"Vot de protest irosit". Trump afirmă că l-ar alege pe Biden în locul lui RFK Jr.

Fostul preşedinte american Donald Trump, 24 aprilie 2024 (Michael M. Santiago/Getty Images)
Naveen Athrappully
01.05.2024

Fostul preşedinte Donald Trump a criticat candidatura lui Robert F. Kennedy Jr. la preşedinţie în alegerile din 2024, subliniind poziţiile progresiste ale acestuia în privinţa climei, a armelor, a frontierei şi a energiei.

"RFK Jr. este o 'plantă' democrată, un liberal de stânga radicală care a fost pus în funcţie pentru a-l ajuta pe escrocul Joe Biden, cel mai prost preşedinte din istoria Statelor Unite, să fie reales", a scris preşedintele Trump într-o postare pe 26 aprilie, pe Truth Social.

"Un vot pentru Junior ar fi, în esenţă, un VOT DE PROTEST irosit, care ar putea oscila în ambele sensuri, dar care ar oscila împotriva democraţilor doar dacă republicanii ar cunoaşte adevărata poveste despre el. 'Junior' este total împotriva armelor de foc, un ecologist extrem care îi face pe noii escroci ecologişti să pară conservatori, un mare contribuabil şi un susţinător al deschiderii graniţelor, şi un anti-militar/ veteran...".

"Am locuit cu RFK Jr. în New York şi am văzut cum l-a convins pe guvernatorul Cuomo să facă mişcări de mediu care erau de-a dreptul NESIMŢITE", a scris el într-o altă postare.

"Nordul statului New York nu a fost lăsat să foreze sau să fractureze, în timp ce Ohio, Pennsylvania şi alţii au furat energia din New York. Din această cauză, preţurile au crescut vertiginos în toată acea parte a ţării, dar mai ales în nordul New York şi New England."

Fostul preşedinte a subliniat că costurile energiei din New York sunt "cele mai mari din SUA", cu excepţia Californiei. Preşedintele Trump a insistat că îl preferă pe preşedintele Biden în locul lui Kennedy, deoarece Statele Unite "ar mai rezista un an sau doi înainte de colaps - Dar ar fi moarte oricum".

"L-aş lua chiar şi pe Biden în locul lui Junior", a adăugat Trump.

Preşedintele Trump l-a criticat pe dl Kennedy în martie în termeni similari, numindu-l la sfârşitul lunii trecute "cel mai radical candidat de stânga din cursă". Numindu-l pe RFK Jr. un "mare fan al noii escrocherii verzi şi al altor dezastre care ucid economia", el a sugerat că Kennedy i-ar putea lua voturi preşedintelui Biden.

Iniţial, Kennedy a vrut să-l provoace pe preşedintele Biden pentru nominalizarea Partidului Democrat. Cu toate acestea, el a susţinut că Comitetul Naţional Democrat (DNC) "măsluieşte alegerile primare", nepermiţând nicio provocare împotriva actualei administraţii. În luna octombrie a anului trecut, el a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale din 2024 ca independent.

RFK Jr. a susţinut într-o postare pe reţelele de socializare că DNC l-a atacat deoarece se temea că va fi un "candidat stricător" în alegeri. El a spus că democraţii au cheltuit "milioane" pentru a-i doborî campania şi că "nu s-au aşteptat niciodată" ca mişcarea sa să ia amploarea pe care a luat-o.

Stefanie Spear, secretarul de presă al campaniei lui Kennedy, spune că atât partidul republican, cât şi cel democrat sunt incapabile să "înţeleagă un candidat care nu se încadrează în categoriile politice convenţionale".

"Noi nu suntem nici de dreapta, nici de stânga, nici liberali, nici conservatori", a declarat ea pentru The Epoch Times. Poziţiile politice cheie ale lui RFK Jr. "sfidează aceste categorii. Este sfârşitul războaielor veşnice liberal, sau conservator? Ce zici de eliberarea agenţiilor de sub controlul corporaţiilor? Să punem capăt epidemiei de boli cronice? Protejarea libertăţii de exprimare?".

"DNC şi GOP încearcă să îi catalogheze pe candidaţii noştri ca fiind liberali sau conservatori, ceea ce perpetuează divizarea care a paralizat sistemul nostru politic. Ambele strigă: 'Este unul dintre EI!'. Biletul nostru reprezintă marea majoritate care s-a dezis de paradigma dreapta-stânga."

Poziţiile politice ale lui Kennedy

Într-o postare pe Truth Social, preşedintele Trump a criticat şi alegerea vicepreşedintelui lui RFK Jr., pentru avocata din Silicon Valley Nicole Shanahan.

Shanahan, în vârstă de 38 de ani, a fost căsătorită anterior cu Sergey Brin, co-fondatorul Google. Ea a ajutat la finanţarea campaniei publicitare pentru Super Bowl a lui Kennedy, care a costat 7 milioane de dolari. La o zi după ce Kennedy a anunţat-o pe Shanahan drept contracandidată, aceasta a trimis 2 milioane de dolari SUA la campania lui Kennedy drept contribuţie.

"Şefa 'finanţatorilor' lui este candidata la funcţia de vicepreşedinte de care nimeni nu a auzit vreodată, cu excepţia fostului ei soţ, care a fost deposedat de o mare parte din bani", a scris preşedintele Trump, în postare.

"Ea se prezintă ca fiind o femeie de afaceri sau poate un doctor şi, de fapt, cred că se poate spune că are dreptate. Afacerea ei era să facă operaţii pe portofelul soţului ei! Ea este de departe mai liberală decât Junior', nu este o persoană serioasă şi este doar o oală de bani pentru a ajuta să îşi aducă pe buletinul de vot candidatul ei fără şanse".

Printre cele câteva probleme politice ridicate de Kennedy Jr, candidatul independent a declarat recent că va intenta un proces prin care va contesta posibila interzicere a TikTok în Statele Unite.

Preşedintele Joe Biden a semnat recent un proiect de lege prin care i se cere companiei ByteDance, cu sediul la Beijing, să îşi vândă afacerea TikTok. În cazul în care compania nu face acest lucru, aplicaţia va fi interzisă în magazinele de aplicaţii şi în serviciile de găzduire web din SUA.

"Nu vă lăsaţi păcăliţi - interdicţia TikTok nu are legătură cu faptul că China vă recoltează datele. Aceasta este o perdea de fum. Agenţiile de informaţii din o mulţime de ţări, în special din ţara noastră, vă culeg datele de peste tot, tot timpul", a declarat RFK Jr. într-o postare din 26 aprilie.

Preşedintele Biden a obţinut sprijinul unor membri ai familiei Kennedy, inclusiv al lui Rory Kennedy, sora lui Kennedy, care şi-a exprimat îngrijorarea că campania lui RFK Jr. ar putea sfârşi prin a deturna voturi de la preşedintele Biden la viitoarele alegeri.

Într-o altă postare pe X, el a criticat DNC pentru că îl tratează "ca şi cum aş fi marea provocare a preşedintelui Biden". Cu toate acestea, "adevărata lui problemă nu sunt eu".

Adevărata problemă a preşedintelui Biden "este laptele de 4 USD, benzina de 4 USD, pâinea de 6 USD şi faptul că această generaţie de copii americani nu va deţine niciodată propria casă", a spus el.

Potrivit unui sondaj recent realizat de The Economist/YouGov, atât preşedintele Trump, cât şi preşedintele Biden au obţinut fiecare un sprijin de 43% din partea alegătorilor potenţiali pentru cursa prezidenţială. RFK Jr. se află în urmă cu doar trei procente de susţinere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor