Fost aliat apropiat al Rusiei denunţă OTSC a lui Putin: Creează ameninţări la adresa securităţii Armeniei

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan (Getty Images)
Redacţia
20.09.2024

Premierul armean Nikol Paşinian, fost aliat apropiat al Rusiei, a declarat că OTSC - alianţa de tip NATO a lui Vladimir Putin -, departe de a oferi garanţii de securitate, acum „creează ameninţări” pentru ţara sa.

Armenia şi-a îngheţat recent calitatea de membru al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a statelor post-sovietice, formată din şase naţiuni, care a fost considerată răspunsul lui Putin la NATO.

OTSC include, de asemenea, Rusia, Kazahstan, Bielorusia, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Luând cuvântul la un eveniment, miercuri, Paşinian a declarat că blocul „nu îşi asigură obligaţiile de securitate faţă de Armenia”, potrivit agenţiei media de stat Armenpress.

El a continuat spunând că, de fapt, OTSC „creează ameninţări la adresa securităţii Armeniei şi a existenţei, suveranităţii şi statalităţii viitoare a Armeniei”.

Armenia s-a îndepărtat din ce în ce mai mult de acest bloc de când Rusia a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei. În februarie 2023, Paşinian a declarat: „Nu suntem aliaţii Rusiei” atunci când vine vorba de conflict.

Cele mai recente remarci vin pe fondul încercărilor mai ample ale Armeniei de a-şi reduce dependenţa de sprijinul militar rusesc şi de a-şi diversifica parteneriatele de securitate.

Armenia nu a ieşit în mod oficial din OTSC, dar luni de zile a ameninţat cu plecarea sa din organizaţie.

Paşinian a declarat pentru prima dată în februarie că îngheaţă statutul de membru al Armeniei, după luni de zile în care nu s-a prezentat la numeroase evenimente OTSC.

Experţii au declarat anterior că evoluţiile din cadrul OTSC au afectat prestigiul lui Putin.

Alianţa este văzută în general ca o încercare a lui Putin de a consolida statutul de mare putere al Rusiei prin conducerea unui bloc de apărare colectivă de tip NATO - dar în practică, acest lucru a funcţionat rareori.

Azerbaidjanul, Georgia şi Uzbekistanul au părăsit toate OTSC, iar Armenia consideră că este justificată să se retragă.

Când Armenia a cerut ajutor anul trecut în timpul confruntărilor cu Azerbaidjanul vecin, Putin a refuzat să trimită trupe - o măsură care l-a înfuriat pe Paşinian.

Întrebat miercuri dacă Armenia îşi va restabili statutul de membru, Paşinian a spus că acest lucru se va întâmpla numai dacă va primi răspunsuri substanţiale la întrebările pe care le-a adresat blocului de mai mulţi ani.

„Cu cât nu se aud mai multe răspunsuri, cu atât Armenia se distanţează mai mult de OTSC cu fiecare minut şi secundă”, a menţionat el.

Referindu-se la faptul că ţara sa a ajuns la punctul fără întoarcere cu OTSC, Paşinian a adăugat: „Dacă nu l-am depăşit, atunci există o mare probabilitate să o facem”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor