Ce se întâmplă dacă un pensionar primeşte o pensie mai mică decât cea stabilită prin recalculare?

Pensionară munceşte la piaţă (facebook.com/valentina ursu)
Loredana Diacu
13.09.2024

Pensionarii pot primi sume mai mici decât cele prevăzute în deciziile de recalculare, pentru că pensiile mai mari de 2.000 de lei se impozitează, transmite Casa Naţională de Pensii.

Potrivit instituţiei, sunt două situaţii în care pe talonul de pensie din luna septembrie pot apărea diferenţe faţă de decizia de recalculare.

"În cazul pensionarilor care au primit decizia de recalculare iar pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare se disting două situaţii:

1. Pensii care după recalculare au depăşit pragul de 2.000 de lei şi pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat şi reţinut impozitul de 10% pentru suma care depăşeşte 2.000 de lei.

Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct.

2. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plata a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât cea primită în această lună.

În aceste cazuri, diferenţele cuvenite între pensia recalculată şi pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.

Aşa cum am menţionat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească şi diferenţa cuvenită pentru această lună", transmite Casa Naţională de Pensii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor