Şase candidaţi au şanse de turul 2. "Undeva în jur de 10-15% dintre electori sunt liberi, nu-s dependenţi de partide. Dar cei 10-15% fac un preşedinte"

Cristian Pîrvulescu (Captură Digi24)
Andrei Pricopie
13.09.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a opinat, la Digi24, că în acest moment sunt şase candidaţi care sunt posibil calificaţi în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, din care unii au şanse mai mari şi unii mai mici. Însă "toţi şase au şanse în momentul ăsta, pentru că abia a început campania".

Jurnalistă: Mircea Geoană crede că l-ar bate foarte uşor în alegeri pe Marcel Ciolacu în turul doi, însă ar avea ceva probleme cu Elena Lasconi. Ce îi lipseşte lui Marcel Ciolacu de-i pune mai multe probleme Elena Lasconi? Mircea Geoană crede că în turul doi îi va fi extrem de comod cu Marcel Ciolacu.

Cristian Pîrvulescu: E foarte important să vorbeşti, să ai acest dar al discuţiei, al dialogului, al dezbaterii. Iar domnul Ciolacu nu cred că rezistă la o confruntare cu domnul Geoană. Doamna Lasconi vine din televiziune. Poate rezista, poate improviza. La asta cred că se gândeşte domnul Geoană. Ştim care sunt problemele domnului Geoană. Nu are un partid, are nevoie de oameni care să strângă voturi. Marcel Ciolacu are un partid, dar nu are încă dexteritatea de a rezista unei dezbateri, crede domnul Geoană. Doamna Lasconi, în schimb, da. Doamna Lasconi, cu experienţa pe care o are în faţa camerelor de luat vederi, poate să improvizeze şi poate foarte bine să impresioneze electoratul.

Jurnalistă: Şi s-a gândit... că i-ar putea pune probleme în dezbatere? Va fi o dezbatere?

Cristian Pîrvulescu: Va fi o dezbatere în turul al doilea. Eu cred că e logica lucrurilor. Ştiu, în 2019 n-a fost o dezbatere, dar suntem în 2024. Nu este doar absenţa acestei dezbateri.

Jurnalistă: Deci credeţi că va fi. Totodată, Mircea Geoană crede că turul doi se joacă în trei. Marcel Ciolacu, Mircea Geoană şi Elena Lasconi. Sunteţi de aceeaşi părere?

Cristian Pîrvulescu: În momentul de faţă, da, dar este o fotografie de moment. Trebuie să spunem că sondajele de opinie nu sunt predictori, deci ele nu prezic nimic. Ele spun care este situaţia într-un anume moment. Şi în acest moment arată aşa, sau aproape aşa, pentru că unele sondaje îl dau pe domnul Geoană pe primul loc. Aici diferenţa este destul de mare între domnul Ciolacu şi domnul Geoană. Înseamnă că domnul Ciolacu a reuşit să îşi refacă în mare măsură imaginea în interiorul pesediştilor, pentru că iniţial Geoană avea 30% din votul pesediştilor, acum are mai puţin.

Jurnalistă: Nicolae Ciucă, în sondajul USR îl vedem la coadă cu 5,9%... În sondajul PNL însă este pe locul doi, ceea ce înseamnă că intră în turul doi. Unde e realitatea momentului?

Cristian Pîrvulescu: Pe de o parte, este vorba de momentul în care s-a făcut sondajul. Sondajul comandat de PNL a fost făcut acum 10 zile, sondajul acesta a fost făcut acum. Pe de altă parte, depinde cum se calculează până la urmă votul. Din cât? Din câţi dintre cei care au răspuns la sondaj? Din 40, din 50? E o ipoteză de prezenţă la vot în funcţie de anumite întrebări care se pun.

Domnul Ciucă are ceva, are un aparat de partid, în schimb nu a decolat foarte bine. Sondajul acesta e făcut după lansarea cărţii. Mă aşteptam ca lansarea de duminică să aibă un minim impact, aparent n-a avut niciun fel de impact. Sigur că a fost şi episodul din Nassirya, toate acestea contează până la urmă.

E o problemă serioasă pe care PNL-ul pare să o aibă în acest moment. Nu ştiu dacă vor reuşi să se mobilizeze şi să o depăşească. Pentru că, dacă are un avantaj Nicolae Ciucă, este avantajul pe care îl reprezintă forţa la nivel local, 30% dintre primari, consilieri locali, consilieri judeţeni, preşedinţi de consilii, care pot să mobilizeze.

Mircea Geoană nu are aşa ceva, iar doamna Lasconi are o reprezentare destul de slabă în teritoriu. Cât de liberi sunt electorii în România, asta este întrebarea. Sunt dependenţi de partidele politice sau sunt liberi? Teza mea este că undeva în jur de 10-15% sunt liberi, dar cei 10-15% fac un preşedinte.

Jurnalist: Scenariul despre care am discutat vara aceasta, dar la început, şi nu mai discutăm acum, este cel în care Marcel Ciolacu ar fi comod în turul 2, cu George Simion. Astăzi, cât îl mai vedeţi votat pe George Simion? Are 14,9% în sondajul USR. E ceva mai bine în sondajul PNL. Dar oricum, e departe de cele 20% sau peste 20%.

Cristian Pîrvulescu: În acest moment avem şase candidaţi care sunt posibil calificaţi în turul al doilea, din care unii au şanse mai mari şi unii mai mici. Vedem ca un fel de final la ciclism în care îi vedem aşezaţi, unii sunt mai în capătul coloanei, ceilalţi sunt mai în faţă, dar toţi şase au şanse în momentul ăsta, pentru că abia a început campania. Mai sunt două luni şi jumătate până la 24 noiembrie, când este data primului tur şi se pot întâmpla foarte multe schimbări. Domnul Geoană n-a fost supus încă niciunui atac serios şi mă aştept să fie supus.

Domnul Ciolacu, dacă mai creşte mult, o să fie zguduit mai mult decât de scandalul cu Bacalaureatul. Nici domnul Ciucă, după cele două atacuri, nu cred că poate să se declare liniştit, vor mai urma. Dar asta depinde foarte mult de bază.

Părerea mea este că baza electoratului de tip AUR este undeva la 25%, împreună cu Şoşoacă. Nu ştiu dacă vor ajunge la ea. Este o candidatură interesantă pe care dumneavoastră o cunoaşteţi şi nu o introduceţi aici - Cristian Terheş. Cristian Terheş va lua voturi şi de la George Simion şi de la Diana Şoşoacă, având un discurs puţin diferit faţă de aceştia.

Jurnalistă: Pe final, să tragem o concluzie. Elena Lasconi, 13% în sondajul Partidului Naţional Liberal, în sondajul USR... 16, aproape 17%. Să fie aici procentele sau să fie aici momentul în care am aflat mai multe despre studiile Elenei Lasconi, note mici, la o universitate privată?

Cristian Pîrvulescu: Nu ştiu dacă va avea un foarte mare impact asupra rezultatului final. Cred că mult mai important este ce sprijin politic va avea USR. Dacă va reuşi să se reconcilieze cu REPER, care va fi relaţia sa cu platforma DREPT, pentru că altfel poate pierde voturi şi dacă pierde voturi la parlamentare, s-ar putea să piardă voturi şi la alegerile prezidenţiale la primul tur. E complicat. Sunt legate între ele. Dacă nu am avea alegerile parlamentare între cele două tururi de prezidenţiale, am discuta altfel. Dar, de fapt, alegerile prezidenţiale vor influenţa masiv alegerile parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor