Criza energetică se adânceşte în Cuba. Guvernul comunist decretează plan de urgenţă şi noi restricţii

Havana, luminată doar de farurile câtorva maşini, după ce Cuba s-a confruntat cu o pană totală de curent, 18 octombrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
29.11.2024

Cuba a cerut săptămâna aceasta întreprinderilor de stat şi private să producă mai multă energie electrică din resurse regenerabile şi să limiteze utilizarea aparatelor de aer condiţionat, printre alte măsuri de economisire, în condiţiile în care guvernul comunist se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.

Potrivit Reuters, noile reglementări, rezumate într-un decret de 16 pagini publicat marţi, oferă celor mai mari consumatori de energie din sectorul public şi privat trei ani pentru a instala surse de energie regenerabile capabile să producă cel puţin 50% din electricitatea pe care o consumă în timpul zilei.

În cazul în care o clădire de birouri sau o fabrică nu poate găzdui panouri solare, întreprinderile vor fi obligate să încheie un contract cu guvernul pentru o parte din capacitatea de energie regenerabilă instalată.

Decretul stabileşte, de asemenea, o serie de noi măsuri de conservare, inclusiv o normă care interzice întreprinderilor de stat şi private de pe insula din Caraibe să utilizeze „unităţi de climatizare în birouri non-tehnologice, la temperaturi sub 24oC”.

Măsurile din ce în ce mai restrictive vin în contextul în care reţeaua electrică a Cubei se află în pragul colapsului.

În octombrie şi noiembrie, mai multe pene de curent la nivelul întregii insule au lăsat milioane de oameni în beznă timp de câteva zile. Penele de curent continuă la nivel naţional, deoarece Cuba se străduieşte să găsească combustibilul şi piesele de schimb necesare pentru a genera suficientă energie electrică pentru a satisface cererea.

Guvernul dă vina pe sancţiunile americane şi pe o criză economică persistentă pentru situaţia tot mai tensionată.

Decretul stabileşte, de asemenea, protocoale pentru un plan de urgenţă în situaţii de urgenţă în care este „necesar să se afecteze serviciul electric în mod planificat şi susţinut pentru mai mult de 72 de ore”.

În astfel de cazuri, întreprinderile ar trebui să deconecteze frigiderele, cuptoarele industriale şi pompele de irigaţii în timpul orelor de vârf.

Decretul dedică mai multe pagini descrierii aplicării noilor norme, inclusiv întreruperea alimentării cu energie electrică a întreprinderilor care nu respectă noile standarde, precum şi amenzi mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor