A reuşit sau nu PSD să dea o mare lovitură de campanie cu recalcularea pensiilor? Ce spune un cunoscut politolog

Marcel Ciolacu, Alfred Simonis şi Sorin Grindeanu (Facebook/simonisalfred)
Andrei Pricopie
22.08.2024

Deşi guvernanţii s-au bătut cu pumnul în piept în faţa românilor că această recalculare va fi "o mare sărbătoare a pensiei", lucrurile nu stau chiar aşa, a opinat, într-o emisiune Digi24, politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA.

"Sistemul nostru de pensii n-a fost niciodată un sistem cu acumulare. A fost un sistem prin care cei în muncă îi finanţau pe cei care ieşeau la pensie. De solidaritate. Abia acum, şi e vorba de pilonul 2, eventual de pilonul 3, sunt piloni pe care se pot acumula sume. Altfel, pilonul 1, cel mai important pentru pensiile de care vorbim, este un pilon care se bazează întru totul pe contribuţii care sunt insuficiente în momentul de faţă şi pe banii care sunt alocaţi de la buget. Şi cred că discuţia despre cum finanţăm pensiile trebuie să fie făcută, pentru că toată lumea aşteaptă pensii rezonabile, care sunt meritate, evident", a declarat Cristian Pîrvulescu.

Potrivit analistului, nivelul de trai creşte, inflaţia creşte, oamenii au nevoie de bani, dar pe de altă parte trebuie să ne gândim şi cum finanţăm toate aceste lucruri şi care sunt sursele de finanţare.

"Iar în acest moment... ei nu s-au gândit foarte serios la sursele de finanţare şi acum constată, din diferite motive, eroarea e umană, sunt erori de calcul, dar de multe ori este vorba de pensii care nu vor creşte, nici nu vor scădea, pentru că e un drept, şi nu vor putea interveni asupra lor în vreun fel. Deci nu pentru că este darnic domnul Ciolacu, ci pentru că e o decizie constituţională care apără, pur şi simplu, pensia câştigată. Dar ştiţi care va fi accidentul? Că din momentul în care, de la 1 ianuarie, se va calcula inflaţia, ea nu se va calcula pe suma pe care o ia pensionarul, ci pe cea pe care avea dreptul. Cea care a fost recalculată în funcţie de noile criterii, care ştiam de la început că îi defavorizează pe unii. Cei care ne-am informat, ştiam că nu este vorba despre o mare sărbătoare a pensiei, ci că este vorba despre premierea unor pensionari", a precizat Cristian Pîrvulescu.

Recalcularea a fost vândută politic drept o mare majorare a pensiilor. Şeful Casei de Pensii chiar spunea cu un oarecare reproş în voce: "Păi, 3,8 milioane de pensii au crescut, şi vă uitaţi la 700 de mii, 800 de mii, care vor rămâne la fel sau vor scădea?!"

Toată operaţiunea se dorea o marea lovitură de campanie pentru PSD, în contextul alegerilor care bat la uşă. Întrebat dacă putem vorbi de o marea lovitură de campanie, Cristian Pîrvulescu a replicat:

"Va depinde cum o vor vinde în continuare. Ştiţi, suntem în precampanie. În acest moment, cu siguranţă, nu este o lovitură, dar vor încerca, după ce vor regla lucrurile în septembrie, să o transforme într-un instrument care să menţină electoratul fidel. Şi ne gândim, în special, la PSD. Pentru că, ştiţi, cei nemulţumiţi nu cred că vor pleca spre USR, chiar dacă doamna Lasconi critică masiv modul în care s-a făcut reforma pensiilor. Cred că vor pleca spre grupările extremiste, care profită în egală măsură de acest lucru şi care, de obicei, folosesc foarte bine crizele de tipul ăsta pentru a-şi întări poziţia."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor