Antonescu, exerciţiu de putere la şedinţa extraordinară PNL: USD să dispară urgent
alte articole
În mijlocul tensiunilor din USL şi a zvonurilor de rebeliune în rândurile liberalilor, PNL a ţinut o şedinţă extraordinară în care s-a stabilit clar faptul că poziţia liberalilor referitoare la structura guvernului nu se schimbă, Crin Antonescu rămâne în continuare preşedintele partidului, în timp ce senatorul Ilieşiu care a cerut demisia acestuia a fost propus pentru excluderea din formaţiune, iar liberalii cer desfiinţarea USD pe motiv că încalcă protocolul USL. De asemenea, Crin Antonescu a cerut explicit PSD să respingă de urgenţă legea amnistiei şi graţierii, un subiect extrem de arzător pentru social-democraţi.
Biroul Politic Naţional al PNL s-a reunit marţi în cadrul unei şedinţe extraordinare în care s-a reconfirmat mandatul de negociere în USL al lui Crin Antonescu, poziţia lui Antonescu ca lider al formaţiuni, precum şi principalele cerinţe ale liberalilor referitoare la reorganizarea guvernului.
„Cel mai important lucru este hotărârea pe care am adoptat-o în legătură cu poziţia PNL la discuţiile din interiorul USL. Au fost 3 propuneri, supuse votului, iar cu 68 pentru, 2 împotrivă şi 2 abţineri a fost adoptată varianta următoare – PNL îşi menţine propunerile pentru posturile de miniştri care îi revin: Klaus Iohannis, ministru de Interne şi vicepremier, Nicolaescu la Finanţelor Publice, Atanasiu la Economiei şi Buşoi la Sănătate”, a anunţat Antonescu.
În legătură cu structura guvernului, PNL solicită partenerilor săi - după rezolvarea acestei chestiuni - începerea unor discuţii pentru reorganizarea guvernului: reducerea numărului de ministere şi reducerea aparatului guvernamental în general.
„Considerăm că este posibil să avem un guvern cu un număr mai restrâns de ministere, mai suplu şi mai eficient. Asta este o chestiune de perspectivă pe care le-o propunem partenerilor noştri”.
Antonescu le-a cerut colegilor săi de alianţă să respingă de urgenţă legea amnistiei şi graţierii, un subiect extrem de controversat, despre care se speculează că este de mare importanţă pentru PSD.
„Sunt câteva chestiuni de principiu, de natură legislativă şi foarte concrete pe care le solicităm: respingerea cât mai urgentă a proiectului de lege privind amnistia şi graţierea şi adoptarea urgentă la nivelul guvernului, respectiv a parlamentului, a măsurilor legate de neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS cu 5 puncte”, a subliniat Crin Antonescu.
PNL le solicită celorlalţi trei membri USL să anuleze documentele de înfiinţare a noii alianţe USD pe motiv că acestea contravin explicit protocolului USL, art 9 punctul 8.
„Un lucru extrem de important, PNL cere tuturor celorlalţi trei membri ai USL - PSD, UNPR şi PC, anularea imediată a documentelor referitoare la înfiinţarea USD, pentru că contravin explicit şi flagrant protocolului USL. Nu putem interzice acestor 3 formaţiuni să meargă într-o formulă comună de alegeri europarlamentare, dar nu prin încălcarea protocolului în vigoare al USL, nu prin încercarea de a substitui o titulatură care a însemnat cu totul altceva”, a adăugat Antonescu.
Referitor la discuţiile despre demisia lui, liderul PNL a explicat că a vorbit deschis despre această chestiune cu ceilalţi membri de partid şi s-a stabilit că nu se pune problema demisiei. În consecinţă, acesta a propus excluderea senatorului Ilieşiu, care a afirmat acum câteva zile că liderul PNL Crin Antonescu ar trebui să „facă un pas înapoi”, să îi cedeze locul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.
„În această discuţie politică interesantă am întrebat foarte deschis dacă cineva pune în discuţie o eventuală demisie, retragere a mea din fruntea partidului. Eu am fost gata întotdeauna de a da curs oricărei solicitării a unui congres extraordinar. Am fost dispus şi acum să procedăm la un vot de încredere. Am întrebat explicit pe toată lumea şi chiar nominal câteva persoane, nu s-a solicitat aşa ceva. Atunci am solicitat eu propunerea pentru excluderea dl senator Ilieşiu, pentru a da un semnal foarte clar că PNL nu e o sală de aşteptare unde poposesc unii senatori şi deputaţi, e un partid liber dar organizat, unde nu orice nătărău poate vorbi orice în orice moment. Au fost 67 de voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri”, a informat liderul liberal.
Antonescu a precizat că, în esenţă, membrii PNL au convenit ca acesta să fie ultimul BPN extraordinar până la alegerile europarlamentare.
„Am stat atât de mult aici ca să nu mai fie nevoie de altul. Toate posibilităţile au fost deschise, rezultatele sunt cât se poate de clare. Celelalte formule de negociere au întrunit una un vot şi cealaltă niciunul”, a precizat acesta, adăugând că Călin Popescu Tăriceanu a avut o propunere şi „a avut un singur vot, cel al domniei sale”.
„PNL are o viziune, are o poziţie, are o unitate care nu poate fi pusă în discuţie şi oricine doreşte să aibă relaţii politice cu PNL trebuie să renunţe la iluzia nutrită şi de Băsescu de mulţi ani că diferenţele de opinie care se manifestă liber poate însemna şi posibilitatea de a organiza tot felul de puciuri sau alte forme de răscoală. Sper ca tot ceea ce noi am hotărât astăzi va fi respectat, înţeles, că nu e greu, şi va fi considerat rezonabil de partenerii noştri de guvernare. Nu are niciun rost să prelungim această criză. Nu e nici în interesul nostru ca forţe politice, ca oameni politici, nu e în folosul cetăţenilor”, a subliniat Crin Antonescu.
Preşedintele PNL i-a transmis premierul Ponta, care era „interesat” de şedinţă cu o seară în urmă, că speră ca acesta să ia deciziile potrivite pentru a rezolva această criză politică.
„Dl Ponta exprima aseară interesul pentru această şedinţă, considerând că se vor găsi variante pentru rezolvarea unei crize, calificată de el ca minoră, soluţii au venit şi sper ca dl Ponta să se folosească de ele. Cele două trei puncte urgente ne arată dacă pentru partenerii noştri mai există dorinţa de a continua sau nu în USL. Mă gândesc că poate premierul speră că se adoptă altceva, poate se gândea că... a văzut că suntem serioşi şi un lucru care se poate face foarte repede...”, a adăugat Antonescu.
Liderul PNL a subliniat faptul că partidul care îl reprezintă doreşte ca „USD să dispară urgent”, iar dacă nu se desfiinţează, liberalii trag concluzia că „partenerii noştri denunţă şi renunţă la USL”.
„Nu puneţi răul în faţa. Pornesc de la premisa de bunăvoinţă, de bună creştere, şi de raţionalitate. Nu cred că dl Ponta sau ceilalţi colegi au interesul să transforme o criză şi aşa păguboasă într-o chestiune de durată. Eu nu vreau să analizez ipoteze care continuă conflictul, ci care închid conflictul. Eu văd deblocarea situaţiei într-un act responsabil al unui premier responsabil care respectă propuneri legale ale partenerilor. Văd rezolvarea în ce priveşte legea amnistiei şi graţierii foarte simplu, au fost acceptate în principiu şi de PSD şi de USL. Dacă le număr, sunt optimist”, a concluzionat Antonescu.