Atacurile zilnice ale Rusiei asupra Ucrainei s-au intensificat de 10 ori de la începutul invaziei [Studiu]
Atacurile ruseşti au devenit mai feroce de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, potrivit studiului realizat de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), un think tank cu sediul la Washington, citat de Business Insider.
În aprilie 2023, 117 rachete au fost lansate asupra Ucrainei. În august 2024, acest număr a crescut de 10 ori, ajungând la 1.110 rachete.
Utilizând date open-source, inclusiv o bază de date compilată de un analist ucrainean despre atacurile ruseşti, CSIS s-a concentrat pe „atacurile cu putere de foc” ale Rusiei. Acesta este un concept emergent în strategiile militare ale Rusiei, Chinei şi Statelor Unite, prin care se combină mai multe tipuri de rachete şi drone pentru a obţine un efect maxim. Pe lângă supraîncărcarea reţelei de apărare aeriană a Ucrainei, Rusia a lansat aceste arme din locaţii şi direcţii multiple pentru a deruta apărătorii.
Acest bombardament neîncetat nu a permis Rusiei să învingă Ucraina şi nici nu a terorizat populaţia ucraineană până la supunere, aşa cum a dorit liderul rus. Dar a provocat pagube importante. Loviturile împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au scos din funcţiune două treimi din capacitatea de generare a energiei electrice a ţării, reducând producţia şi lăsându-i pe mulţi ucraineni să tremure în frigul iernii.
Estimările privind atacurile cu rachete ruseşti şi interceptările ucrainene ar trebui tratate cu precauţie.
„Acestea sunt cifrele raportate oficial de Ucraina. Deci, orice deducţie ar trebui să se bazeze pe acestea”, a declarat Yasir Atalan, cercetător la CSIS's Futures Lab.
Cu toate acestea, există o mare variaţie în intensitatea loviturilor ruseşti, care pare să se schimbe în funcţie de priorităţile Moscovei. În aprilie 2023 s-a înregistrat o medie de doar 10 rachete pe zi. În august 2024, acest număr a urcat la 35 pe zi.
„Au existat 17 zile în timpul perioadei de studiu în care lansările de rachete au depăşit 82 de rachete într-o singură zi. Aceste zile cu lansări de mare intensitate corespund unor operaţiuni militare specifice, unor ofensive strategice sau unor răspunsuri la evoluţii critice pe câmpul de luptă, reflectând momente de intensitate crescută a conflictului”, a declarat CSIS.
În 2022, din octombrie până în decembrie, atacurile zilnice cu rachete au crescut de la o medie de 22 pe zi la 33.
„Deşi ridicate, nivelurile sunt probabil mai mici decât ceea ce implică loviturile aeriene ale Israelului asupra Gazei şi salvele iraniene care vizează Israelul cu privire la loviturile moderne cu putere de foc. Moscova fie a încercat să păstreze intactă infrastructura ucraineană pe care credea că o poate cuceri, fie a fost împiedicată de acţiuni secrete - sau de o logistică şi o ţintire proaste - să îşi dezlănţuie întregul arsenal”, a declarat CSIS.
Între decembrie 2023 şi martie 2024 s-au înregistrat între 26 şi 29 de rachete pe zi.
„Aceste niveluri ridicate susţinute corespund unui efort al Rusiei de a distruge infrastructura critică ucraineană ca mijloc de presiune asupra Kievului pentru a pune capăt conflictului”, a declarat CSIS.
August 2024 a fost cea mai activă lună din studiu, cu o medie de 36 pe zi, pentru un total de 1.110 rachete. Cu toate acestea, luna septembrie 2024 a avut doar 12 rachete pe zi, „indicând o acalmie temporară în activităţile cu rachete legată fie de stocurile scăzute, fie de loviturile ucrainene cu rază lungă de acţiune”.
Dacă există vreo veste bună aici, aceasta este că Ucraina a obţinut un succes surprinzător în oprirea atacurilor cu rachete şi drone ruseşti atunci când a fost bine aprovizionată cu apărarea aeriană occidentală, precum Patriot şi NASAMS. Rata medie zilnică de interceptare este de aproape 84%, deşi Atalan a subliniat că acest număr include atât dronele, cât şi rachetele.
Aceste cifre sugerează mai mulţi factori-cheie, a concluzionat CSIS. Unul este importanţa aliaţilor Rusiei în refacerea arsenalelor sale de rachete şi drone.
„Menţinerea unei medii de peste 23 de rachete lansate zilnic pe parcursul a aproape doi ani demonstrează un nivel ridicat de capacitate militară susţinută la Moscova şi sprijin logistic din partea unor ţări precum Iranul, Coreea de Nord şi China. Statele Unite şi partenerii lor trebuie să facă mai mult pentru a limita capacitatea acestor regimuri de a reaproviziona arsenalul Rusiei.”
Succesul Ucrainei în interceptarea rachetelor ruseşti sugerează că mixul său de sisteme de apărare antiaeriană furnizate de Occident şi concepute de Rusia este capabil să ofere o capacitate eficientă de apărare antirachetă.
„Menţinerea acestei rate ridicate de interceptare va necesita continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina”, a declarat CSIS.
Deoarece atacurile cu rachete au loc atunci când trupele terestre ruseşti lansează ofensive majore, avertizarea timpurie a pregătirilor ofensive ruseşti este esenţială. Iar faptul că atacurile ruseşti sunt lansate din mai multe locaţii şi folosesc o combinaţie de arme sugerează că soluţia este de a spori capacitatea de bombardament cu rază lungă de acţiune a Ucrainei. Recent, Ucraina a recurs la atacuri asupra depozitelor de muniţii ruseşti, în încercarea de a reduce avantajul de putere de foc al Rusiei.
„Ucraina are nevoie de flexibilitatea de a lovi mai multe locaţii de lansare a rachetelor în interiorul Rusiei pentru a reduce potenţa loviturilor de foc ale Moscovei”, a declarat CSIS.