Separaţi de linia timpului: primul şi ultimul loc de pe planetă unde se sărbătoreşte Anul Nou

Între insulele din Oceanul Pacific, Tonga şi Samoa, trece Linia de Schimbare a datei. Le separă doar câteva sute de kilometri, dar de fapt, timpul din cele două insule curge cu o zi diferenţă: primul şi ultimul loc de pe planetă unde se sărbătoreşte Anul Nou.
Mioara Stoica
31.12.2013

Între insulele din Oceanul Pacific, Tonga şi Samoa, trece Linia de Schimbare a datei. Le separă doar câteva sute de kilometri, dar de fapt, timpul din cele două insule curge cu o zi diferenţă: primul şi ultimul loc de pe planetă unde se sărbătoreşte Anul Nou.

Există un loc situat în Oceanul Pacific, unde începe timpul, iar în noaptea de 31 decembrie va începe noul an. Acesta este locul în care Linia de Schimbare a datei, de la nord la sud, care urmează în mare măsură meridianul de 180°, trece printre miile de insule şi atoli care, chiar dacă se află la doar câteva sute de kilometri de fiecare parte, sunt de fapt despărţite de o zi calendaristică.

Primii care vor saluta 2014, vor fi locuitorii din Regatul Tonga, situat în inima Polineziei, la circa 3.000 de kilometri de la coasta de est a Australiei, guvernat de ultimul rege al Pacificului. În timp ce, dacă schimbăm poziţia spre est cu 900 de kilometri, întâlnim locuitorii din insulele Samoa care mai au de aşteptat încă 24 de ore înainte ca miezul nopţii să aducă noul an.

Un interval de timp definit în 1884 în cadrul Internaţional Meridian Conference de la Washington, unde planeta a fost împărţită în 24 de zone de timp şi a fost trasat convenţional Dateline Internaţional, opusul meridianului 0 care trece prin Greenwich. Ţări îndepărtate, prin urmare, doar pe hârtie, situaţie căreia nu-i corespund, însă, graniţe naturale de mediu. Paradisuri exotice de vis, foarte asemănătoare între ele, care se bucură de climatul tipic de la tropice cu temperaturi care nu scad sub 20 de grade nici chiar în timpul sezonului ploios, între noiembrie şi martie.

Tonga, locul unde începe timpul

La 13 ore diferenţă de timp faţă de Greenwich, Tonga este din toate punctele de vedere ţara în care, în mod convenţional, se naşte o nouă zi. Datorită poziţiei sale geografice, în anii '40 a fost în centrul deciziilor privind abaterile Liniei de Schimbare a datei şi, prin voinţa Prinţului Tongi, a devenit "Ţara în care începe timpul".

Situat în inima Polineziei, micul Regat Tonga este format din patru arhipeleaguri compuse din 170 de insule mici, dintre care doar 40 sunt locuite. Insula cea mai populată este Tongatapu, unde se află cel mai mare oraş capitală, Nakùalofa. Insulele sunt diferite între ele, cu rezervaţii naturale şi peisaje spectaculoase, diferite de fiecare dată, conservate datorită izolării de care acestea s-au bucurat de-a lungul timpului. Cele mai multe dintre insule sunt atoli plaţi de corali, cu plaje de nisip alb, mângâiate de vânturile Alizee.

Alte insule, cum ar fi Eua, sunt dominate de un peisaj deluros cu maluri stâncoase, stânci şi păduri, o resursă economică importantă a Regatului. Unele sunt dominate de prezenţa unor vulcani, dintre care mulţi încă activi, cum ar fi Tofoa.

În această lume magică, viaţa urmează ritmul lent al naturii. Populaţia a fost întotdeauna amabilă şi primitoare, atât de mult încât, atunci când căpitanul Cook a ajuns pe mal, le-a numit "insulele prieteniei". Dar Tonga şi în special arhipelagul Vavau, este, de asemenea, domeniul balenelor. Aici, de fapt, din iulie până în decembrie, vin de departe aceşti giganţi fascinanţi ai mării pentru a se reproduce în apele calde şi liniştite din Pacific.

Samoa, extremul occident

Insulele Samoa, unde, prin convenţie, se încheie ziua, sunt exact opuse meridianului Greenwich. După cum evidenţiază chiar numele, care în limba indigenă înseamnă "centru sacru", Samoa reprezintă leagănul poporului polinezian şi este considerat şi astăzi centrul spiritual şi cultural al Polineziei.

Insulele sunt împărţite în Samoa de Vest şi Samoa Americană. Dar oamenilor nu le pasă de acest decalaj politic şi se consideră parte a aceluiaşi mare şi unic popor, Hawaiki.

Insulele din Samoa Americană vor fi cele care vor saluta ultimele Anul Nou. Dar Samoa de Vest rămâne locul care se bucură în continuare de cultura polineziană originală, în care şi astăzi domneşte încă atmosfera care l-a inspirat pe scriitorul scoţian Robert Louis Stevenson pentru romanul Treasure Island. Aici, de fapt, nu există zgârie-nori şi viaţa este în continuare guvernată de conceptul de sat, condus de un Consiliu de înţelepţi. Toţi lucrează, câştigul este pus în comun iar clădirile existente sunt utilizate de toţi. Viaţa curge într-un mediu natural, bogat, luxuriant, favorizat de un climat tropical optim şi protejat de numeroase parcuri naţionale şi rezerve.

Pe undele magiei acestor locuri îndepărtate unde timpul pare că stă pe loc, deşi pe hărtie începe şi se încheie, Epoch Times vă urează La Mulţi Ani şi Un An Nou fericit!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor