Organismul canadian de supraveghere antitrust dă în judecată Google pentru comportament anticoncurenţial

. (Torsten Silz / AFP / Getty Images)
Redacţia
29.11.2024

Biroul canadian pentru concurenţă dă în judecată Alphabet (GOOGL.O) pentru un presupus comportament anticoncurenţial în publicitatea online, a anunţat joi organismul de supraveghere antitrust, potrivit Reuters.

Biroul Concurenţei a declarat într-un comunicat că a depus o cerere la Tribunalul Concurenţei, solicitând un ordin care, printre altele, cere Google să vândă două dintre instrumentele sale de tehnologie publicitară. De asemenea, solicită o sancţiune din partea Google pentru a promova respectarea legislaţiei canadiene privind concurenţa, se arată în declaraţie.

Google a declarat că plângerea „ignoră concurenţa intensă în care cumpărătorii şi vânzătorii de publicitate au o gamă largă de opţiuni şi aşteptăm cu nerăbdare să ne prezentăm cazul în instanţă”.

„Instrumentele noastre tehnologice de publicitate ajută site-urile şi aplicaţiile să îşi finanţeze conţinutul şi permit întreprinderilor de toate dimensiunile să ajungă în mod eficient la noi clienţi”, a declarat Dan Taylor, vicepreşedinte al Global Ads, Google.

Biroul Concurenţei a deschis o investigaţie în 2020 pentru a verifica dacă gigantul motoarelor de căutare s-a angajat în practici care dăunează concurenţei în industria anunţurilor online, iar la începutul acestui an a extins investigaţia pentru a include serviciile tehnologice de publicitate ale Google.

Ancheta a constatat că Google este cel mai mare furnizor de tehnologie publicitară pentru publicitatea pe internet în Canada şi că „a abuzat de poziţia sa dominantă printr-un comportament menit să asigure menţinerea şi consolidarea puterii sale pe piaţă”, a declarat joi Biroul.

Cazul urmează eforturilor Departamentului de Justiţie al SUA de a demonstra că Google a monopolizat pieţele de servere publicitare pentru editori şi reţele publicitare pentru agenţii de publicitate.

Google a susţinut că Departamentul de Justiţie al SUA ignoră deciziile de afaceri legitime ale companiei şi că piaţa de publicitate online este robustă. De asemenea, compania susţine că guvernul SUA a ales o felie îngustă a pieţei online şi nu a luat în considerare concurenţa agresivă.

Argumentele finale în cazul SUA au fost prezentate luni.

La începutul acestui an, Google s-a oferit să vândă bursa de anunţuri pentru a pune capăt unei investigaţii antitrust a UE, însă editorii europeni au respins propunerea ca fiind insuficientă, a relatat sursa citată în septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor