"Voi, USR, aţi spus în PNRR că pensiile vor fi îngheţate 50 ani" - Scandal-monstru între pesedişti şi userişti în direct la TV

Pensionară munceşte la piaţă (facebook.com/valentina ursu)
Andrei Pricopie
25.08.2024

Dezbatere intensă în emisiunea "Studio Politic" pe tema recalculării pensiilor. "E o uriaşă nedreptate să tai din munca oamenilor", a răbufnit userista Oana Ţoiu, către reprezentanţii puterii aflaţi în platou. "Voi, USR, aţi spus în PNRR că pensiile o să fie îngheţate timp de 50 de ani", a venit replica din partea social-democratului Daniel Zamfir.

În discuţia moderată de jurnalista Anca Suciu a intervenit şi liberalul Daniel Constantin şi udemeristul Csoma Botond.

Redăm mai jos schimbul de replici din platoul TV:

Jurnalistă: Oana Ţoiu, am văzut solicitarea preşedintei USR care cere oprirea tuturor recalculărilor. Consideraţi ilegală această recalculare?

Oana Ţoiu (USR): O corectare. O considerăm greşită, dar nu este o informaţie nouă. Noi am spus asta încă de la dezbaterea pe legea pensiilor, că vor apărea aceste nedreptăţi, în special pentru cei care au lucrat în industrie, schimburi de noapte, în subteran, în energie, grupele de muncă. În spitale, mulţi dintre ei au avut grupe de muncă speciale, condiţii deosebite.

Şi aici este foarte important să spunem că atât noi, partidul USR, cât şi Elena Lasconi, am cerut pe parcursul întregii veri o sesiune extraordinară ca să dezbatem modalităţile de îndreptare a acestor erori. Noi am depus o lege în acest sens încă din mai.

Bun, parlamentarii au preferat să stea în vacanţă, iar PSD-ul şi PNL-ul s-au ferit practic de a dezbate aceste erori. Realitatea este că ele există. Şi e o uriaşă nedreptate să tai din munca oamenilor, şi vreau să clarific ceva pentru cei care se uită la noi şi poate nu sunt experţi în pensii: oamenii care au lucrat în aceste grupe de muncă au avut şi contribuţii suplimentare. În fiecare lună, angajatorul şi dumnealor au plătit bani în plus la fondul de pensii.

Deci, în acest moment, faptul că le sunt micşorate la recalculare pensiile înseamnă că le vor fi îngheţate în anii următori, nu vor mai primi practic indexarea cu inflaţia (în următorii cinci, şase, şapte ani). Asta înseamnă scăderea puterii de cumpărare, că va putea să cumpere din ce în ce mai puţin cu pensia pe care o are.

Jurnalistă: Şi cereţi demisia ministrului Muncii?

Oana Ţoiu: Asta, cu siguranţă, şi mai ales că în conferinţa de presă am văzut o uriaşă laşitate, pentru că dumneaei nu a clarificat în niciun fel pentru pensionarii care au pensia recalculată în minus, care o să aibă scăderi pe deciziile de recalculare. Nu a fost sinceră cu aceşti oameni care au muncit, să le spună că nu vor avea aceste pensii indexate cu inflaţia. Şi aici cred că este marea nedreptate şi mârşăvie, că se aşteaptă ca în momentul în care oamenii vor vedea asta în ianuarie, anul viitor, că nu le mai creşte pensia, va fi deja după momentul votului din toamnă.

Jurnalistă: De această dată l-am văzut pe preşedintele Casei de Pensii şi pe ministrul Muncii în aceeaşi conferinţă de presă. Acum o săptămână, când totul era bine şi frumos şi aveam o lege, toată lumea sărbătorea. Preşedintele Casei de Pensii era la sediul PNL, iar ministrul Muncii, la sediul guvernului, îl lăuda pe Marcel Ciolacu. Acum, când sunt probleme, se uneşte coaliţia? L-am văzut invocat pe ministrul de Finanţe. Mă interesează şi această parte. Liberalii v-au acuzat că veţi profita de această majorare de pensii pentru a-i aduce puncte electorale lui Marcel Ciolacu.

Daniel Zamfir: Nu ştiu, nu au nicio legătură cei doi demnitari... Acum, ştiţi, despre această recalculare a pensiilor discutăm de mai bine de un an de zile. Deci n-a fost o măsură electorală...

Jurnalistă: Deci suficient timp să iasă bine şi n-a ieşit bine.

Daniel Zamfir: Ba a ieşit bine. Pentru 3,8 milioane de pensionari, pensia în România va creşte în medie cu 27%. Mai adăugaţi şi cei 13% de la începutul anului şi o să vedeţi că până în 1 septembrie oamenii vor avea o creştere de 40% a pensiilor. Ceea ce spune doamna Ţoiu şi, ferească-mă Dumnezeu, doamna Lasconi, cred că nu trăieşte pe planeta Pământ, adică să oprim procedura de recalculare...

Oana Ţoiu: A cerut corectare, nu oprirea.

Daniel Zamfir: Aţi folosit cuvântul "îngheţare". Păi dumneavoastră nu vi se mişcă niciun muşchi pe faţă când vorbiţi de îngheţare, doamna Ţoiu.

Oana Ţoiu: Păi îngheţarea pe care o face PSD. Dumneavoastră reprezentaţi partidul care duce la această îngheţare.

Daniel Zamfir: Voi, USR, aţi spus în PNRR că pensiile o să fie îngheţate timp de 50 de ani. Aşadar, opriţi-vă cu cuvântul "îngheţare". Vorbiţi de mârşăvie? Păi ce se întâmplă cu, repet, cei 3,8 milioane de pensionari cărora le-au crescut pensiile? Vreţi să nu le mai crească pensia?

Oana Ţoiu: Nu am spus aşa niciodată.

Daniel Zamfir: Şi vă spun şi cu pensiile speciale. Pentru 7,7% din oameni în condiţii speciale le creşte pensia. E adevărat că sunt unii cărora pensia nu le creşte. Dar nu le va scădea. Niciun pensionar din România... Şi aici vreau să atrag atenţia tuturor...

Jurnalistă: Dar nici nu le va creşte, aşa cum le-aţi promis. PSD a promis doar majorări de pensii. Nimeni a spus că vor fi unii pensionari care vor avea de aşteptat.

Daniel Zamfir: Această recalculare a avut ca scop principal să se facă dreptate. Adică ştiţi bine că de 30 de ani discutăm de oameni care, în condiţii de muncă egale, cu contribuţii egale, ieşeau la pensie cu cuantum diferit. Asta face legea.

Daniel Constantin (PNL): De mulţi ani de zile, de când vin în platourile de televiziune şi când se vorbeşte de pensii, întotdeauna a ieşit în faţă acest cuvânt obsesiv: inechităţi. Există inechităţi, oameni, cum se spunea mai devreme, în condiţii egale primesc pensii diferite. Eu cred că este un moment istoric, şi sper că nu greşesc când spun lucrurile astea, în care se începe un proces în care să se aducă oameni care au muncit la fel, cam la aceeaşi pensie.

Există o dezinformare pe care nici eu nu pot să o agreez sub nicio formă şi n-am vrut să o întrerup pe doamna Ţoiu ceva mai devreme, dar când spui că vor îngheţa pensiile sau că nu vor fi indexate, aţi spus foarte bine, de la anul aceste pensii vor fi indexate, adevărat, la valoarea pe care trebuie să o primească, nu la valoarea pe care o au acum în plată. Dar spuneţi corect lucrurile astea, pentru că dezinformările dumneavoastră au născut un val de nemulţumire.

Am văzut oameni în intervenţia pe care aţi prezentat-o care spun, dom'le, mi-a venit, îmi scade pensia. Nu scade nicio pensie. Ăsta este scopul conferinţei de presă.

Şi eu am apreciat, nici nu contează că e PSD sau PNL, acest proces de recalculare. Practic, aducerea pensiilor pe principiul pe care l-au cerut toţi de-a lungul vremii, de contributivitate, a început să fie elaborat de guvernul PNL cu USR şi este finalizat de un guvern din care avem un ministru de la PSD... Dar sunt foarte multe lucruri de spus, pentru că e important în această perioadă să nu dezinformăm.

Csoma Botond (UDMR): Din păcate, eu n-am văzut în România post-decembristă să avem o recalculare a pensiilor cu care să fie toată lumea mulţumită. Niciodată. Întotdeauna, când s-au făcut recalculări, au existat unii care au spus că nu e ok şi, desigur, au existat foarte mulţi politicieni care au încercat să speculeze.

Jurnalistă: Şi asta face USR acum?

Csoma Botond: Din punct de vedere politic, eu nu vreau să spun că asta face USR, eu am pus într-un context mai general, că întotdeauna au existat unii care au speculat politic momentul.

Eu am ascultat-o cu mare atenţie pe doamna ministru în declaraţia ei anterioară şi mi s-a părut o declaraţie destul de coerentă. Deci trebuie să spunem cu subiect şi predicat: nimănui nu-i va scădea pensia. Deci va primi cel puţin aceeaşi pensie pe care a primit-o în luna august, să fie clar. Au fost unii, în cazul cărora au fost condiţii grele de muncă şi au beneficiat de anumite avantaje până acum...

Deci nu au fost pensii mici, au fost pensii de peste şapte mii de lei, ceea ce în România nu este o pensie mică, dacă cunoaştem realitatea din România. Şi cred că doamna Ţoiu cunoaşte realitatea din România şi n-ar putea să...

Daniel Zamfir: Domnule Csoma, dar spuneţi că cel care avea pensia de şapte mii, tot şapte mii va primi şi de la 1 septembrie. Nu-i va scădea pensia. Asta-i ideea. Nu scade nicio pensie nimănui în România.

Oana Ţoiu: PNRR-ul nu are nimic despre îngheţarea pensiilor. Ce trebuia să spună ministrul Muncii, într-adevăr, este ciudat că ministrul Muncii nu a spus, ci eu clarific asta, este că dacă în acest moment un pensionar are 3.000 de lei pensie, la recalculare va primi o decizie cu 2.500 de lei, să spunem, înseamnă că anul viitor, în ianuarie, indexarea cu inflaţia nu va mai fi făcută pe pensia pe care o are în plată, deşi va avea 3.000 de lei. Acelaşi lucru îl spun de jumătate de an.

În ianuarie 2026... e foarte important să clarificăm asta. Păi da, în 2026, la fel, nu va mai fi indexată cu inflaţia. În 2027, la fel, nu va mai fi indexată...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor