Ce se întâmplă în Marea Chinei de Sud? Nave chineze, adunate în apropierea insulei disputate cu Filipine [Reuters]
Imagini din satelit obţinute joi de Reuters arată o acumulare de nave civile chineze în apropierea insulei Thitu disputată, avanpostul cheie al Manilei în Marea Chinei de Sud, dar un ofiţer superior al marinei filipineze a declarat că acestea nu sunt „un motiv de îngrijorare”.
Una dintre imaginile realizate luni de Maxar Technologies arată aproximativ 60 de nave, unele la circa 3 kilometri distanţă de Thitu, o insulă de importanţă strategică de pe care Manila monitorizează navele şi aeronavele chineze în această cale navigabilă aglomerată.
Viceamiralul Alfonso Torres, şeful Comandamentului de Vest al Filipinelor, a declarat că este obişnuit ca navele „miliţiei maritime” să se adune în zonă. Manila, Pentagonul şi diplomaţii străini spun că astfel de nave lucrează cu paza de coastă şi marina chineză pentru a consolida prezenţa Beijingului în apele disputate.
Contraamiralul Roy Trinidad, purtătorul de cuvânt al Marinei filipineze pentru Marea Chinei de Sud, a declarat, de asemenea, că navele de miliţie maritimă se aflau în mod regulat în zonă, adăugând că Manila era conştientă de aceste nave, pe care le-a numit o „prezenţă ilegală”, dar nu era nevoie de alarmă.
„Nu este un motiv de îngrijorare. Nu este necesar să analizam fiecare acţiune în detaliu şi să reacţionăm imediat [...] Ceea ce este important pentru noi este să ne menţinem ferm poziţia”, a spus Trinidad.
Dispozitivele online de urmărire a navelor arată că multe dintre navele din fotografiile din satelit sunt ambarcaţiuni de pescuit înregistrate în China.
Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta. China nu a confirmat niciodată că are o miliţie de nave civile.
Insula, pe care Filipine o numeşte Pag-Asa, este cea mai mare şi cea mai importantă din punct de vedere strategic pentru Manila în Marea Chinei de Sud, care este în mare parte revendicată de China şi prin care trec în fiecare an mărfuri în valoare de miliarde de dolari. O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga a constatat că pretenţiile expansive ale Beijingului nu au nicio bază în temeiul dreptului internaţional.
Consolidarea vine după luni de confruntări şi ciocniri între paza de coastă chineză şi navele de pescuit şi navele filipineze, în special la Scarborough şi Second Thomas Shoals.
Thitu este aproape de o bază navală chineză şi de o pistă de aterizare pe reciful Subi, care a servit uneori drept port pentru un număr mare de nave ale miliţiei maritime chineze, a declarat Trinidad.
„Când intraţi acolo (la Subi), când ieşiţi, veţi trece prin marea teritorială a Pag-Asa”, a spus el.
Diplomaţii şi analiştii în domeniul securităţii din regiune urmăresc îndeaproape evoluţiile, unii dintre ei observând că navele chinezeşti aveau transponderele pornite în această săptămână, ceea ce le permitea să fie urmărite.
Collin Koh, cercetător în domeniul securităţii cu sediul în Singapore, a declarat că Beijingul ar putea testa reacţiile Manilei într-un moment de tensiune politică internă în Filipine.
Vicepreşedintele filipinez în dificultate Sara Duterte l-a acuzat miercuri pe preşedintele Ferdinand Marcos Jr că încearcă să o înlăture din funcţie, după ce poliţia naţională a depus o plângere oficială în care o acuză de agresiune şi constrângere.
„Acest lucru trebuie urmărit în zilele următoare”, a declarat Koh, de la S. Rajaratnam School of Internaţional Studies din Singapore.
Dacă prezenţa miliţiei continuă, a spus Koh, s-ar putea ca China să spere să întârzie lucrările de construcţie filipineze pe insulă.
Un nou hangar pentru avioane ar urma să fie finalizat în următoarele câteva săptămâni, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni menite să consolideze prezenţa filipineză pe Thitu şi să îmbunătăţească capacităţile de monitorizare.