pentru produse alimentare.

“Guvernul a făcut o greşeală mare că a aruncat paie pe foc”, a declarat Pantoulas din Caracas.

Opoziţia a anunţat că se vor mai organiza alte două proteste naţionale – unul la biroul electoral în 7 septembrie şi altul cu ocazia “zilei naţionale pentru mobilizare”, în 14 septembrie.

Activiştii din opoziţie doresc lansarea unui referendum privind demiterea lui Maduro şi doresc ca acesta să aibă loc înainte de 10 ianuarie pentru a se asigura că vor avea loc alegeri anticipate în cazul în care preşedintele va pierde votul. Dacă Maduro va pierde la un referendum după 10 ianuarie, i se va permite să îşi numească propriul succesor.

Câţiva jurnalişti străini au fost opriţi să pătrundă în Venezuela înaintea protestului stradal de joi.

Protestele anti-guvern din 2014 s-au soldat cu moartea a 40 de persoane, dar acele mişcări nu au scos pe străzi un număr atât de mare de persoane ca la manifestaţia de joi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe