Rebeliune în PNL. Crin Antonescu îşi pune funcţia pe masă la şedinţa BPN a PNL
alte articole
Crin Antonescu, îşi va pune marţi pe "pe masa" funcţia de preşedinte al PNL. În încercarea de a se convinge că este încă susţinut de propriul partid, liderul liberal a convocat o şedinţă a Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL pentru marţi după-amiază, cu scopul de pune capăt "rebeliunii" unor colegi de partid care îl vor pe Calin Popescu Tăriceanu în funcţia de preşedinte al PNL. Antonescu şi-a propus să clarice şi poziţia PNL-ului în raport cu USL.
"Trebuie să ne clarificăm. (...) Conform atribuţiilor statutare, ca preşedinte al partidului am solicitat convocarea BPN mâine - ceea ce e un gest normal, se convoacă ori de câte ori e nevoie - pentru că nu pot să-mi permit să las partidul şi imaginea partidului într-o situaţie de acest fel.(...) Biroul să spună dacă doreşte să opereze vreo schimbare, inclusiv la nivelul conducerii, (...) dacă doresc să schimbăm mandatul, dacă doresc să ne înscriem în PSD, orice, să hotărască, dar să ştim foarte clar care e poziţia PNL", a declarat Antonescu luni.
Convocarea Biroului Politic Naţional vine după ce zvonurile despre un eventual complot al grupării Radu Ruşanu, Daniel Chiţoiu, Radu Stroe, Călin Popescu Tăriceanu de a îl înlătura pe Antonescu de la conducerea partidului s-au confirmat. Senatorul PNL, Sorin Ilieşiu, le-a adresat colegilor de partid o scrisoare deschisă, prin care îi cere lui Crin Antonescu "să facă un pas înapoi", iar liberalilor să îi acorde încrederea lui Călin Popescu Tăriceanu.
"Convins" că "Uniunea Social-Liberală reprezintă singura soluţie pentru România în următorii ani", Ilieşiu a susţinut organizarea urgentă a unui congres extraordinar al partidului care să decidă rămânerea liberalilor la guvernare şi participarea PNL, în cadrul USL, la europarlamentare şi prezidenţiale, astfel încât "viitorul preşedinte al României sau viitorul prim-ministru să fie dat de Partidul Naţional Liberal".
Antonescu, care a refuzat ieri categoric o poziţie de semivasalitate a PNL în cadrul USL, arată cu degetul spre Ponta pentru "rebeliunea" din PNL.
"Domnul Ponta intră într-o capcană dacă vine la discursul «PNL e foarte bun, domnii Chiţoiu şi Stroe erau minunaţi, Antonescu e rău. Altfel sunt cel mai bun prieten al PNL, guvernăm minunat împreună». Discurs care nu păcăleşte pe nimeni în PNL şi cred că ar trebui să renunţe la el şi să procedeze bărbăteşte", a declarat Antonescu luni, la B1 Tv, acuzându-l pe Ponta că încearcă să facă ceea ce nu a reuşit Băsescu, să dezbine PNL.
"Există o presiune extraordinară în acest moment, o presiune din partea PSD şi a Guvernului în ansamblu, asupra acestui PNL." a mai precizat Antonescu, exprimându-şi convingerea că, dacă PNL va ieşi de la guvernare, cu vreo 5 excepţii, liberalii aflaţi în funcţii publice îl vor urma.
Nu acelaşi lucru îl cred şi analiştii, care prevăd o scindare între PNL-ul lui Antonescu şi PNL-ul pesedist a lui Ruşanu, Chiţoiu, Stroe şi Tăriceanu şi avertizează că Antonescu ar putea pierde peste o treime din partid:
"Domnul Chiţoiu cu probleme la DNA, împreună cu Dan Radu Ruşanu, împreună cu Tăriceanu şi Stroe au reuşit să strângă în jurul dânşilor mai mult de 16 organizaţii judeţene, prin liderii acestora. Asta le dă siguranţa de a negocia cu Ponta o guvernarea mai comodă în lipsa PNL-ului care este reprezentat astăzi de Crin Antonescu. Băsescu se referea dimineaţă la plecarea lui Crin din fruntea PNL în caz de rupere a guvernării. Nu acesta e pericolul. Crin nu va pleca din fruntea PNL, dar o parte din PNL, PNL-ul pesedist reprezentat de Chiţoiu, Tăriceanu, Stroe şi Ruşanu, împreună cu alţi prieteni din structurile PNL în mod sigur vor pleca ca să dea siguranţă acestei guvernări care nu are alt scop decât să preia legitimitatea USL la nivel de guvernare. Problema este chiar atât de gravă " afirmă Cozmin Guşă, citat de realitatea.net.