Viitorul transplanturilor. Oamenii de ştiinţă vor să creeze o inimă umană cu o imprimantă 3D (Video)

(photos.com)

Poate sună exagerat, dar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Louisville încearcă să construiască o inimă umană cu o imprimantă tridimensională. După acelaşi procedeu, cercetătorii au reuşit anterior să creeze vase de sânge şi valvele unei inimi, precum şi o ureche umană. Vasele de sânge au fost testate deja pe şoareci, potrivit AP.

Cercetătorii speră ca peste câţiva ani să poată pune la dispoziţia pacienţilor care necesită transplant, o inimă realizată din propriile lor celule. Inima care va fi creată prin intermediul unei imprimante 3-D este denumită „bioficială”, adică pe jumătate naturală, pe jumătate artificială.

Şeful proiectului, Stuart Williams, a explicat că cea mai mare provocare pe care o întâmpină echipa sa este să facă toate celulele obţinute la imprimantă să funcţioneze împreună. Utilizându-se celulele pacientului, se elimină riscul ca organismul acestuia să respingă organul, şi nu vor mai fi necesare nici medicamentele imunosupresoare.

O altă provocare cu care se confruntă oamenii de ştiinţă este legată de modul în care va fi oxigenată inima după ce a fost printată. Williams a susţinut că inima pe care încearcă să o realizeze echipa lui va fi compusă din celule prelevate din grăsimea pacientului.

Dacă totul merge conform planului, inima ar putea fi testată la om în mai puţin de un deceniu, a precizat Williams. Primii pacienţi vor fi cel mai probabil, cei care au probleme cu inima şi nu sunt candidaţi pentru inimi artificiale, inclusiv copiii care au pieptul prea mic pentru a primi o inimă artificială.

Dar rămân o mulţime de probleme, inclusiv înţelegerea modului în care se poate menţine în viaţă ţesutul fabricat, după ce este tipărit.

„Cu organe atât de complexe, precum rinichii şi inima, este o provocare majoră modul în care se asigură suficient oxigen structurii pentru a supravieţui până când se poate integra organismului”, a declarat dr. Anthony Atala, a cărui echipă de la Universitatea Wake Forest foloseşte imprimante 3-D pentru a încerca să creeze un rinichi uman.

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală Epoch Times România