O insulă din Pacificul de Sud nu există

Oamenii de ştiinţă australieni au "nedescoperit" recent o insulă din Pacificul de Sud. Sandy Island era bine documentată în cadrul serviciilor de cartografiere ale Google, Times Atlas of the World şi ale hărţilor nautice, dar atunci când oamenii de ştiinţă au căutat-o au găsit doar apă.
Jack Phillips
26.11.2012

Oamenii de ştiinţă australieni au "nedescoperit" recent o insulă din Pacificul de Sud. Sandy Island era bine documentată în cadrul serviciilor de cartografiere ale Google, Times Atlas of the World şi ale hărţilor nautice, dar atunci când oamenii de ştiinţă au căutat-o au găsit doar apă.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au călătorit spre locul unde insula trebuia să fie situată (între Noua Caledonie şi Australia), pentru a identifica părţi ale scoarţei continentale australiene scufundate în Marea de Corali.

Geologul Dr. Maria Seton a relatat pentru Australia Broadcasting Corporation (ABC): "Ea se află pe Google Earth şi pe alte hărţi, aşa că ne-am dus să verificăm şi am descoperit că nu există nici o insulă. Suntem foarte nedumeriţi. E destul de bizar. "

Nu numai că nu există nici o insulă acolo dar chiar mai surprinzătoare a fost adâncimea apei de 4.600 de metri în acea locaţie - fiind "foarte adâncă" - a declarat Seton pentru AFP.

Ea intenţionează să investigheze cum a ajuns insula pe hartă.

"Această eroare s-a propagat cumva până în baza de date privind coastele lumii, pe baza căreia se fac o mulţime de hărţi", a declarat Seton pentru Sydney Morning Herald. Seton a spus că hărţile pe care ea le are indică de asemenea existenţa unei insule acolo, iar această insulă dispărută a apărut în publicaţiile ştiinţifice din anul 2000.

Insula se află în apele teritoriale franceze, din moment ce Franţa supraveghează Noua Caledonie. Harta guvernul francez nu arată insula, conform Herald.

"Chiar şi la bordul navei, hărţile meteorologice pe care le avea căpitanul indicau o insulă în această locaţie", a relatat Seton pentru ziar.

Steven Micklethwaite de la Universitatea din Western Australia a declarat pentru Herald: "Ne-am distrat pe seama Google când am navigat prin insulă, apoi am început să compilăm informaţii despre fundul mării, pe care le vom trimite autorităţilor competente astfel încât să putem schimba harta lumii."

Mark Price, de la Serviciul hidrografic australian care produce hărţile marine din Australia, a declarat că baza de date este compilată din rapoarte de coastă, care includ uneori erori.

"Scoatem un anumit lucru din baza de date cu o oarecare precauţie", a declarat el pentru Herald.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru ABC că ei încearcă mereu să îşi îmbunătăţească hărţile. "Noi lucrăm cu o mare varietate de date de la autorităţi publice şi comerciale, pentru a oferi utilizatorilor noştri cele mai bogate şi mai actuale hărţi posibile."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor