Zece dintre cei mai bogaţi oameni din lume care au pierdut miliarde

Toată lumea a pierdut bani într-un fel sau altul la un moment dat. Dar ce înseamnă o pierdere mare pentru unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Despre ce sumă este vorba? Vă prezentăm o serie de poveşti despre oameni care au pierdut sume considerabile de-a lungul vieţii lor. Unii dintre ei au rămas săraci, alţii au reuşi să se redreseze, pe când unii i-au pierdut de bună voie.
(photos.com)
Andrei Pricopie
19.11.2013

Toată lumea a pierdut bani într-un fel sau altul la un moment dat. Dar ce înseamnă o pierdere mare pentru unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Despre ce sumă este vorba?

Vă prezentăm o serie de poveşti despre oameni care au pierdut sume considerabile de-a lungul vieţii lor. Unii dintre ei au rămas fără niciun ban, alţii au reuşit să se redreseze, pe când unii i-au pierdut de bună voie.

Miliardarul islandez a rămas falit

Al doilea cel mai bogat om din Islanda, miliardarul Bjorgolfur Gudmundsson, a declarat faliment în 2009. Fabricantul de bere devenit miliardar a făcut avere ca acţionar la Landsbanki, a doua cea mai mare bancă din Islanda şi ca proprietar al clubului de fotbal West Ham. Cu datorii în valoare de 1,4 miliarde de dolari, averea sa a avut de suferit odată cu prăbuşirea aproape totală a sistemului bancar islandez un an mai devreme, lăsându-l complet falit.

Allen Stanford, de la miliardar la deţinut

Cu o flotă de avioane, o colecţie de iahturi şi propria echipă de cricket profesionist, miliardarul născut în Texas, Allan Stanford, strânsese o avere colosală. La apogeul său fusese listat pe Forbes 400 ca unul dintre cei mai bogaţi oameni din America, cu o avere estimată de 2,2 miliarde de euro.

În 2009, Stanford a fost condamnat, fiind acuzat că a oferit certificate frauduloase de depozit cu dobândă mare de la banca sa off-shore din Antigua şi a utilizat fondurile clienţilor pentru a-şi alimenta stilul de viaţă luxos. Mai mult de 20.000 de investitori trebuie încă să-şi recupereze banii. Stanford are o condamnare de 110 ani pentru rolul său în schema internaţională Ponzi în valoare de 7 miliarde de dolari.

Miliardarul Sean Quinn pierde totul

În 2008, Sean Quinn era cel mai bogat om din Irlanda, cu o avere netă de 6 miliarde de dolari. În 2007, Quinn a investit o bună parte din averea sa personală în Anglo Irish Bank, un creditor agresiv al baronilor din construcţii din Irlanda. La doar câteva luni de la investiţiile lui Quinn, Banca a suferit pierderi masive ca urmare a spargerii bulei imobiliare din ţară.

Irlanda a naţionalizat banca un an mai târziu pentru a preveni prăbuşirea ulterioară, dar în acest sens a şters investiţiile de 2,8 miliarde de dolari ale lui Quinn. Noua bancă, IRBC, a pus mâna pe companiile sale, inclusiv pe grupul Quinn, iar el şi familia lui au fost forţaţi să iasă din consiliu, lăsându-i cu mai puţin de 15.000 dolari în numerar în trei conturi bancare.

Magnatul Masayoshi Son a pierdut cea mai mare avere personală din istorie

Masayoshi Son a pierdut enorma sumă de 70 de miliarde de dolari avere netă, dar tot rămâne al doilea cel mai bogat om din Japonia.

În 1981, Son, numit "Bill Gates din Japonia", a început Softbank, care a devenit cea mai mare corporaţie de telecomunicaţii şi Internet din Japonia. În timpul boom-ului dotcom, Softbank a fost evaluată la 180 de miliarde de dolari, iar valoarea netă a lui Son era de 78 miliarde de dolari. În timpul căderii internetului în anului 2004, acţiunile Softbank au scăzut cu 98%, iar Son a pierdut cea mai mare sumă de bani pe care a pierdut-o vreodată un individ în istorie. Fără să fie descurajat, Son şi Softbank au revenit câţiva ani mai târziu. Cu achiziţionarea Sprint, Softbank este gata să devină cea de-a treia cea mai mare companie de telefonie mobilă, şi Son a recâştigat o mare parte din averea sa.

Miliardarul Eike Batista are o surpriză neplăcută

Eike Batista, de origine braziliană, a fost odată al 8-lea cel mai bogat om din lume. El se lăuda de multe ori că într-o zi el va fi cel mai bogat om de pe planetă. În schimb, el a pierdut cea mai mare parte a averii sale de 33 de miliarde de dolari în doar 16 luni, atunci când OGX, compania de explorări petroliere pe care o controla a dat faliment.

Batista a construit un super-port la cinci ore distanţă de Rio De Janerio, a cumpărat companii de camioane şi a construit petroliere în anticiparea forajului întreprins de OCX la presupusele câmpuri bogate în petrol. Cu toate acestea, cantitatea de petrol care a fost estimată că s-ar găsi în rezervele companiei s-a dovedit a fi exagerată, iar promisiunile făcute de Batista investitorilor s-au dovedit a fi iluzorii. Patru din cinci câmpuri petroliere au fost abandonate de atunci.

Yasumitsu Shigeta pierde 40 milioane dolari

Yasumitsu Shigeta, fondator al companiei de telefonie mobilă Hikari Tsushin, a fost unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Averea sa a crescut la circa 42 de miliarde de dolari în timpul bulei IT din Japonia. În timpul unei perioade de volatilitate a pieţei, la începutul anilor 2000, nu era ceva neobişnuit ca averea lui Shigeta să fluctueze cu 5 miliarde de dolari într-o singură zi.

Atunci când bula în cele din urmă s-a spart, Shigeta a pierdut 40 miliarde dolari când acţiunile Hikari Tsushin au scăzut dramatic la bursă. Până în 2009, participaţia sa în cadrul companiei a fost redusă la o doar 600 milioane dolari. Neînfricat, Shigeta a extins Hikari Tsushin în jurul a noi domenii, cum ar fi asigurările de viaţă şi rechizite de birou. Această expansiune, combinată cu tacticile de vânzări agresive ale lui Shigeta, au făcut ca el şi compania sa să se întoarcă înapoi de pe marginea prăpastiei.

Bill Gates pierde titlul de cel mai bogat om din lume după ce a dat miliarde la caritate

Bill Gates, fondatorul Microsoft, a pierdut titlul de cel mai bogat om din lume în anul 2010 după ce a donat miliarde la fundaţia lui de caritate. Gates şi soţia sa au donat peste 28 de miliarde de dolari pentru diverse cauze filantropice, inclusiv o treime din averea sa la Bill şi Melinda Gates Foundation, care se concentrează pe educaţia din SUA şi sănătatea şi dezvoltarea la nivel mondial.

În timp ce averea lui curentă este estimată la aproximativ 67 de miliarde de dolari, Gates a precizat: "Banii nu au nici o utilitate pentru mine dincolo de un anumit punct. Utilitatea lor se găseşte în întregime în construirea unei organizaţii şi oferirea de resurse celor mai săraci din lume".

Este de apreciat faptul că averea lui Gates a scăzut cu miliarde şi a pierdut titlul de cel mai bogat om din lume nu din cauza a ceva ce era dincolo de controlul său, ci din dorinţa lui de a-i ajuta ce ceilalţi.

Un fost miliardar cere să meargă la Operă în timpul arestului la domiciliu

Investitorul şi filantropul Alberto Vilar a pierdut majoritatea miliardelor sale atunci când bula tehnologică s-a spart în 2001. Mai rău decât atât, Alberto Vilar a fost judecat şi condamnat pentru înşelarea clienţilor săi care au pierdut investiţii în valoare de câteva milioane de dolari.

În 2008, Vilar a început să-şi execute condamnarea de nouă ani de închisoare pentru fraudă într-un penitenciar federal din SUA. El a făcut apel la sentinţă, dar a fost refuzat. Cu toate acestea el ar putea executa mai puţin timp pentru că s-au constatat erori în calculul pedepsei sale. A fost plasat în arest la domiciliu şi în timp ce aşteaptă noua condamnare, Vilar a cerut şi a obţinut permisiunea de a participa la un spectacol de operă în New York City. Vechile obiceiuri mor greu.

Fondatorul Ikea pierde de bunăvoie 17 miliarde de dolari

Fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, este cunoscut ca fiind un excentric extrem de modest. El conduce un Volvo vechi de 20 de ani, reciclează pliculeţe de ceai şi şi-a mobilat casa lui modestă cu mobilier de la IKEA, pe care l-a asamblat personal.

Averea netă a lui Kampard se zvonea că este de 23 miliarde dolari, dar s-a redus semnificativ în 2010, când a renunţat de bună voie la 17 miliarde dolari după ce avocaţii săi au dovedit că cea mai mare parte din banii lui, aparţineau, de fapt, fundaţiei sale (care deţine, de asemenea, Ikea) şi nu făceau parte din averea sa personală.

A fost un truc fiscal, sau cel mai mare act de caritate făcut vreodată? În timp ce Kampard pretinde că ar avea un control redus asupra Ikea şi a activelor sale, se zvoneşte că, de fapt, ar avea control şi putere totală asupra companiei. De asemenea, fundaţia lui este situată într-una dintre paradisurile fiscale cele mai infame din lume, Liechtenstein.

Fraţii indieni se unesc la nevoie

În cei zece ani scurşi de la moartea tatălui lor, miliardarii Anil şi Murkesh au purtat un război unul împotriva celuilalt. Murkesh, cel mai bogat om din India, deţine gigantul de telecomunicaţii Reliance Industries. Fratele lui Anil deţine Reliance Communications, care are peste 150 de milioane de abonaţi de telefonie mobilă, milioane de kilometri de cablu de fibră optică şi zeci de mii de turnuri de telefonie mobilă. În 2013, fraţii au luat măsuri pentru a fuziona cele două companii şi a dezgheţa relaţiile dintre ele.

În câteva minute de la acest anunţ, acţiunile celor două companii au crescut imediat, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a împiedica pierderea unor miliarde bune în timpul recentei căderi a rupiei din mai 2013. Murkesh a pierdut 5,6 miliarde de dolari din averea sa personală în termen de patru luni. Fratele său, Anil, a pierdut 1,3 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă. Rupia a început să se stabilizeze şi la fel se întâmplă şi cu averea fraţilor Ambani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor