Avocatul Poporului, somat să sesizeze CCR cu privire la modificarea Codurilor Penale prin OUG

APADOR-CH îi atrage atenţia lui Victor Ciorbea că legea fundamentală a ţării interzice adoptarea de ordonanţe de urgenţă prin care sunt afectate drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţie, adică exact ce a făcut Guvernul prin OUG-ul de modificare a codurilor penale.
Loredana Diacu
27.05.2016

alte articole

Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
27.05.2016

APADOR-CH i-a solicitat joi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea unor prevederi din Ordonanţa 18/2016, prin care guvernul a modificat Codul penal şi Codul de procedură penală.

APADOR-CH arată în sesizarea adresată lui Victor Ciorbea pe tema ordonanţei prin care Guvernul a modificat circa 150 de articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, că în textul ordonanţei, punctele 31 şi 49 din articolul II modifică articolele 153 alineatul 1 şi 223 alineatul 2 din Codul de procedură penală, iar prin aceste modificări afectează grav drepturi fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la viaţă privată şi libertatea individuală, drepturi garantate de Constituţie şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

"Acest lucru este neconstituţional, întrucât articolul 115 alineatul 6 din Constituţie interzice adoptarea de ordonanţe de urgenţă prin care sunt afectate drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţie", susţine organizaţia.

Potrivit APADOR-CH, practic, prin modificarea articolului 153 din Codul de procedură penală, guvernul a eliminat filtrul judecătorului din situaţia în care un procuror cere unei bănci date despre conturile unei persoane, eliminând astfel o garanţie a respectării dreptului la viaţă privată.

Dea asemenea, prin modificarea articolului 223, guvernul a adăugat noi infracţiuni pentru care se poate dispune arestarea preventivă, modificare ce nu se poate face, constituţional, decât printr-o lege adoptată de Parlament.

"APADOR-CH a atras atenţia guvernului privind modul netransparent şi lipsit de loialitate în care a fost adoptată Ordonanţa 18/2016, dar fără succes. Sesizarea AVP este singura cale pe care societatea civilă o are la dispoziţie pentru a atrage atenţia asupra neconstituţionalităţii unui act legislativ. Aceasta nu este prima sesizare de acest fel făcută de APADOR-CH către AVP, găsiţi aici o cronologie din ultimii ani", mai arată organizaţia.

Sesizarea către Avocatului poporului poate fi citită aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor