Oamenii cu cel mai mare IQ din lume

Creierul uman
Creierul uman (www.youtube.com)

Este clar că natura îi înzestrează pe unii oameni mai mult decât pe alţi. A evalua cât de inteligentă este o persoană se poate dovedi o chestiune extrem de subiectivă. Este de ajuns să judecăm după scorul obţinut la testele de IQ, sau ar trebui judecat după ce au realizat în viaţă? Greu de spus.

Cu toate acestea următoarele exemple pot fi cu greu contestate pentru că înfăţişează oameni care se remarcă atât printr-un IQ extrem de mare, cât şi prin realizări remarcabile.

Potrivit specialiştilor, aproximativ 95% din populaţie are un IQ (coeficient de inteligenţă) cuprins între 70 şi 130. Persoanele care au un IQ mai mic de 70 se consideră că au un deficit intelectual, iar cele care depăşesc 130 au o inteligenţă superioară. O persoană este considerată geniu când are un IQ mai mare de 140.

Kim Ung-Yong

S-a dus la universitate la vârsta de 4 ani, şi-a luat doctoratul la vârsta de 15 ani şi are cel mai mare IQ din lume, potrivit Guinness Book of World Records.

Acest coreean super-geniu s-a născut în 1962 şi s-ar putea să fie cel mai deştept om în viaţă. De la vârsta de patru ani era deja capabil să citească în japoneză, coreeană, germană şi engleză. La vârsta de 5 ani rezolva probleme complicate de calcul diferenţial şi integrale. Mai târziu şi-a demonstrat public, la televiziunea japoneză, competenţa în chineză, spaniolă, vietnameză, tagalog, germană, engleză, japoneză şi coreeană. Kim a fost catalogat de Guinness Book of World Records ca având "cel mai mare IQ din lume", estimat la peste 210.

Kim a fost invitat la Universitatea de Fizică Hanyang de la vârsta de 3 ani şi a învăţat acolo până la 6 ani. La vârsta de 7 ani a fost invitat în America de către NASA. El şi-a terminat studiile universitare, în cele din urmă a obţinut un doctorat în fizică la Universitatea de Stat din Colorado, înainte de a împlini 15 ani.

În 1974, în timpul studiilor sale universitare, a început munca de cercetare la NASA pe care a continuat-o până la întoarcerea sa în Coreea, în 1978.

Stephen W. Hawking este probabil cel mai cunoscut nume de pe listă. A devenit celebru pentru descoperirile sale în domeniul fizicii teoretice, precum şi a multor cărţii care ”ne-au ajutat pe noi muritorii să înţelegem universul”. Are un IQ de 160, a scris 7 bestsell-uri şi a primit 14 premii care îi recunosc meritele excepţionale.

Paul Allen, are un IQ de 170, şi este cofondatorul Microsoft şi a reuşit probabil cel mai bine să-şi transforme inteligenţa în bani. Are o avere de peste 15 miliarde de dolari şi se află în primii 100 cei mai bogaţi oameni din lume, fiind în acelaşi timp şi unul dintre cei mai mari filantropi ai lumii.

Considerat cel mai talentat maestru al şahului, Garry Kasparov, se laudă cu un IQ de 190.

Sir Andrew Wiles are un IQ de 170 şi a fost onorat cu titlul de cavaler pentru contribuţia adusă matematicii. În 1995 matematicianul a rezolvat „Ultima teoremă a lui Fermat” - veche de 358 de ani, a fost considerată drept cea mai dificilă problemă de matematică din lume.

Christopher Hirata are un IQ de 225, iar la 14 ani intrase la Caltech, la 16 ani lucra cu NASA la proiecte de colonizare a planetei Marte, iar la 22 de ani şi-a luat doctoratul în astrofizică la Princeton. La 13 ani a devenit cel mai tânăr american care a câştigat o medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică.

Cel mai mare IQ din lume, contrar celor susţinute de Guinness Book of World Records, îl are Terrence Tao, respectiv 230. La 2 ani făcea probleme de aritmetică, la 9 ani lua cursuri de matematică la facultate, iar la 20 şi-a luat doctoratul la Princeton. La 24 a devenit cel mai tânăr profesor cu normă întreagă de la UCLA. A fost cei mai tânăr american care a luat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică (la 13 ani) şi a publicat peste 230 de lucrări de cercetare.