Oceanul Arctic, mai „fierbinte” ca niciodată în 44.000 de ani
alte articole
Gheţarii de la Polul Nord se topesc, iar media temperaturilor de vară înregistrate în Arcticul Canadian este cea mai mare din ultimii 44.000 de ani. Este ceea ce au calculat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Colorado într-un studiu publicat în revista Geophysical Researcher Letters.
"Încălzirea Arcticii este fără precedent", a spus Gifford Miller, şeful echipei de cercetare: "Studiul pe care l-am făcut arată că încălzirea a depăşit toate valorile înregistrate vreodată, iar cauza este creşterea de gaz în atmosferă". Acesta este primul studiu care arată că temperaturile maxime în zona arctică depăşesc în prezent "vârfurile" de căldură de la începutul Holocenului, actuala eră geologică care a început acum 11.700 de ani.
În timpul acestor "vârfuri", radiaţiile solare erau cu nouă la sută mai mari decât în prezent, conform estimărilor cercetătorilor americani. Miller şi colegii săi au măsurat "febra" gheţarilor din Oceanul Arctic, observând bulele de gaz prinse în nucleele calotelor, care permit reconstruirea temperaturilor şi precipitaţiilor din trecut. Oamenii de ştiinţă au combinat aceste date cu datarea efectuată cu radiocarbon pe smocuri de muşchi găsite după topirea gheţii în Insula Baffin. Analiza a arătat că aceste plante au fost prinse în gheaţă de cel puţin 44.000 de ani, poate chiar 120.000 de ani.
Examinarea acestor analize indică faptul că temperaturile din regiune nu au mai fost niciodată atât de "fierbinţi” de atunci. Arctica se încălzeşte de aproximativ un secol, dar procesul real a început în anii 70, a declarat Miller: "Şi chiar în ultimii 20 de ani - conform cercetărilor - semnalele încălzirii au devenit în mod serios alarmante."