Iohannis şi ruptura din USL

Liviu Dragnea vs Klaus Iohannis
Liviu Dragnea vs Klaus Iohannis (Ioana Florea/Epoch Times)

USL a fost înlocuită de facto cu USD şi există acum o nouă majoritate parlamentară clară. Premierul Victor Ponta vrea să-i scoată pe liberali de la guvernare, fără să-şi asume răspunderea. Voiculescu revine în forţă şi ne asigură că USL nu se va rupe. Liberalii nu vor să accepte însă un vicepremier PC. Mai puţin clar este rolul lui Iohannis.

PNL a vrut să întărească guvernarea prin numirea de noi miniştri cu imagine bună, aşa cum ne spune Crin Antonescu. Radu Stroe şi Daniel Chiţoiu trebuiau înlocuiţi. Pe de-o parte din cauza scandalului de corupţie în care a fost implicată soţia ministrului de Finanţe, pe de altă parte pentru modul în care Ministrul de Interne a gestionat accidentul cu avionul căzut în Apuseni sau represiunea brutală de la Pungeşti. În realitate, au fost înlocuiţi pentru că erau percepuţi ca prea apropiaţi de Victor Ponta şi de PSD, cu nişte oameni loiali ai liderului PNL – Klaus Iohannis şi Teodor Atanasiu.

Imaginea proastă a miniştrilor PNL în guvern trebuia spălată cu soluţia universală – Iohannis, care cu imaginea sa de neamţ serios se bucură de oarecare respect pe plan intern şi extern. Dar aceste nominalizări arată din nou că PNL este într-o gravă criză de cadre, rotind aceiaşi oameni de la un minister la altul, vezi cazul Nicolăescu.

Pe de altă parte, Iohannis renunţă la fieful său, primăria din Sibiu, pentru a prelua Internele, ceea ce este aproape de neînţeles. Mai devreme sau mai târziu îşi va pierde complet credibilitatea pentru că va fi obligat să bată oameni nevinovaţi cu jandarmii la Pungeşti şi în multe alte zone, aşa cum a făcut-o Stroe.

Propulsarea lui în această funcţie dă impresia că liderul PNL Crin Antonescu vrea să scape definitiv de el. Sau se gândeşte că ministerul de Interne va fi cel care va avea rolul decisiv în organizarea alegerilor şi deci trebuie păstrat cu orice preţ.

Mai rămâne desigur ipoteza, puţin plauzibilă, că Antonescu a renunţat la candidatura la preşedinţie, înţelegând că PSD nu-l mai susţine, şi îşi pregăteşte omul, Iohannis, pentru Cotroceni. Astfel s-ar explica într-o oarecare măsură de ce acesta renunţă atât de uşor la Primăria Sibiului pentru o funcţie incertă la Interne.

În tabăra PSD, se vede clar din declaraţiile unor lideri grei precum Ilie Sârbu sau Liviu Dragnea că pesediştii nu mai sunt dispuşi să guverneze cu PNL, pentru că se poate şi fără, şi nici să-l susţină pe Antonescu la prezidenţiale.

Episodul electoratei, o mită electorală mascată a guvernării USL către persoanele cu venit inferior salariului mediu pe economie care au rate la bancă, este şi el grăitor în acest sens. Preşedintele Băsescu a acuzat o implicare a BNR şi a lui Mugur Isărescu în susţinerea măsurilor populiste ale unui guvern corupt. Guvernatorul nu răspunde acuzaţiilor, în cadrul unei conferinţe dedicate pieţei de capital la care participă şi Victor Ponta.

Mugur Isărescu ar putea să nu mai candideze la un nou mandat de guvernator, ci să fie candidatul PSD la prezidenţiale. Ponta ar rămâne premier, având puterea cea mai mare, căci atribuţiile preşedintelui vor fi reduse prin noua Constituţie USL. Actualul premier ar putea păstra şi guvernul, conducerea şi controlul asupra partidului şi i-ar da lovitura de graţie lui Antonescu, Isărescu fiind plasat constant în topul încrederii atât deasupra lui Crin Antonescu, cât şi a lui Iohannis.

Cei doi sunt însă tot mai apropiaţi. Ponta face o aluzie la declaraţia lui Băsescu, că vine să pupe unde a scuipat boierul. Mai mult, recent premierul a dat o ordonanţă de urgenţă prin care va fi înfiinţat Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) aflat sub conducerea directă a guvernatorul BNR, o instituţie care beneficiază de un regim cu totul şi cu totul special, pentru că nu răspunde în faţa niciuneia dintre instituţiile centrale ale ţării, respectiv Guvern, Preşedenţie, Parlament, şi nici de DNA, ANI, DIICOT. Prin urmare, alianţa Ponta-Isărescu este tot mai puternică.

De aici ar putea veni surpriza. Mugur Isărescu ar putea să nu mai candideze la un nou mandat de guvernator, ci să fie candidatul PSD la prezidenţiale. Ponta ar rămâne premier, având puterea cea mai mare, căci atribuţiile preşedintelui vor fi reduse prin noua Constituţie USL. Actualul premier ar putea păstra şi guvernul, conducerea şi controlul asupra partidului şi i-ar da lovitura de graţie lui Antonescu, Isărescu fiind plasat constant în topul încrederii atât deasupra lui Crin Antonescu, cât şi a lui Iohannis.

În Parlament, cu racolaţii de la PPDD, cu PC şi UNPR, PSD poate să domine ca partid-stat şi nu mai are nevoie de liberali. Ce este mai interesant, Voiculescu revine în forţă şi pune condiţii să aibă vicepremier pe Daniel Constantin pentru ca să-şi întărească influenţa asupra guvernului, practic forţând scoaterea PNL, fostul său aliat, din coaliţie. Antonescu nu poate accepta ca PNL să aibă statut de anexă la PSD şi să fie pus pe aceeaşi treaptă cu PC, deoarece asta ar anihila strategia de cosmetizare prin propulsarea lui Iohannis în guvern.

Pe de altă parte, ieşirea de la guvernare nu ar fi privită cu ochi buni de baronii din teritoriu, care ar pierde mulţi bani, ceea ce contează mai ales într-un an electoral. Liberalii nu vor să părăsească ciolanul de bunăvoie. Crin Antonescu îi va prezenta astăzi lui Ponta condiţiile pentru a rămâne: fără vicepremier PC, Iohannis la Interne obligatoriu şi respectarea cu stricteţe a protocolului USL.

PSD nu vrea deocamdată să-şi asume răspunderea rupturii, dar îi invită indirect pe liberali s-o facă de bunăvoie. Chiar dacă USL nu se va rupe astăzi, în contextul în care se apropie europarlamentarele, confruntările dintre cele două partide se vor accentua. Numai dacă cele două partide ar merge pe liste comune la europarlamentare până la urmă, lucrurile s-ar schimba.

Altfel, mai devreme sau mai târziu PSD va scoate PNL de la guvernare, aşa cum a făcut PNL cu PDL. Iar prezidenţiabilul său este mai bine plasat decât Iohannis de la Interne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii