Lumea fascinantă a coincidenţelor

Lumea este plină de coincidenţe şi sincronicităţi uimitoare care sfidează explicaţiile logice. Sunt aceste poveşti incredibile simple coincidenţe... sau este mâna destinului?
Lumea înconjurătoare este uimitoare şi misterioasă, lucru de care ne aminteşte în fiecare zi. (Pixland/photos.com)
Andrei Pricopie
24.10.2013

Lumea este plină de coincidenţe şi sincronicităţi uimitoare care sfidează explicaţiile logice. Sunt aceste poveşti incredibile simple coincidenţe... sau este mâna destinului?

Pentru majoritatea oamenilor de ştiinţă, "coincidenţele", indiferent cât de ciudate şi incredibile, nu sunt altceva decât expresii ale şansei, ale norocului, o creaţie - nu a divinului - ci pur şi simplu evenimente care devin posibile "în mod natural". Însă, mulţi le văd ca fiind dirijate de o forţă mai mare, o forţă cosmică ce leagă evenimentele împreună într-un model plin de sens şi coerent. În multe culturi se crede în predestinare şi în principiul retribuţiei pentru faptele bune şi rele - principiul cauzei şi efectului.

Vă prezentăm o serie de coincidenţe care sperăm să vă pună pe gânduri.

Un copil care cade de la etaj, salvat de două ori de acelaşi om

În Detroit, prin anii 1930, o tânără mamă i-a fost cu siguranţă extrem de recunoscătoare unui bărbat pe nume Joseph Figlock. În timp ce Figlock mergea pe stradă, copilul femeii, în vârstă de doi ani, a căzut de la o fereastră aflată la etajul patru. Chiar pe Figlock. Căderea copilului a fost amortizată şi atât omul, cât şi copilul au scăpat nevătamaţi. Această întămplare reprezintă în sine o ciudaţenie, doar că povestea nu s-a oprit aici.

Un an mai târziu, acelaşi copil, pe nume David Thomas a căzut de la aceeaşi fereastră, în acelaşi mod imprevizibil pe acelaşi Joseph Figlock, care trecea din nou sub locuinţa femeii. Şi din nou, ambii au supravieţuit.

(Sursa: Time Magazine)

Doi fraţi ucişi de acelaşi şofer de taxi

În 1975, în timp ce mergea pe o motoretă în Bermuda, un om a fost lovit mortal de un taxi. Un an mai târziu, fratele acestuia a fost omorât în acelaşi mod, în timp ce mergea pe aceeaşi motoretă. Mai surprinzător este faptul că a fost lovit de acelaşi taxi, condus de acelaşi sofer, care avea înăuntru chiar acelaşi pasager.

(Sursa: Phenomena: A Book of Wonders, John Michell and Robert J. M. Rickard)

Trei tentative de sinucidere, toate oprite de acelaşi călugăr

Joseph Aignera a trăit în secolul 19 şi era un pictor destul de cunoscut în Austria, dar care, se pare că era un tip destul de nefericit. A încercat de mai multe ori să îşi pună capăt zilelor, dar se pare că ceasul lui nu venise încă.

Prima tentativă de sinucidere a apărut la vârsta de 18 ani când a încercat să se ​​spânzure, dar a fost intrerupt de apariţia misterioasă a unui călugăr capucin.

La 22 de ani a încercat din nou să se spânzure, dar a fost salvat, din nou de acelaşi călugăr.

Opt ani mai târziu, a fost condamnat la spânzurătoare pentru activitaţile sale politice. Încă o dată, viaţa lui a fost salvată prin intervenţia aceluiaşi călugăr.

La 68 de ani, Aigner a reuşit în cele din urmă să se sinucidă cu ajutorul unui pistol. Slujba sa de înmormântare a fost ţinută de acelaşi călugăr capucin, al cărui nume nu a apucat niciodată să îl afle.

(Sursa: Ripley's Giant Book of Believe It or Not!)

Povestea gemenilor din Ohio

De multe ori se vorbeşte despre sincronicităţi şi coincidenţe când vine vorba despre gemeni, iar probabil una dintre cele mai impresionante poveşti este cea a celor doi gemeni identici născuţi în Ohio.

Cei doi băieţi au fost despărţiţi la naştere, fiind adoptaţi de familii diferite. Neştiindu-se unul pe altul, ambii şi-au botezat băieţii James. Şi de abia acum încep coincidenţele.

Deşi nu se cunoşteau, ambii au fost atraşi de domeniul forţelor de ordine, ambii aveau talent la desen tehnic şi tâmplărie şi fiecare s-a căsătorit cu cineva pe nume Linda. Amândoi au avut băieţi, unul din ei l-a botezat pe copilul său James Allan şi celălalt James Allan. Amândoi au divorţat de soţiile lor şi s-au recăsătorit cu alte femei, ambele pe nume Betty. Chiar şi câinii celor doi se numesc la fel - Toy.

La patruzeci de ani de când au fost separaţi în copilărie, cei doi s-au reunit pentru a-şi împărtăşi viaţile lor uimitor de similare.

(Sursa: Reader Digest, ianuarie 1980)

Două femei americane au multe în comun

Din cauza unei erori de calculator două femei din America, ambele numite Patricia, au primit acelaşi număr de securitate socială. Când cele două femei s-au reunit într-un birou pentru a rectifica greşeala au descoperit că:

- Ambele au fost botezate Patricia Ann Campbell

- Taţii ambelor femei se numeau Robert Campbell

- Ziua lor de naştere era pe 13 martie 1941

- Ambele s-au măritat cu militari în anul 1959

- Ambele aveau doi copii de aceleaşi vârste

- Ambele erau interesate de pictura în ulei

- Ambele au studiat domeniul cosmeticelor

- Ambele au lucrat pe post de contabili

Sursa: world-mysteries.com

Dublura Regelui Umberto I

Una dintre cele mai faimoase poveşti despre coincidenţe uimitoare îl are ca protagonist pe regele Umberto I.

În Monza, Italia, regele Umberto I a mers la un mic restaurant pentru cină. Când proprietarul restaurantului a venit să îi ia comanda, regele Umberto a observat că el şi omul aflat în faţa sa arătau practic la fel, atât la faţă cât şi în ceea ce priveşte constituţia corporală. Ambii au început să discute asemănările izbitoare dintre ei şi au găsit mult mai multe asemănări decât cele de suprafaţă.

- Ambii bărbaţi s-au născut în aceeaşi zi, a aceluiaşi an - 14 martie 1844.

- Ambii bărbaţi au fost născuţi în acelaşi oraş.

- Ambii erau căsătoriţi cu o femeie cu acelaşi nume, Margherita.

- Bărbatul îşi deschisese restaurantul în aceeaşi zi în care regele Umberto a fost încoronat rege al Italiei.

- La 29 iulie 1900, regele Umberto a fost informat că patronul restaurantului a murit în acea zi împuşcat într-un accident misterios, iar în timp ce acesta îşi exprima regretul, a fost asasinat de un anarhist din mulţime.

(Sursa: Ripley's Believe it or Not!, Mysteries of the Unexplained)

Mark Twain şi cometa Halley

Renumitul scriitor, umorist şi satirist american, Mark Twain s-a născut în ziua apariţiei cometei Halley, în 1835, şi a murit în ziua următoarei apariţii a acesteia în 1910.

El însuşi a prezis acest lucru în 1909, când a spus: "Am venit cu cometa Halley, în 1835. Aceasta vine din nou anul viitor şi mă aştept să plec odată cu ea".

(Sursa: Providence Journal)

Regele Ludovic al XVI-lea şi astrologia

Astrologii sunt de părere că mişcările şi poziţiile corpurilor cereşti influenţează direct viaţa de pe Pământ sau corespund unor evenimente din viaţa umană. Deşi este un domeniu în care există o varietate de opinii diferite, majoritatea astrologilor sunt de acord că poziţionările corpurilor cereşti folosesc la interpretarea evenimentelor trecute, prezente, precum şi la prezicerea viitorului.

În ciuda unor evenimente prezise cu exactitate, comunităţile ştiinţifice privesc astrologia drept o pseudoştiinţă, sau mai bine zis o superstiţie.

Când regele Ludovic al XVI-lea al Franţei era copil, el a fost avertizat de un astrolog să fie mereu atent pe data de 21 a fiecărei luni. Louis a fost atât de speriat, încât nu a lucrat niciodată în această zi.

Din păcate, Louis nu a fost mereu atent. La 21 iunie 1791, în urma revoluţiei franceze, Ludovic si regina au fost arestaţi în Varennes, în timp ce încercau să fugă din Franţa. La 21 septembrie 1791 Franţa a abolit monarhia şi s-a proclamat republică. În cele din urmă, la 21 ianuarie 1793 regele Ludovic al XVI-lea a fost executat prin ghilotină.

(Sursa: top-10-list.org)

Hugh Williams supravieţuieşte mereu

În 1660, o corabie s-a scufundat în strâmtoarea Menai. Toţi cei 81 de pasageri au murit, cu excepţia unui om numit Hugh Williams.

În 1767, un al doilea vas s-a scufundat în strâmtoarea Menai şi din nou singurul supravieţuitor era un bărbat pe nume Hugh Williams.

În 1820 un al treilea vas, cu 25 de pasageri, s-a scufundat în strâmtoarea Menai. Singurul supravieţuitor se numea Hugh Williams.

În 1940, un vas a fost distrus de o mină germană. Singurii doi supravieţuitori, un om şi nepotul său, se numeau amândoi Hugh Williams.

(Sursa: Guide to North Wales, de Francis Coghlan)

Glonţul care şi-a împlinit destinul 20 de ani mai târziu

În 1893, Henry Ziegland s-a despărţit de prietena sa. Tragic, aceasta nu a luat vestea foarte uşor, a fost copleşită de tristeţe şi şi-a pus capăt zilelor.

Fratele ei, devastat de durere, l-a învinovăţit pe Henry pentru moartea surorii sale, s-a dus acasă la acesta, l-a văzut în grădină şi a încercat să-l împuşte. Din fericire, glonţul doar i-a zgâriat faţa lui Henry şi s-a înfipt într-un copac mare din apropiere.

În 1913, la douăzeci de ani după acest incident, Henry a decis să taie copacul cel mare, dar sarcina părea atât de dificilă, încât a decis să-l arunce în aer cu cateva batoane de dinamită. Explozia a propulsat glonţul aflat în copac direct în capul lui Henry Ziegland şi l-a omorât pe loc.

(Sursa : Ripley's Believe It or Not!)

Povestea corului bisericesc

Matematicianul Warren Weaver scria în cartea sa „Lady Luck”: Teoria Probabilităţii relatează o poveste fascinantă despre coincidenţă care întinde noţiunile noastre tradiţionale de şansă/noroc până la punctul de a le rupe. Povestea a apărut iniţial în revista Life. Weaver scrie:

Toţi cei 15 membri ai unui cor bisericesc din Beatrice, Nebraska, trebuiau să ajungă la biserică, în seara zilei de 1 martie 1950, la ora 7:20, dar toţi au întârziat.

Preotul, soţia şi fiica sa au avut un motiv - soţia lui a întârziat pentru că a trebuit să calce rochia fiicei lor. Altă fată a stat să termine o problemă de geometrie; o alta nu a putut porni maşina; alte două au zăbovit să audă sfârşitul unui program de radio deosebit de interesant; o mamă şi fiica sa au întârziat pentru că mama a trebuit să o strige de două ori pe fată pentru ca aceasta să se trezească şi aşa mai departe.

Motivele păreau destul de obişnuite. Dar au existat zece motive diferite pentru întârziere, care nu au avut nicio legătură unul cu altul. A fost un lucru extrem de norocos faptul că nici unul din cei 15 nu au ajuns la timp, la 07:20, pentru că la 07:25 biserica a fost distrusă de o explozie. Membrii corului s-au întrebat dacă întârzierea lor nu a fost "un act al lui Dumnezeu", raportează Life.

Weaver a calculat matematic probabilitatea ca un astfel de eveniment să aibă loc - este de 1 la 1 milion.

Este mâna destinului sau pură coincidenţă?

Potrivit unora, astfel de coincidenţe au o motivaţie prea importantă, sunt prea ordonate, pentru a fi un produs al întâmplării. Dar atunci cum le putem explica?

Problema pe care şi-au pus-o mulţi oameni a fost - există oare o astfel de lege care guvernează totul? Sau au scepticii dreptate în ceea ce priveşte coincidenţa, pe care o privesc ca pe un capriciu al norocului, o pură întâmplare?

Dacă ne uităm în natură vedem că în spatele evenimentelor există legi care le guvernează. Mişcarea materiei - de la celulele, molecule, atomi etc, până la planete şi univers - este guvernată de legi bine stabilite, doar că multe nu au fost încă descoperite.

De foarte multe ori universul ne-a arătat că există o ordine în modul cum se desfăşoară lucrurile. Iar dacă toată materia este guvernată de anumite legi, nu este oare rezonabil să credem că şi omul, care este format tot din materie, precum şi destinul acestuia, este guvernat de astfel de legi care sunt pentru moment invizibile?

Din antichitate se crede că ceea ce oamenii numesc noroc sau ghinion de fapt nu există, ci sunt evenimente guvernate de astfel de legi şi principii ale universului - Calea Universului, după cum o numeau anticii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor