UPDATE: Edward Snowden se îndreaptă către Moscova

Edward Snowden, fost angajat al CIA.
Edward Snowden, fost angajat al CIA. (The Guardian via Getty Images)

UPDATE: Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate americane, ce a fot inculpat în SUA, a părăsit Hong Kong-ul unde se refugiase, la bordul unui zbor Aeroflot cu destinaţia Moscova, potrivit AFP.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Hong Kong a confirmat într-un comunicat că "Astăzi, Snowden a părăsit Hong Kong în mod voluntar pentru o terţă ţară într-o manieră legală şi normală". El a mai notat că autorităţile din Hong Kong nu au obţinut "informaţii pertinente" care să justifice arestarea tânărului american, aşa cum solicitase SUA.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de Reuters, Kremlinul a anunţat că nu ştie nimic legat de planurile sau destinaţia lui Snowden.

Snowden, s-a îmbarcat la ora locală 10.55 (02.55 GMT) şi ar trebui să aterizeze la ora locală 17.15 (13.15 GMT) pe aeroportul din Moscova, însă capitala rusă nu va fi decât o etapă in drumul său fie spre Islanda fie spre zona ecuatorială, potrivit presei.

Un om de afaceri legat de site-ul de internet wikileaks a dezvăluit joi seara că islandezii pregătesc un zbor către ţara lor pentru Snowden. Într-un interviu pentru The Guardian la 9 iunie, acesta a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat.

Fondatorul wikileaks Julian Assange a declarat că se află în contact cu reprezentanţi ai lui Edward Snowden cu scopul de a-l ajuta pe fostul spion american să obţină azil in Islanda.

SUA l-a acuzat de spionaj pe Edward Snowden, cel care a dezvăluit o serie de documente secrete de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

Procurorii din SUA au depus o plângere penală împotriva lui Snowden care este acuzat de spionaj, furt şi utilizarea ilegală a proprietăţii statului, potrivit unor oficialilor federali care au vorbit cu Washington Post.

Snowden este în prezent în Hong Kong, de unde ar putea fi extrădat la un moment dat, cu toate că lucrurile sunt încă neclare. Unii oameni sugerează că a devenit un fel de spion al regimului chinez.

Între Hong Kong şi Statele Unite există un tratat de extrădare, însă Beijing-ul are dreptul de a se opune prin veto.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe