Pregătiţi-vă pentru „singularitate” - momentul în care calculatoarele vor lua singure deciziile
alte articole
Poate nu atât de larg răspândit, conceptul de „singularitate”, este însă mai aproape de realitate decât am fi crezut. Conceptul de Singularitate este definit ca "momentul când inteligenţa artificială va fi progresat până într-atât încât va avea un coeficient de inteligenţă mai mare decât cel uman".
Dezvoltarea ştiinţifică şi tehnologică a luat o viteză halucinantă şi acest fapt deschide tot mai multe posibilităţi pentru omenire. Însă este asta ceea ce ne dorim?
Conectat la un calculator, creierul uman va fi capabil să răspundă la o întrebare înainte chiar de a i se pune întrebarea. Poate părea incredibil, dar se pare că lucrurile avansează cu paşi grăbiţi în această direcţie. Potrivit lui Ray Kurzweil, director la Google, computerele vor avea "conştiinţă" până în 2029, atunci când maşinile vor învăţa să ia decizii singure.
Kurzweil este unul dintre susţinătorii vehemenţi ai conceptului de Singularitate. Asociate cu Singularitatea sunt conceptele de Human 2.0 sau Transumanism, respectiv momentul în care oamenii încep să-şi îmbunătăţească sau să-şi înlocuiască părţi din corp cu părţi robotice sau cu computere.
"Ce se întâmplă în cazul în care calculatoarele ajung şi depăşesc capacităţile umane de a scrie programe de calculator?", s-au întrebat filozoful Huw Price şi fondatorul Skype, Jaan Tallinn, într-un studiu recent privind riscurile de extincţie a speciei noastre. Cei doi au susţinut că realizarea unui aparat capabil de a construi un alt aparat mai inteligent decât el ar fi ultima invenţie pe care ar face-o omul vreodată, deschizând calea pentru un viitor dominat de computere inteligente, care ar lăsa omenirea cu mult în urmă.
Kurzweil are multe de spus despre un viitor în care vom descoperi ce funcţie are fiecare părticică de materie cenuşie din creierul nostru. Acesta susţine că "până în 2030, sintetizarea în laborator a creierului uman va fi finalizată, iar inteligenţa non-biologică (a maşinii) va fuziona cu creierele noastre biologice".
Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, aceasta înseamnă printre altele că ne vom conecta creierul la calculatoare. Vor fi în măsură să monitorizeze tot ceea ce auzim, vedem şi gândim, şi vor putea să răspundă la întrebări înainte de a ne gândi noi la ele. O asemenea realitate nu pare să fie departe de filme gen Matrix, sau I Robot.
Întrebat recent de ce am face acest lucru, Kurzweil a răspuns: "Motoarele noastre de căutare se vor... uita la tot ceea ce citim, scriem şi auzim, iar apoi vor fi ca un asistent. Din moment ce vă ajută în cursul zilei, vor răspunde la întrebările dumneavoastră înainte de a le pune sau chiar înainte să vă daţi seama că aveţi o întrebare şi vă veţi obişnui cu apariţia acestor informaţii pe care vreţi să le ştiţi şi vă veţi simţi frustraţi dacă vă gândiţi la ceva şi nu apare imediat, fără măcar să mai fie nevoie să cereţi acel lucru".
Dacă vi se pare că acest concept seamănă mai degrabă cu o puşcărie decât cu progresul, ar trebui să ştiţi că de fapt, deja ne conectăm minţile şi corpurile noastre la computere. Olivier Oullier, profesor de Ştiinţă Comportamentală şi Neurologică (Behavioral and Brain Science) de la Universitatea Aix-Marseille, foloseşte deja o tehnologie uşor de purtat pentru a ajuta oameni să scape de dependenţa de ţigări şi de obezitate.
Cu ajutorul unor ochelari speciali, care monitorizează unde se uită subiectul, un monitor care detectează şi înregistrează ce părţi ale creierului sunt activate şi telefonul dvs. mobil, creierul poate fi antrenat să dobândească un control mai bun asupra poftei de mâncare sau de ţigări, printr-un mediu virtual, construit asmenea unui joc video.
Potrivit theweek.co.uk, oamenii de ştiinţă din Malta au dezvoltat un software care vă permite să controlaţi muzica (play, forward, reglajul volumului etc) prin intermediul creierului dvs. Cercetătorii din Washington au conectat creierul a doi oameni, permiţând unei persoane să controleze mişcările mâinii celuilalt prin gândire.
FDA din SUA a permis omologarea pe piaţă a produselor Neuropace, o companie al cărei implant neuronal reduce convulsiile pacienţilor cu epilepsie prin identificarea modelelor "periculoase" de activitate cerebrală.
Între timp BrainGate a implantat senzori în creier care permit unei femei cu tetraplegie să-şi folosească gândurile pentru a pilota un braţ robotic care poate apuca liniştit o ceaşcă de cafea şi i-o poate duce la gură. Oamenii de ştiinţă de la Proteus combină senzori uşor de purtat şi ingerabili pentru a aduna informaţii despre administrarea de medicamente, şi modelele de activitate/odihnă. Nu-ţi aminteşti dacă ai luat ultima doză de medicament de inimă? Senzorii din pastile vor trimite informaţii către telefonul tău mobil, pentru a-ţi aduce aminte.
Iar prin dispozitive de genul life-blogging cum ar fi Narrative - care capturează fiecare mişcare în imagini şi o poate posta pe blog - s-ar putea să nu fim atât de departe de dorinţa lui Kurzweil referitor la căutarea predictivă.