Viitorul transplanturilor. Oamenii de ştiinţă vor să creeze o inimă umană cu o imprimantă 3D (Video)

(photos.com)

Poate sună exagerat, dar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Louisville încearcă să construiască o inimă umană cu o imprimantă tridimensională. După acelaşi procedeu, cercetătorii au reuşit anterior să creeze vase de sânge şi valvele unei inimi, precum şi o ureche umană. Vasele de sânge au fost testate deja pe şoareci, potrivit AP.

Cercetătorii speră ca peste câţiva ani să poată pune la dispoziţia pacienţilor care necesită transplant, o inimă realizată din propriile lor celule. Inima care va fi creată prin intermediul unei imprimante 3-D este denumită „bioficială”, adică pe jumătate naturală, pe jumătate artificială.

Şeful proiectului, Stuart Williams, a explicat că cea mai mare provocare pe care o întâmpină echipa sa este să facă toate celulele obţinute la imprimantă să funcţioneze împreună. Utilizându-se celulele pacientului, se elimină riscul ca organismul acestuia să respingă organul, şi nu vor mai fi necesare nici medicamentele imunosupresoare.

O altă provocare cu care se confruntă oamenii de ştiinţă este legată de modul în care va fi oxigenată inima după ce a fost printată. Williams a susţinut că inima pe care încearcă să o realizeze echipa lui va fi compusă din celule prelevate din grăsimea pacientului.

Dacă totul merge conform planului, inima ar putea fi testată la om în mai puţin de un deceniu, a precizat Williams. Primii pacienţi vor fi cel mai probabil, cei care au probleme cu inima şi nu sunt candidaţi pentru inimi artificiale, inclusiv copiii care au pieptul prea mic pentru a primi o inimă artificială.

Dar rămân o mulţime de probleme, inclusiv înţelegerea modului în care se poate menţine în viaţă ţesutul fabricat, după ce este tipărit.

„Cu organe atât de complexe, precum rinichii şi inima, este o provocare majoră modul în care se asigură suficient oxigen structurii pentru a supravieţui până când se poate integra organismului”, a declarat dr. Anthony Atala, a cărui echipă de la Universitatea Wake Forest foloseşte imprimante 3-D pentru a încerca să creeze un rinichi uman.

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală Epoch Times România

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură