Trump vrea să se întâlnească cu Kim Jong-un. Care a fost reacţia dictatorului nord-coreean, aliat al lui Putin
Preşedintele ales al SUA Donald Trump doreşte să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru a reduce tensiunile din Coreea, dar Kim a pus la îndoială posibilitatea ca o astfel de întâlnire să aibă loc, potrivit UPI.
Trump şi Kim au făcut schimb de scrisori prieteneşti, însă Kim l-a ignorat pe preşedintele Joe Biden pe tot parcursul mandatului său şi a desfăşurat recent aproximativ 11.000 de soldaţi în Rusia pentru a ajuta la războiul acestei naţiuni împotriva Ucrainei.
Unii consilieri ai lui Trump consideră că preşedintele ales are mai multe şanse de a purta discuţii semnificative cu Kim după preluarea mandatului în ianuarie.
Nu există un calendar pentru potenţialele discuţii dintre Trump şi Kim, dar Trump crede că cei doi au fost foarte aproape de a încheia o înţelegere care ar fi putut asigura pacea în Coreea în timpul primului său mandat, a declarat joi Randall Schriver, un fost consilier senior pentru apărare al lui Trump, în timpul unui eveniment la Hudson Institute.
Trump şi Kim s-au întâlnit în 2018 în Singapore în prima întâlnire dintre liderii Statelor Unite şi Coreei de Nord şi s-au întâlnit din nou un an mai târziu în Hanoi, Vietnam, şi de-a lungul Zonei Demilitarizate care separă Coreea de Nord de Coreea de Sud, dar nu au reuşit să pună bazele unui eventual acord de pace.
Coreea de Nord a continuat să dezvolte tehnologia rachetelor cu rază lungă de acţiune care ar putea într-o zi să îi permită Coreei de Nord să ţintească Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite cu focoase nucleare, dacă va deveni un stat nuclear.
Kim a declarat că nu vede niciun motiv pentru a se întâlni cu Trump, adăugând că Statele Unite au o „politică agresivă şi ostilă neschimbătoare” faţă de Coreea de Nord.
Kim a declarat, vineri, că va continua să dezvolte tehnologie nucleară şi rachete capabile să lanseze focoase nucleare împotriva duşmanilor Coreei de Nord.
„SUA, Japonia şi Coreea de Sud nu vor scăpa niciodată de responsabilitatea de a fi vinovaţi pentru distrugerea păcii şi stabilităţii peninsulei coreene şi a regiunii. Cea mai importantă şi critică sarcină pentru forţele noastre armate este pregătirea pentru război”, le-a spus Kim liderilor armatei nord-coreene.
Coreea de Nord a lansat 45 de teste cu rachete în acest an, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală lansată pe 31 octombrie, care a parcurs aproape 1000 de kilometri.