UPDATE - Edward Snowden scapă ne-extrădat şi de la ruşi

Edward Snowden, fost angajat al CIA.
Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)

UPDATE- Snowden dispare în neant. Presa pierde urmele celebrului spion. Aproximativ 30 de jurnalişti care au aflat că Snowden s-a înregistrat la zborul Moscova-Havana s-au urcat în acelaşi avion, fiecare dintre ei sperând, probabil, la un interviu cu "the most wanted man" (cel puţin pentru americani). Avionul a ajuns însă la Havana, Cuba, fără ca Snowden să se fi urcat în el.

Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, cel care i-a asigurat lui Snowden sprijin în tentativele de a scăpa de extrădare, declara luni pentru Reuters că ştie unde se află Snowden dar nu poate dezvălui această informaţie din cauza "ameninţărilor belicoase" primite din partea guvernului american.

Încercările Washington-ului de a-l aduce pe Snowden înapoi în ţară, în faţa autorităţilor, pentru a răspunde acuzaţiilor de spionaj, au eşuat până acum. Periplul celui mai faimos spion american continuă, se pare, spre Ecuador. Sau nu?

Dezamăgite de faptul că autorităţile din Hong Kong l-au lăsat pe Snowden să se îmbarce nestingherit la bordul avionului cu destinaţia Moscova, "în ciuda cererilor legale ale SUA de a-l opri în vederea extrădării", americanii şi-au pus speranţele în ruşi.

"Ţinând cont de cooperarea noastră reîntărită după atentatele de la maratonul din Boston şi colaborarea cu Rusia privind aplicarea legilor, sperăm ca guvernul rus să studieze toate opţiunile posibile pentru a îl expulza pe Snowden în SUA, pentru a raspunde în faţa justiţiei pentru acuzaţiile care i se aduc", a declarat purtătorul de cuvânt pentru siguranţa naţională, Caitlin Hayden.

Cu declaraţiile au rămas. Pentru a doua oară, Snowden îi fentează pe americani. Prima reacţie a ruşilor: "Nu ştim nimic de Snowden".

A doua reacţie, citată azi de presă: "SUA nu ar trebui să se aştepte ca Rusia sa îl expulzeze pe Snowden". Declaraţia a fost dată luni de liderul comisiei de afaceri externe din Duma de stat.

"Legăturile sunt într-o fază complicată şi când legăturile sunt într-o fază complicată, când o ţară desfăşoară acţiuni ostile faţă de cealaltă ţară, de ce ar trebui SUA să se aştepte la reţinere şi înţelegere din partea Rusiei?" a spus Aleksei Pushkov.

Şi totuşi, unde este Snowden? E la ruşi?

Aşa rezultă din moment ce se refuză extrădarea lui. Nu poţi extrăda o persoană care nu mai e pe teritoriul tău. Şi totuşi, duminică seară, wikileaks informa planeta că Snowden este în drum spre Ecuador... "[Snowden] este determinat să ajungă în Republica Ecuador pe o cale sigură pentru a cere azil şi este escortat de diplomaţi [ecuatorieni] şi consilierii juridici ai Wikileaks".

Martori oculari aflaţi în acelaşi avion care l-a dus pe Snowden de la Hong Kong spre Moscova, afirmau că tânărul nu s-a prezentat la controlul paşapoartelor ci s-a urcat într-o maşină diplomatică şi dus a fost...

Unde?

Nu au trecut mai mult decât câteva zile de când Islanda trecea drept viitoare patrie pentru mult "admiratul" spion.

Olafur Vignir Sigurvinsson, un om de afaceri islandez, fost director al Data Cell, firmă care procesa plăţile wikileaks, declara acum trei zile că un avion privat este pregătit în China pentru a-l transporta pe Snowden în Islanda, imediat după ce Ministerul de Interne islandez va da undă verde cererii lui Snowden de a se repartria.

De altfel şi americanul, într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian, afirma că Islanda este "ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat."

Dar nu a fost să fie ca Snowden să devină islandez.

Ecuador să fie oare, aşa cum afirmă celebrii wikileaks, deveniţi şi mai celebrii pentru sprijinul pe care i l-au dat lui Snowden în tentativele sale de a obţine azil, ba în Islanda, ba în Ecuador?

Situaţia lui Snowden nu este tranşată încă în Ecuador

Ministrul de externe ecuadorian, Ricardo Patino, aflat în vizită în Vietnam, a declarat oficial luni, că ţara sa a primit cererea lui Snowden pentru azil politic, dar nu a fost luată încă nici o decizie în acest sens.

Le Monde îl cita azi pe Patino declarând că Snowden este încă la Moscova, după ştiinţa sa.

Ecuadorul nu se teme de americani. Întrebat dacă nu se teme că o decizie în favoarea lui Snowden va afecta relaţiile între Quito şi Washington, Patino a declarat „Noi acţionăm întotdeauna în baza unor principii, nu a intereselor proprii. Există guverne care acţionează pentru propriile lor interese. Nu noi. Noi acordăm atenţie drepturilor omului”. De altfel şi fondatorul wikileaks, Julian Assage, este refugiat, de un an de zile, la ambasada Ecuadorului din Londra. Departe, tare departe de americani.

Parcursul lui Snowden rămâne aşadar un mister. Este în Rusia? E în Ecuador? Este pe drum? Pe unde e?

Până acum americanii n-au avut succes cu Snowden şi sunt furioşi. Au toate motivele din lume ca să fie. Şi Rusia şi China i-au sfidat.

Paşaportul lui Snowden a fost revocat înainte de a părăsi Hong Kong-ul. Teoretic, Snowden nu mai poate călători nicăieri. Nu a fost însă o problemă nici pentru guvernanţii de la Hong Kong, care i-au permis plecarea, nici pentru cei de la Moscova, care l-au primit.

Cum de Snowden este încă în libertate, deşi americanii au uzat de toate pârghiile diplomatice pentru prinderea lui? Cum a fost posibil ca Snowden să plece liber din Hong Kong, în ciuda faptului că oficialităţile americane au cerut extrădarea sa iar între Hong Kong şi SUA există un acord bilateral în acest sens?

Cum de oficialii din Hong Kong le-au răspuns senini americanilor că nu au obţinut "informaţii pertinente" care să justifice arestarea tânărului american, aşa cum solicitase SUA? Ce poate fi mai pertinent decât dezvăluirile făcute de Snowden, negru pe alb, în presă, "da, recunosc că am dezvăluit informaţii secrete ale guvernului american?"

Se întreabă şi americanii şi se şi apropie de un răspuns. În cercurile politice din SUA se ridică însă din ce în ce mai multe întrebări legate de rolul pe care l-a jucat Beijingul în cele întâmplate în Hong Kong.

"După cum ştiţi, [China şi Hong Kong-ul] îşi coordonează politicile externe şi am o bănuiala că Beijingul s-a implicat", a declarat senatorul democrat Charles Schumer la CNN.

Şi de parcă n-ar fi fost de-ajuns trădarea Chinei, vine şi Rusia şi-afirmă.. nu vi-l extrădam.

Snowden e tare, tare iubit de comunişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii