"Voinţa a peste un milion de cetăţeni nu poate fi ignorată la nesfârşit" - USR vrea referendum odată cu primul tur al prezidenţialelor

Emisiunea "Politica zilei"
Andrei Pricopie
17.10.2024

USR vrea organizarea referendumului naţional „Fără penali în funcţii publice” pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Anunţul a fost făcut de şefa partidului Elena Lasconi, într-o conferinţă de presă alături de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. Subiectul a fost dezbătut de jurnalista Ioana Constantin şi invitaţii săi la emisiunea "Politica zilei".

În context, menţionăm că USR cere PSD şi PNL să deblocheze, de urgenţă, în Senat iniţiativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, astfel încât referendumul pentru „Fără penali” să poată fi organizat odată cu primul tur al alegerilor pentru Cotroceni.

Redăm mai jos dezbaterea din platoul B1 TV:

Jurnalistă: Haideţi să discutăm puţin despre această propunere pe care o faceţi acum. Înţeleg că doriţi să fie organizat în ziua primului tur de scrutin de la prezidenţiale un referendum „fără penali”. Este o informaţie pe care ne-a dat-o doamnă Lasconi când a făcut conferinţa de presă alături de Nicuşor Dan.

Oana Ţoiu (USR): Este o informaţie din această conferinţă de presă, dar este o cerinţă pe care noi o avem, vă reamintim, de când am depus semnăturile pentru „fără penali”. Pentru că voinţa şi semnătura a peste un milion de cetăţeni nu pot fi ignorate la nesfârşit.

Noi am cerut asta la fiecare dintre tururile de alegeri, mai puţin în pandemie, când acolo era într-adevăr o provocare. Dar în rest, poziţia noastră, că voinţa românilor care au semnat pentru „fără penali în funcţii publice” trebuie trecută nu doar în lege, unde am reuşit să o impunem, ci şi în Constituţie, ca să nu poată fi schimbată de o majoritate nocivă în viitor - este poziţia noastră coerentă dintotdeauna.

Şi nu vedem de ce asta nu s-ar întâmpla acum, pentru că e varianta cea mai rapidă, cu costurile cele mai reduse, pe un subiect pe care dezbaterea publică este deja prezentă.

Jurnalistă: Vreau în schimb să lămurim ceva. Acest referendum înseamnă înscrierea în Constituţie, adică e nevoie de o modificare a Constituţiei. Nu e suficient că votăm la acest referendum, corect? Adică el nu are valoare dacă doar votăm.

Oana Ţoiu: Aici aş spune da şi nu, în sensul în care modificarea Constituţiei cere acest referendum. Nu poate să fie modificată Constituţia fără rezultatul acestui referendum.

Jurnalistă: Şi ar trebui parlamentarii să voteze, de acord?

Oana Ţoiu: Da. A trecut de Camera Deputaţilor deja şi a fost blocată la Senat în ultimii ani. A trecut de Comisia pentru Constituţionalitate condusă de USR la Senat şi este nevoie de un vot final în Comisia Juridică, unde PNL-ul şi PSD-ul au majoritate, dar putem şi noi cu PNL-ul şi cu UDMR-ul să facem majoritate, şi de plenul Senatului, ca să fie referendumul declanşat.

Jurnalistă: Ce înseamnă „penali”?

Oana Ţoiu: Este lămurită în legislaţie deja. Legea pe care noi am iniţiat-o, şi este acum şi adoptată, şi în vigoare, se referă la persoane condamnate pentru infracţiuni de ordin penal. Condamnate definitiv care nu s-au reabilitat, unde n-a intervenit instituţia reabilitării.

Jurnalistă: Felix Cozma, cum vă poziţionaţi cu această poveste, având în vedere că aţi votat şi în BPN la dumneavoastră, la PSD, că persoanele cu probleme penale zboară de pe listele astea de la Parlament? Aşa au rămas şi oameni care n-au vreo condamnare definitivă, adică sunt oameni care doar sunt trimişi în judecată şi i-aţi scos de pe liste.

Felix Cozma (PSD): Asta este şi chiar am adoptat această chestiune. Nu văd de ce n-ar fi o iniţiativă bună să se facă referendum. Noi am mai adăugat şi alte întrebări acolo. Am putea pune chiar o întrebare, zic şi aşa, istoric, dacă bucureştenii sunt de acord, de exemplu, ca doamna fost primar de la sectorul 1 Clotilde Armand să candideze, având în vedere că a avut nişte probleme.

Noi am adoptat ca şi principiu acest lucru, adică în sensul în care există şi suspiciunea, pentru că, vedeţi, dumneavoastră, USR-ul a făcut lucrul acesta. De câte ori apărea în presă un subiect de genul acesta, automat cine apărea era penal. E un fel de spălare, cumva, a imaginii, să dăm senzaţia că numai dacă e condamnat are nişte probleme.

Sigur, justiţia să-şi facă treaba că nu putem noi hotărî. Exact cum spun toţi colegii şi al doamnei Ţoiu, există prezumţia de nevinovăţie pentru toată lumea. Din punctul ăsta de vedere, cred că am mai putea adăuga câteva întrebări acolo.

Jurnalistă: Mai am şi eu nişte idei de referendumuri, dacă mă întreabă cineva, să ştiţi pe cuvântul meu... pe sănătate, educaţie... Ionel Dancă, cum vă poziţionaţi că aveţi nişte parlamentari care sprijină sau nu această iniţiativă a colegilor de la USR?

Ionel Dancă (Forţa Dreptei): Noi am susţinut această iniţiativă încă din perioada în care iniţiativa civică pornită pentru modificarea Constituţiei în care persoanele condamnate penal să nu aibă acces la funcţii publice a... a strâns un milion de semnături. Noi încă de atunci am fost alături de cei care au avut această iniţiativă civică.

Pe de altă parte, mi se pare deja o inflaţie de referendumuri care se propun în această perioadă şi trebuie să vedem câte dintre ele chiar au şanse să se materializeze dacă nu sunt doar declaraţii politice, cât şi altfel, sigur, coerente şi binevenite. Haideţi să ne amintim că avem nenumărate referendumuri care au fost adoptate, votate de români şi rezultatele acelor referendumuri zac în Parlamentul României şi nu se ocupă nimeni de ele.

Noi, cei din Forţa Dreptei, din Alianţa Forţelor de Dreaptă împreună cu PMP, cu Alternativa Dreaptă, cu PNŢ..., am promis şi promitem implementarea acestor referendumuri, începând cu referendumul pentru Justiţie din 2019 care, în parte, rezolvă şi el problema aceasta a celor condamnaţi penal, dar mai ales partea intervenţiilor în sistemul de Justiţie prin ordonanţe de urgenţă, reducerea numărului de parlamentari. Asta ar trebui să se întâmple, şi românii s-au exprimat deja pentru reducerea numărului de parlamentari la 300 şi modificarea sistemului legislativ în ceea ce priveşte alegerile parlamentare.

Deci avem nenumărate referendumuri care au fost adoptate de români. Să-i chemăm pe români încă o dată doar ca să-şi spună părerea, după care cei care au majoritate politică să ignore voinţa românilor, cred că este o bătaie de joc.

Jurnalistă: Şi eu aştept cu mare interes pentru că votul de la 300 de parlamentări a fost primul vot pe care eu l-am dat vreodată şi iată-mă la mulţi, foarte mulţi ani distanţă de atunci, şi încă nu s-a întâmplat nimic pentru că, pur şi simplu, şi-au bătut joc de voinţa poporului. Şi, din când în când, Traian Băsescu şi Partidul PMP au tot adus în atenţie publică acest lucru.

Mă bucur acum să aud că şi voi, acolo, la Alianţa Forţelor de Dreapta, susţineţi asta. Am mai auzit că şi USR-ul susţine. Poate într-un final o să ajungem să mai reducem din parlamentarii ăştia. Unii dintre ei nu ştim de ce există.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor