Bătălia pentru Arctica. Lavrov promite că Rusia îşi va apăra militar şi diplomatic interesele în regiune

Baza militară rusească Trefoil din zona Arctică. (Getty Images)
Redacţia
20.09.2024

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a promis într-un interviu publicat vineri că Moscova îşi va apăra interesele în Arctica atât din punct de vedere diplomatic, cât şi militar, transmite Reuters.

Agenţiile de presă ruse l-au citat pe Lavrov afirmând într-o serie de documentare că Rusia este hotărâtă să contracareze impulsul Statelor Unite şi al aliaţilor săi din NATO de a organiza un număr tot mai mare de exerciţii militare în regiunea arctică.

„Vedem cum NATO intensifică exerciţiile în legătură cu posibilele crize din Arctica. Ţara noastră este pe deplin pregătită să îşi apere interesele în termeni militari, politici şi tehnico-militari”, a declarat Lavrov, citat de agenţiile ruse de presă.

Comentariile lui Lavrov vin în contextul unei noi strategii a Pentagonului privind Arctica, publicată în iulie, care descrie ceea ce Washingtonul a considerat a fi intensificarea activităţii Rusiei în jurul Arcticii.

Raportul SUA afirmă că Rusia a redeschis sute de situri militare din epoca sovietică în Arctica şi a subliniat cooperarea sporită a Rusiei cu China în ceea ce priveşte mineralele şi rutele de transport maritim, care ar putea afecta stabilitatea în regiunile polare.

Când a fost publicat raportul, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite că alimentează tensiunile din Arctica şi a respins orice idee că o cooperare sporită în zonă cu China ar putea afecta stabilitatea regională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor