ANRE a aprobat noile tarife la gaz pentru moldoveni. Expert în energetică: Moldovagaz putea să procure gaz mai ieftin primăvara şi vara
Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 29 noiembrie, în şedinţă publică, în regim de urgenţă, noile preţuri reglementate la gazele naturale furnizate de către S.A. „Moldovagaz” pentru anul 2024. Decizia a fost adoptată ca urmare a creşterii semnificative a preţurilor de achiziţie a gazelor naturale pe pieţele internaţionale. Astfel, consumatorii casnici urmează să achite 15,50 lei (fără TVA), adică cu circa 3,3 lei mai mult, pentru un metru cub de gaze.
„În ultimele luni, pieţele internaţionale de gaze naturale au înregistrat o creştere accelerată a preţurilor, mai ales în noiembrie 2024, când cotaţiile TTF au crescut cu peste 25%. Finalizarea procesului de achiziţie pentru anul 2024 de către SA Moldovagaz a confirmat un preţ mediu anual de achiziţie semnificativ mai mare decât cel inclus în actualele preţuri.
Acest lucru impune o ajustare urgentă a preţurilor reglementate pentru a reflecta costurile reale de achiziţie şi pentru a asigura viabilitatea financiară a furnizorului cu obligaţia de serviciu public”, se arată într-un comunicat de presă al ANRE.
Potrivit instituţiei responsabile de reglementarea în energetică, tergiversarea ajustării preţurilor ar duce inevitabil la acumularea de pierderi financiare majore pentru furnizorul cu obligaţia de serviciu public, ceea ce poate afecta capacitatea acestuia de a-şi onora obligaţiile contractuale.
În lunile critice de iarnă, acest risc poate compromite securitatea aprovizionării cu gaze naturale, a mai menţionat ANRE în contextul deciziei luate, precizând că preţurile ajustate vor intra în vigoare la data de 1 decembrie 2024.
Conducerea ANRE a mai menţionat că în cazul intervenirii unor situaţii ce pot afecta securitatea aprovizionării cu gaze naturale, de interesul economic general sau interesul legitim al consumatorilor finali ori al participanţilor pieţei gazelor naturale, sau în cazul unor modificări semnificative ale preţului de achiziţie a gazelor naturale, Agenţia poate elabora şi adopta hotărâri în regim de urgenţă, fără respectarea cerinţelor privind transparenţa in procesul decizional, prevăzute de Codul administrativ.
„Decizia de ajustare a preţurilor în regim de urgenţă a fost adoptată pentru a reduce riscurile asupra securităţii aprovizionării cu gaze naturale, protejând consumatorii şi asigurând stabilitatea financiară a furnizorului”, au explicat reprezentanţii ANRE.
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică menţionează că îşi îndeplineşte atribuţiile legale cu maximă diligenţă şi că toate deciziile adoptate sunt fundamentate pe date şi analize solide, având ca scop protejarea interesului public şi asigurarea continuităţii aprovizionării cu gaze naturale în condiţii de siguranţă şi echitate.
Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de observatori al SA „Moldovagaz” nu este de acord cu decizia ANRE punctând că Agenţia nu poate să aprobe noile tarife la gaze naturale, fără consultări publice, pregătind şi o cerere oficială în acest sens adresată directorilor ANRE, îndemnând la respectarea „procedurilor de transparenţă”. Acesta a cerut şi anularea şedinţei de vineri.
Amintim că anterior, Moldovagaz a depus o cerere de majorare a tarifelor cu 39,7 la sută, sau mai exact cu 4 lei per metru cub de gaz, urmând ca începând cu 1 decembrie curent consumatorii casnici să achite 16,17 lei per metru cub (fără TVA). Cererea a fost adresată conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
În context, Sergiu Tofilat, care a participat la şedinţa cu directorii ANRE, Alexandru Ursu şi Alexei Taran, care au manifestat deschidere privind discuţiile despre tarifele la gaz, a decis să publice pe contul său de socializare un rezumat al şedinţei:
„Toată această problemă a apărut din cauză că primăvara şi vara Moldovagaz n-a procurat gaz la preţuri mai ieftine, am ajuns să luăm gaz acum, când preţul a crescut. Săptămâna viitoare (marţi, pe 3 decembrie) vom discuta la Parlament cum am ajuns în situaţia asta, cine se face responsabil şi cum procedăm mai departe. Până la urmă, consumatorii plătesc pentru toate aceste decizii proaste.
Publicarea calculelor tarifului. Colegii de la ANRE au promis că în scurt timp vor publica toate calculele pe tarif, îndeosebi preţul de achiziţie al gazelor pentru fiecare lună, ca să avem acces la date şi să înţelegem mai bine care costuri se majorează şi de ce.
Care a fost necesitatea şedinţei de urgenţă? După estimările ANRE, dacă nu ajustăm tariful de urgenţă, Moldovagaz va acumula până la finele anului un deficit de vreo 700 milioane lei şi riscă să nu aibă bani pentru a procura gaz pe ianuarie-martie. Dacă aşteptăm ca Parlamentul să instituie stare de urgenţă, asta va dura. De asta au fost introduse prevederi speciale în legea gazelor, ca în aşa situaţii ANRE să poată aproba decizii de urgenţă. Sper ca de data asta să fie o excepţie, iar pe viitor să se respecte toate procedurile de transparenţă.
Este loc de mai bine în comunicarea Agenţiei. Am convenit ca pe viitor, dacă mai apar situaţii de urgenţă, să discutăm în prealabil şi să explicăm mai clar opiniei publice cum stau lucrurile, ca să evităm panica şi manipulările.”