Cele mai friguroase şi mai călduroase cinci locuri de pe Pământ

Valea Morţii, California
Valea Morţii, California (Robyn Beck / AFP / Getty Images)

Cele mai friguroase

1) Staţia Vostok, Antarctica

Staţia Vostok din Antarctica este unul dintre cele mai friguroase locuri de pe Pământ. Staţia rusă de cercetare este locul unde a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură: -89,2 grade Celsius (-128,56 Fahrenheit). Antarctica nu este doar cel mai rece loc, dar şi zona cu cele mai multe vânturi şi cea mai mare altitudine medie faţă de orice alt continent din lume. În ciuda faptului că Antarctica conţine 90 la sută din gheaţa din lume, acolo nu plouă aproape deloc, fiind practic un deşert.

2) Oimiakon, Rusia

Toată lumea ştie că în Rusia este frig. Oimiakon din Rusia este cea mai rece zonă locuită din lume. Cea mai scăzută temperatură înregistrată acolo a fost de -71,2 grade Celsius (-96,16 Fahrenheit). Acest oraş mic are o populaţie de aproximativ 500 de persoane. Deşi e foarte frig acolo în timpul iernii, oamenii îşi continuă viaţa de zi cu zi şi elevii merg la şcoală, cu excepţia cazului în care temperatura scade sub -52 de grade Celsius (-61,6 Fahrenheit). Uneori este atât de rece pe timp de noapte încât păsările îngheaţă.

3) Verkhoiansk, Rusia

Un alt oraş foarte rece din Rusia, Verkhoiansk, are o populaţie de aproximativ 1400 de locuitori. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată acolo este de -69,8 grade Celsius (-93,64 Fahrenheit). Între anii 1860 şi începutul secolului XX, Verkhoiansk a fost folosit pentru a găzdui exilaţii politici.

4) North Ice, Groenlanda

Groenlanda deţine locul patru în topul nostru pentru cel mai friguros loc de pe Pământ. Aceasta este şi cea mai rece regiune din emisfera vestică. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în North Ice a fost de -66 de grade Celsius (-86,8 F.). North Ice este o staţie britanică de cercetare situată în mijlocul calotei glaciare din Groenlanda.

5) Snag, Yukon, Canada

Snag este situat în teritoriul Yukon din Canada. Acesta este cel mai friguros loc de pe continentul nord-american. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Snag a fost de -63 de grade Celsius (-81,4 F). În Snag este frig deoarece munţii blochează aerul cald dinspre Oceanul Pacific. Aerul rece din munţi este predominant în oraşul Snag. Datorită caracteristicilor geografice speciale ale oraşului Snag, se pot auzi oamenii aflaţi la km distanţă, atunci când aceştia sunt afară.

Cele mai călduroase

1) Al'Aziziyah, Libia

Al'Aziziyah, situată în nord-vestul Libiei, este una dintre cele mai călduroase zone locuibile de pe Pământ. Pe 13 septembrie 1922, în Al'Aziziyah s-a înregistrat o temperatură de 57,8 grade Celsius (136.,4 Fahrenheit).

2) Death Valley, California

Numele locului spune totul. Situat în sud-estul Californiei, Death Valley (Valea Morţii) este locul cel mai călduros, cel mai uscat şi cel mai jos din America de Nord. Cea mai ridicată temperatură înregistrată în Death Valley a fost de 56,7 grade Celsius (134,06 Fahrenheit). Deşi este foarte cald în Death Valley în timpul zilei, în timpul nopţii temperatura scade de multe ori sub punctul de îngheţ.

3) Ghudamis, Libia

Libia este un loc călduros; Ghudamis este un oraş-oază situat la vest de Libia. Cea mai mare temperatură înregistrată în Ghudamis a fost de 55 de grade Celsius (131 Fahrenheit). Oamenii îşi construiesc casele din calcar, trunchiuri de palmier şi noroi pentru a putea supravieţui căldurii toride şi furtunilor de nisip.

4) Kebili, Tunisia

Kebili este un oraş-oază situat în centrul Tunisiei, Africa. Acest oraş ocupă locul al patrulea în topul celor mai călduroase locuri din lume, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată fiind de 55 de grade Celsius. Kebili este renumit şi pentru curmalele sale excelente, situându-se printre cele mai bune curmale din lume.

5) Timbuktu, Mali

Timbuktu este situat în Africa de Vest, în Mali. Acesta este unul dintre cele mai faimoase locuri din Africa. Temperatura poate creşte până la 54,5 grade Celsius (130 grade Fahrenheit). Timbuktu a fost un centru pentru burse de o importantă majoră în timpul răspândirii Islamului în Africa. Aici se găsesc trei moschei notabile - Djinguereber, Sidi Yahya şi Sankore - şi una din cele mai mari colecţii de manuscrise antice din lume.