Legea amnistiei şi graţierii: Antonescu face presiuni. Ponta nu renunţă
alte articole
Legea amnistiei a fost un subiect extrem de controversat, care la un moment dat părea închis. Deşi recent, premierul Ponta susţinea că PSD nu mai susţine în acest moment proiectul de lege privind amnistierea şi graţierea, după o serie de presiuni din partea liberalilor, acesta a abordat din nou subiectul şi a explicat concret poziţia formaţiunii pe care o conduce.
Liderul PNL Crin Antonescu anunţa că a convenit cu deputaţii din Comisia juridică să reintroducă pe ordinea de zi proiectul de lege pentru graţiere şi amnistiere, şi „a cerut să fie respins ca să nu mai planeze o temă falsă - că s-ar dori prin acest demers (...) să ridice deasupra sau în afara legii colegi parlamentari. Prin Comisia juridică se introduce pe ordinea de zi şi am cerut să respingem acest proiect ca să încheiem un subiect care nu face bine nici imaginii Parlamentului şi nici USL”.
Când liberalii au propus luni introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind amnistierea şi graţierea, cererea lor a fost respinsă de PSD, înregistrându-se şapte voturi pentru, 13 împotrivă şi trei abţineri, liberalii fiind în minoritate în cadrul Comisiei Juridice. Dar PNL nu vrea să renunţe aşa uşor, şi a anunţat, prin vocea deputatului Alina Gorghiu că vor solicita la fiecare şedinţă a comisiei juridice introducerea proiectului privind amnistia pe ordinea de zi şi respingerea acestuia.
În replică, lunii seara, premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul unei emisiunii de la Antena 3, că discuţia despre amnistie a fost un atac al presei băsiste, "vor să scape corupţii".
„În urma acelei discuţii, am zis: Crin, hai să fim serioşi faţă de oameni. Îl punem pe ministrul Justiţiei să facă un raport pentru Parlament, sunt 30.000 de mii de oameni în detenţie. Bugetul e de atâtea sute de milioane, suntem condamnaţi la CEDO pentru modul în care stau acolo. România trebuie să decidă cum facem un sistem pentru care cine fură un ou să ia o pedeapsă cu suspendare, nu cinci ani, şi cum folosim banii. În loc să fac un spital civil, mai fac trei puşcării? Dar pentru o decizie raţională, nu propagandistică, să vină Ministerul Justiţiei să prezinte şi să luăm o decizie. Cred că decizia trebuie luată în acest fel”, a susţinut Victor Ponta.
Premierul a amintit despre cazul celor doi soţi condamnaţi în dosar împreună cu premierul Năstase şi care au două fetiţe mici.
„Cred că o societate normală poate spune măcar unul dintre ei trebuie să aibă grijă de copii. Cred că societatea ar avea mai mult de câştigat dacă le-am lua de cinci ori cât au prejudiciat statul”, a adăugat acesta.
Pe de altă parte, analistul politic Cozmin Guşă consideră că motivaţia premierului Ponta este totuşi de altă natură.
„Pot să vă asigur că motivul eşecului la negocieri este legea amnistiei. Crin Antonescu nu este de acord cu legea amnistiei. Presiunile din partea pesediştilor şi de la PC pentru Legea amnistiei sunt nişte presiuni pe care Victor Ponta nu le poate suporta. Legea amnistiei îl desparte pe Crin de Victor Ponta. Crin Antonescu nu are presiuni din partea partidului, sau dacă le-a avut le-a ignorat, legate de Legea amnistiei. Victor Ponta are presiuni foarte mari de la toţi hrebenciucii din partid legat de impunerea Legii amnistiei şi acolo nu s-au înţeles”, a declarat, luni, Guşă pentru Realitatea Tv.
"Pe de altă parte, dacă Victor Ponta nu reuşeşte să treacă Legea amnistiei prin Parlament, Victor Ponta va fi puternic zdruncinat, atacat. Atunci vom vorbi de scaunul lui Ponta care se zdruncină. Nu vreţi să vă închipuiţi cât de mari sunt presiunile de la baronii PSD, foşti mentori ai lui Ponta", a mai spus Guşă.
Mai mulţi oameni politici influenţi, precum Dan Voiculescu şi Adrian Năstase, ar beneficia în mod direct de efectele acestei legi în cazul în care ar fi adoptată.