Structura Universului este similară cu cea a creierului uman şi Internetului

Structura Universului este similară cu cea a reţelelor complexe
Structura Universului este similară cu cea a reţelelor complexe (Maksim Shebeko / Photos.com)

Universul s-ar putea dezvolta în conformitate cu legi similare, dar încă necunoscute, care controlează şi creşterea altor reţele complexe, cum ar fi creierul uman şi Internetul.

Folosind un supercomputer şi alte calcule, o echipă internaţională de cercetare a constatat că reţeaua de cauzalitate care reprezintă raportul spaţiu-timp este un grafic ce seamănă cu alte sisteme, cum ar fi reţelele sociale sau biologice.

"În niciun caz nu susţinem că universul este un creier global sau un calculator", a declarat co-autorul studiului Dmitri Krioukov de la Universitatea din California-San Diego, într-un comunicat de presă.

"Dar echivalenţa descoperită între creşterea universului şi a reţelelor complexe sugerează cu tărie că legi neaşteptat de similare reglementează dinamica acestor sisteme complexe foarte diferite."

Krioukov consideră că acest model nu este o coincidenţă.

"Bineînţeles că ar putea fi, dar probabilitatea unei astfel de coincidenţe este extrem de scăzută", a spus el. "Coincidenţele în fizică sunt extrem de rare şi aproape niciodată nu se întâmplă."

"Există întotdeauna o explicaţie, care s-ar putea să nu fie evidentă imediat."

Rezultatele sunt importante pentru cosmologie şi ştiinţa reţelelor.

"O astfel de explicaţie ar putea duce într-o zi la descoperirea unor legi fundamentale comune, ale căror două consecinţe diferite sau regimuri de limitare sunt legile gravitaţiei (ecuaţiile lui Einstein în teoria relativităţii generale) care descriu dinamica universului, şi unele ecuaţii încă necunoscute, care descriu dinamica reţelelor complexe", a declarat co-autorul studiului Marian Boguna de la Universitat de Barcelona din Spania, în comunicatul de presă.

Rezultatele au fost publicate în Nature's Scientific Reports.