Victorie PSD. OUG privind organizarea unui referendum local odată cu alegerile a picat la CCR

La îndemnul PSD, Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa de urgenţă care permitea organizarea unui referendum concomitent cu alegerile locale, iar Curtea i-a dat câştig de cauză.
Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

Ordonanţa de urgenţă care permitea organizarea unui referendum concomitent cu alegerile locale - act normativ în baza căruia să fie organizat un referendum de unificare a localităţii Sînmartin cu municipiul Oradea - a picat la Curtea Constituţională în urma sesizării Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

După două tentative eşuate din cauza prezenţei slabe la vot, Primăria Oradea - condusă de liberalul Ilie Bolojan, secretar general al partidului - intenţiona să organizeze un nou referendum de unificare cu localitatea Sînmartin, casa celebrelor Băi Felix. Guvernul Cioloş a venit în sprijinul iniţiativei şi a dat OUG nr. 15/2016 care permite organizarea unui referendum în aceeaşi zi şi în aceleaşi secţii de vot cu alegerile locale.

Mişcarea nu a fost deloc pe placul social-democraţilor, care au contestat OUG la Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. "Am văzut că se ocupă mai nou Guvernul în a adopta o ordonanţă prin care să reglementeze referendumul local să se poată organiza în aceeaşi zi cu alegerile locale în aceleaşi secţii de vot. De ce este urgenţa asta? Noi am atacat-o deja la Avocatul Poporului", declara atunci preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Victor Ciorbea a fost prompt şi a atacat documentul la Curtea Constituţională invocând, printre altele, faptul că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, ori nu acesta este cazul în contextul de faţă.

Avocatul Poporului a remarcat că, în realitate, două autorităţi publice locale au stabilit prin hotărâri emise de consilii locale (acte administrative) ca desfăşurarea unor referendumuri locale să aibă loc în aceeaşi zi cu data stabilită pentru desfăşurarea alegerilor locale, 5 iunie, în condiţiile în care Legea 3/2000 nu conţinea prevederi care să permită organizarea concomitentă a două tipuri distincte de scrutine.

În opinia instituţiei conduse de Victor Ciorbea, justificarea adoptării acestei OUG "ţine de oportunitate, or oportunitatea nu satisface exigenţele Constituţiei, întrucât aceasta este prin definiţie de natură subiectivă şi nu are, în mod necesar şi univoc, caracter obiectiv, ci poate da expresie şi unor factori subiectivi".

Mai mult, Avocatul Poporului a arătat că instanţa de contencios constituţional a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Or, în situaţia de faţă, Guvernul a adoptat un act normativ în materie referendară fără a ţine cont de cele statuate de instanţa de contencios constituţional, OUG fiind adoptată chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale.

Liberalii reacţionează

"Astăzi, Curtea Constituţională a României s-a pronunţat cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, depusă la sesizarea PSD. Curtea a decis să nu permită organizarea referendumului de fuziune a Oradiei cu Sînmartinul, odată cu alegerile locale. Vom respecta această decizie.

Curtea Constituţională a apreciat că nu există o urgenţă cu privire la organizarea acestei consultări. Noi apreciem, dimpotrivă, că există o urgenţă în dezvoltarea oraşului.

În această situaţie, nu primarul oraşului Oradea este cel care pierde, ci oraşul însuşi. Practic, prin decizia Curţii Constituţionale, a fost amânat dreptul orădenilor de a se pronunţa într-o problemă importantă pentru comunitate", a reacţionat, pe contul său de Facebook, liberalul Ilie Bolojan.

Amintim că Guvernul Cioloş a modificat recent Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale şi utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin.

Executivul a anunţat că "odată cu alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate două referendumuri locale", făcând trimitere la situaţia din Oradea, dar şi la judeţul Botoşani, unde Consiliul Local al comunei Dîngeni a aprobat organizarea referendumului local, în vederea consultării cetăţenilor din comună pentru înfiinţarea satelor Gulioaia, Buneni şi Coşteni.