Băsescu: Revizuirea Constituţiei putea fi făcută de „băieţii care stau în Piaţa Chibrit şi fac trafic de etnobotanice”

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a criticat luni, la emisiunea „Evenimentul Zilei”, comisia care s-a ocupat de proiectul de revizuire a Constituţiei pentru modul lipsit de profesionalism în care au lucrat, în contextul în care din 128 de propuneri, 86 au fost respinse de Curtea Constituţională.

„Eu am minuta CCR. Aceasta nu e încă hotărârea Curţii, ea trebuie elaborată. Care e capcana? Nu sunt 26, ci 85 de recomandări făcute de CCR prin vot majoritar sau vot unanim. 26 sunt articole care încalcă limitele revizuirii Constituţiei. Dar ei au 85 de articole care trebuie modificate, din 128 în total. Lipsă de profesionalism. Au fost neprofesionişti în comisia de revizuire. 29 de articole nu sunt în limbaj constituţional, adică la fel de bine puteau să le scrie nişte băieţi care stau în Piaţa Chibrit şi fac trafic de etnobotanice. Alte 15 articole trebuie eliminate din diverse motive”, a explicat Traian Băsescu.

Şeful statului a susţinut că în opinia lui nu se pune problema unei amânări a revizuirii, adăugând că, în opinia lui, ar trebui scris de pe acum „eşec” pe această tentativă de revizuire.

„Nu cred că se pune problema amânării. Eu cred că putem scrie de pe acum „Eşec” pe această tentativă de revizuire. Ei se vor mai agita ca să îndulcească eşecul, dar nu vor putea să-şi atingă obiectivele. Unul din obiective era desemnarea premierului prin automatism, ceea ce nu se poate într-o democraţie. PSD ar fi avut premier veşnic, dar România nu ar fi avut guvern. Ne-ar trimite în alegeri anticipate după fiecare alegeri. E datoria preşedintelui să încredinţeze mandatul unui politician care ar putea să strângă o majoritate. Politicianul care spune că decizia CCR nu e obligatorie bate câmpii”, a subliniat preşedintele.

Traian Băsescu susţine că acesta este eşecul USL, adăugând că liderul PNL Crin Antonescu nu are pregătirea necesară să fie şeful unei comisii de revizuire a Constituţiei.

„El este un amator din acest punct de vedere. Aici trebuiau aduşi specialişti în drept constituţional care i-ar fi ajutat”, a precizat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne