Rusia, furioasă după ce mai multă muniţie din India a fost trimisă de clienţi europeni în Ucraina [Reuters]

Soldaţi ucraineni în misiune (Facebook - Volodimir Zelenski)
Redacţia
20.09.2024

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienţii europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru a opri comerţul, în ciuda protestelor Moscovei, potrivit a 11 oficiali guvernamentali şi din industria de apărare indiană şi europeană, precum şi unei analize Reuters a datelor vamale disponibile în comerţ.

Transferul de muniţii pentru a sprijini apărarea Ucrainei împotriva Rusiei are loc de mai bine de un an, potrivit surselor şi datelor vamale. Reglementările indiene privind exportul de arme limitează utilizarea armamentului la cumpărătorul declarat, care riscă ca vânzările viitoare să fie reziliate dacă au loc transferuri neautorizate.

Kremlinul a ridicat problema cu cel puţin două ocazii, inclusiv în timpul unei întâlniri din iulie între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său indian, au declarat trei oficiali indieni.

Detalii despre transferurile de muniţie sunt raportate pentru prima dată. În urma publicării acestui raport, ministerul indian de Externe l-a calificat drept „speculativ şi înşelător”.

„Acesta implică încălcări din partea Indiei acolo unde nu există şi, prin urmare, este inexact şi răutăcios”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al ministerului, Randhir Jaiswal.

„India şi-a efectuat exporturile de apărare ţinând cont de obligaţiile sale internaţionale privind neproliferarea şi pe baza unui cadru juridic şi de reglementare solid, care include o evaluare holistică a criteriilor relevante, inclusiv obligaţiile şi certificările utilizatorului final”, a adăugat Jaiswal.

Ministerele de Externe şi al Apărării din Rusia şi Ministerul Apărării din India nu au răspuns la întrebări. În ianuarie, Jaiswal a declarat la o conferinţă de presă că India nu a trimis şi nu a vândut obuze de artilerie Ucrainei.

Două surse guvernamentale indiene şi două surse din industria de apărare au declarat că Delhi a produs doar o cantitate foarte mică din muniţia utilizată de Ucraina, un oficial estimând că aceasta reprezintă sub 1% din totalul armelor importate de Kiev de când a început războiul. Agenţia de presă nu a putut determina dacă muniţiile au fost revândute sau donate Kievului de către clienţii europeni.

Printre ţările europene care trimit muniţii indiene Ucrainei se numără Italia şi Republica Cehă, care conduce o iniţiativă de a aproviziona Kievul cu proiectile de artilerie din afara Uniunii Europene, potrivit unui oficial spaniol şi unui înalt oficial indian, precum şi unui fost director de top de la Yantra India, o companie de stat ale cărei muniţii sunt utilizate de Ucraina.

Oficialul indian a declarat că Delhi monitorizează situaţia. Dar, împreună cu un director din industria de apărare care are cunoştinţe directe despre transferuri, acesta a declarat că India nu a luat nicio măsură pentru a restricţiona aprovizionarea Europei. La fel ca majoritatea celor 20 de persoane intervievate de Reuters, aceştia au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza caracterului sensibil al problemei.

Ministerele ucrainean, italian, spaniol şi ceh al apărării nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Delhi şi Washington, principalul susţinător al Ucrainei în materie de securitate, au consolidat recent cooperarea diplomatică şi în domeniul apărării, în contextul unei Chine în creştere, pe care ambele o consideră principalul lor rival.

India are, de asemenea, legături calde cu Rusia, principalul său furnizor de arme de zeci de ani, iar premierul Narendra Modi a refuzat să se alăture regimului de sancţiuni împotriva Moscovei, condus de Occident.

Dar Delhi, mult timp cel mai mare importator de arme din lume, vede, de asemenea, războiul îndelungat din Europa ca pe o oportunitate de a-şi dezvolta sectorul emergent al exportului de arme, potrivit a şase surse indiene familiarizate cu opinia oficială.

Ucraina, care se luptă să limiteze o ofensivă rusă către centrul logistic estic Pokrovsk, se confruntă cu o lipsă acută de muniţie de artilerie.

Casa Albă a refuzat să comenteze, iar Departamentul de Stat al SUA a adresat guvernului indian întrebări privind exporturile de arme ale Delhi.

India a exportat arme în valoare de puţin peste 3 miliarde USD între 2018 şi 2023, conform datelor compilate de think-tank-ul Stockholm International Peace Research Institute.

Ministrul Apărării, Rajnath Singh, a declarat la o conferinţă din 30 august că exporturile de apărare au depăşit 2,5 miliarde USD în ultimul an fiscal şi că Delhi doreşte să crească la aproximativ 6 miliarde USD până în 2029.

Registrele vamale disponibile în comerţ arată că, în cei doi ani dinaintea invaziei din februarie 2022, trei mari producători indieni de muniţii - Yantra, Munitions India şi Kalyani Strategic Systems - au exportat doar 2,8 milioane USD în componente de muniţii în Italia şi Republica Cehă, precum şi în Spania şi Slovenia, unde contractorii din domeniul apărării au investit masiv în lanţuri de aprovizionare pentru Ucraina.

Între februarie 2022 şi iulie 2024, cifra a crescut la 135,25 milioane USD, arată datele, inclusiv muniţiile finalizate, pe care India a început să le exporte către cele patru naţiuni.

Arzan Tarapore, un expert în domeniul apărării Indiei de la Universitatea Stanford, a declarat că impulsul Delhi de a-şi extinde exporturile de arme a fost un factor major în transferul armelor sale către Ucraina.

„Probabil că în expansiunea bruscă recentă, au apărut unele cazuri de încălcări ale utilizatorului final”.

Livrări discrete

Întreprinzătorul italian de apărare Meccanica per l'Elettronica e Servomeccanismi (MES), care nu figurează pe listă, s-a numărat printre companiile care au trimis obuze de fabricaţie indiană în Ucraina, a declarat fostul înalt oficial Yantra.

MES este cel mai mare client străin al Yantra. Executivul a declarat că societatea cu sediul la Roma cumpără obuze goale din India şi le umple cu explozivi.

Mai multe firme occidentale au capacităţi de umplere cu explozivi, dar nu au capacitatea de producţie pentru a produce în masă obuze de artilerie, a spus directorul.

Yantra a declarat în raportul său anual 2022-23 că a convenit cu un client italian anonim să înfiinţeze o linie de producţie pentru obuze L15A1, pe care fostul director al Yantra l-a identificat ca fiind MES.

Datele vamale indică faptul că Yantra a expediat către MES, între februarie 2022 şi iulie 2024, proiectile L15A1 goale de 155 mm în valoare de 35 de milioane USD.

Înregistrările vamale arată, de asemenea, că, în februarie 2024, compania de armament Dince Hill, cu sediul în Regatul Unit - din al cărei consiliu de administraţie face parte un înalt director al MES - a exportat muniţie în valoare de 6,7 milioane USD din Italia către Ucraina.

Printre exporturi s-au numărat proiectile L15A1 de 155 mm, care, conform declaraţiei vamale, au fost fabricate de MES pentru Ministerul Apărării din Ucraina şi furnizate pentru „promovarea capacităţii de apărare şi a pregătirii de mobilizare a Ucrainei”.

Dince Hill nu a răspuns la un e-mail care solicita comentarii. Noul său proprietar, Effequattro Consulting, cu sediul la Roma, nu a putut fi contactat.

Într-un alt caz, ministrul spaniol al Transporturilor, Oscar Puente, a distribuit pe reţelele de socializare, în luna mai, un acord de utilizator final semnat de un oficial ceh din domeniul apărării care autoriza transferul de proiectile de muniţie de 120 mm şi 125 mm de la Munitions India către dealerul de arme Czech Defence Systems.

Activiştii pro-palestinieni au afirmat că Borkum, o navă care transporta arme fabricate în India şi care a oprit într-un port spaniol, transporta arme către Israel.

Ziarul spaniol El Mundo a relatat în mai că destinaţia finală era de fapt Ucraina. Un oficial spaniol şi o altă sursă familiarizată cu subiectul au confirmat pentru Reuters că Kievul era utilizatorul final. Munitions India şi CDS nu au răspuns la întrebări.

Documentele vamale datate 27 martie arată că Munitions India a expediat 10.000 de cartuşe de mortiere de 120 mm şi 125 mm, în valoare de peste 9 milioane USD, din Chennai către CDS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor