Viaţa bate filmul - naufragiat petrece 16 luni într-o barcă, hrănindu-se cu broaşte ţestoase

Din Mexic în Insulele Marshall, la fel ca în filmul "Cast Away", aventura unui om care a ajuns joia trecută pe atolul Ebon după o lungă călătorie de 12.000 de kilometri.
Insula Rongelap, Insulele Marshall (STR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.02.2014

Din Mexic în Insulele Marshall, la fel ca în filmul "Cast Away", aventura unui om care a ajuns joia trecută pe atolul Ebon după o lungă călătorie de 12.000 de kilometri.

16 luni pe o „scoică” din fibră de sticlă, 485 de zile cu marea ca singurul orizont, 11.640 de ore însoţit de lepuitul constant al valurilor. José Ivan a plecat de pe coasta Mexicului, împreună cu un tovarăş de drum, în septembrie 2012, îndreptându-se spre El Salvador. A ajuns joi, 30 ianuarie, pe atolul Ebon în Insulele Marshall, la 12.000 de kilometri de distanţă, singur, cu barba şi părul lung, numai piele şi os, nesigur pe picioare. Despre el nu se ştiu prea multe în acest moment, relatează sâmbătă, 1 februarie, ziarul Corriere on-line.

L-au descoperit unii localnici după ce barca în care călătorea, aprope distrusă, a eşuat pe recif. I-au dat să bea şi l-au dus la primul "străin" din cartier, Ola Fjeldstad, un student în antropologie norvegian, care se află în Ebon pentru a face cercetări. Ivan, care vorbeşte doar limba spaniolă, a fost în măsură să explice că a supravieţuit consumând broaşte ţestoase, păsări şi peşti pe care îi putea prinde cu mâinile goale şi că a băut apă de ploaie sau sângele broaştelor ţestoase. Pe fundul bărcii încă se mai aflau carcasele acestora.

"Barca este deteriorată, pare să fi stat în apă pentru o lungă perioadă de timp - a spus Fjeldstad - Ivan se află în condiţii un pic precare, dar i-am dat multă apă şi a început să-şi revină".

Insulele Marshall, unde Ivan a atins ţărmul, sunt situate la nord de Fiji, insulele unde a ajuns un alt naufragiat: Tom Hanks, protagonistul filmului „Cast Away”, care reuşeşte să sfideze Oceanul Pacific la bordul unei plute improvizate. De data aceasta, viaţa bate filmul: în cazul în care povestea naufragiatului va fi confirmată, va intra în istorie ca unul dintre testele cele mai extreme de supravieţuire.

Înainte de acest incident, tot în Pacific, doi pescari din Kiribati (un arhipelag - republică din Oceania) au ajuns în Samoa după 177 zile de derivă. În 2006, trei vânători de rechini, conaţionalii lui Ivan, au supravieţuit timp de nouă luni printre valurile Pacificului.

În zilele următoare poate se va afla ceva mai mult despre ceea ce s-a întâmplat cu Ivan şi despre sfârşitul tovarăşul său de călătorie, care a dispărut în mare în timpul călătoriei.

Salvatorii săi, între timp, l-au mutat pe insula principală a atolului (care are un total de 1.000 de locuitori) şi l-au încredinţat primarului Ione de Brum, care a alertat imediat Ministerul Afacerilor Externe din Insulele Marshall. Administraţia va decide dacă să trimită o barcă pentru a ridica naufragiatul - deoarece singura legătură a atolului cu capitala Majuro este un avion, care călătoreşte numai o dată pe săptămână, marţea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor