Diplomaţii georgieni denunţă oprirea aderării la UE după ce zeci de persoane au fost arestate în cadrul protestelor pro-UE
Peste 100 de diplomaţi georgieni în funcţie au semnat o scrisoare deschisă în care critică suspendarea de către noul guvern a negocierilor de aderare la UE, a declarat vineri un diplomat, după ce un protest împotriva acestei măsuri a dus la ciocniri pe străzile capitalei, potrivit Reuters.
Diplomaţii au declarat că decizia, anunţată joi de partidul de guvernământ Visul Georgian, încalcă angajamentul constituţional al ţării de a urmări aderarea la UE.
Ambasadorul Uniunii Europene în Georgia, în primele comentarii de la Bruxelles, a declarat că decizia Tbilisi de a stopa efectiv candidatura sa la UE până în 2028 este „sfâşietoare”.
De asemenea, ambasadorul a condamnat violenţele poliţiei împotriva protestatarilor la o demonstraţie pro-UE care a avut loc joi seara. Poliţia a folosit tunuri cu apă, spray cu piper şi gaze lacrimogene împotriva tinerilor protestatari mascaţi, revoltaţi de decizie.
Ministerul de Interne a declarat vineri că 43 de persoane au fost arestate. Într-o declaraţie, acesta a afirmat, de asemenea, că 32 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul protestului, în care unii demonstranţi au încercat să spargă barierele metalice din faţa parlamentului.
Coaliţia pentru schimbare, cel mai mare partid de opoziţie, a declarat că două dintre liderele sale au fost atacate de poliţie în timpul protestului, una suferind o fractură la mână, iar cealaltă o fractură la nas.
Nika Melia, o lideră al Coaliţiei pentru schimbare, a făcut apel la noi proteste vineri.
„Astăzi avem o singură sarcină - slujirea ţării, astfel încât mâine să avem o ţară şi copiii noştri să aibă un viitor”, a scris Melia pe Facebook.
Trei universităţi din Tbilisi au declarat că suspendă studiile pe fondul tulburărilor, în timp ce un grup de asociaţii de afaceri, inclusiv camerele de comerţ din SUA, UE şi Germania, s-au declarat împotriva îngheţării discuţiilor într-o declaraţie comună.
Visul Georgian a revendicat victoria în alegerile din octombrie, cu aproape 54% din voturile exprimate, însă partidele de opoziţie au declarat că votul a fost fraudat şi au refuzat să îşi ocupe locurile în parlament. Visul Georgian a suspendat negocierile de aderare la UE din cauza a ceea ce a numit „şantaj” din partea Bruxelles-ului.
Protestul diplomaţilor
Preşedinta Salome Zourabichvili, pro-UE şi critică a Visului Georgian, ale cărei puteri sunt în principal ceremoniale, a făcut apel joi la diplomaţii georgieni să se pronunţe împotriva îngheţării discuţiilor.
Un diplomat a declarat pentru Reuters că mai mult de 100 de diplomaţi în funcţie au semnat scrisoarea, afirmând că mişcarea încalcă angajamentul constituţional al ţării de a urmări aderarea la UE.
Ambasadorul Georgiei în Coreea de Sud, într-o postare pe Facebook, a părut să sugereze că se opune îngheţării aderării, în timp ce trimisul Tbilisi în Bulgaria a declarat pe X că a demisionat din cauza suspendării discuţiilor.
Pawel Herczynski, trimisul UE la Tbilisi, a descris decizia de îngheţare a negocierilor de aderare drept „foarte regretabilă” şi „sfâşietoare”.
„Ceea ce s-a întâmplat ieri contravine în mod clar politicii guvernului anterior al Georgiei, de fapt a tuturor guvernelor anterioare ale Georgiei, contravine, de asemenea, voinţei marii majorităţi a populaţiei Georgiei”, a declarat el.
De asemenea, el a deplâns violenţele poliţiei împotriva protestatarilor.
Presa locală l-a citat pe prim-ministrul Irakli Kobakhidze acuzându-l pe trimisul UE de „dezinformare” şi ameninţând cu un „răspuns diplomatic”.
Deşi Georgia este o ţară candidată la UE, relaţiile sale cu Bruxelles-ul s-au deteriorat brusc în ultimele luni, pe fondul acuzaţiilor din partea politicienilor UE că Tbilisi urmăreşte politici pro-ruseşti şi autoritare.
UE însăşi a declarat la începutul acestui an că cererea Georgiei a fost îngheţată ca răspuns la noile legi adoptate împotriva „agenţilor străini” şi a drepturilor LGBT, despre care criticii spun că sunt draconice şi inspirate de Moscova.
Guvernul, care nu are legături diplomatice cu Rusia, a declarat că legile au fost proporţionale şi necesare pentru a proteja securitatea naţională şi valorile tradiţionale ale societăţii.
Georgian Dream, care este considerat a fi controlat de fondatorul său miliardar, fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, a încercat în ultimii ani să aprofundeze legăturile cu Rusia şi China.
Parlamentul European a votat joi pentru nerecunoaşterea alegerilor din octombrie şi a solicitat sancţiuni pentru personajele-cheie ale Visului Georgian.